Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Rotel S14

Trådløs hi-fi fra øverste hylde

Den enkle Rotel-forstærker er måske nok spartansk udstyret, men den spiller bedre end konkurrenterne.

Skrevet af / 27/04/2023 - 10:00
Rotel S14
Lasse Svendsen

Streaming af yndlingsmusikken er heldigvis ikke kun forbeholdt Bluetooth, som er vældig praktisk, når man er på farten – men hjemme vil man gerne have bedre lyd end det, man får fra trådløse ørepropper. 

Her er det trådløs streaming over Wi-Fi, som giver den klart bedste lydkvalitet, og nu dukker der flere produkter op med indbygget streaming over Wi-Fi. 

Det eneste, du skal bruge, er en mobiltelefon og et streaming-abonnement, så kobler du dig bare på anlægget via netværket. Lige så nemt og bekvemt som med Bluetooth, med fuld styring af musikken fra mobilen. Stadig flere integrerede forstærkere og receivere har indbygget streaming. Enten via Ethernet som på Hegel H190 eller fuldstændig trådløst med små Wi-Fi-antenner på bagsiden. 

Den nye Rotel S14 har både Ethernet og Wi-Fi-antenner. Den har også Bluetooth, men eftersom denne test handler om lydkvalitet, vil vi nøjes med at koncentrere os om Wi-Fi her.  

Den integrerede S14 er en regulær streaming-forstærker med alt indbygget. Dermed har du ikke brug for andet end et par gode højttalere.    

Slankt og elegant design med farveskærm på fronten. (Foto: Rotel)

Du kan streame fra Spotify Connect, Tidal og Qobuz, og Rotel-forstærkeren understøtter også streaming med AirPlay 2 og Google Chromecast. Den er også Roon Ready og har en 32 bit digital konverter fra ESS, som understøtter op til 24 bit / 384 kHz lydfiler, herunder MQA-filer. 

Den analoge del er opbygget som en ren klasse AB-forstærker, og Rotel oplyser, at S14 leverer 80 watt effekt i 8 ohm eller så meget som 150 watt i 4 ohm. Det er mere end nok til at drive små reolhøjttalere med lav følsomhed eller større gulvhøjttalere. 

Prismæssigt er Rotel-forstærkeren i samme klasse som Marantz Model 40n og Roksan Attessa Streaming Amplifier. Begge er integrerede streaming-forstærkere. 

Rotel laver sine egne transformere, og den udgør en stor del af både vægten og strømreserven. (Foto: Rotel)

Enkelt udstyret

Rotel-forstærkeren har dog lidt færre indgange. Hvis du kan klare dig med en analog indgang og et par digitale, vil du ikke savne flere indgange. Den har trods alt en 24 bit USB-indgang til pc’er og en USB-indgang til højopløst musik på USB-stik.  

Men den mangler en pladespillerindgang, og den har heller ikke den HDMI-indgang til TV-lyd, som Marantz Model 40n er udstyret med. Model 40n har i øvrigt også en pladespillerindgang til MM-pickupper.  

Rotel-forstærkeren har en udgang til en separat forstærker, og den kan sende lyd til en subwoofer via en RCA-udgang på bagsiden. 

Kun én analog indgang, men både trådløst og kablet net samt PC-USB. (Foto: Rotel)

Farveskærm og app-styring

Der er naturligvis en app til Rotel-forstærkeren, og der medfølger en ordentlig fjernbetjening i aluminium. Hvilket kun forstærker indtrykket af en gennemtænkt og solid konstruktion, hvor Rotels egenproducerede transformer udgør det meste af forstærkerens samlede vægt.  

Brugervenligheden er upåklagelig. Den sorte eller sølvgrå front er forbilledligt overskuelig. Lydkilder vælges i venstre side, hvor der også er en 3,5 mm hovedtelefonudgang. Menuindstillinger og lydstyrke er placeret til højre, og i midten er der en farveskærm, der viser det valgte album, kunstneren og den sang, der afspilles.  

Første gang du sætter forstærkeren op, skal du downloade Google Home-app’en og Rotel-app’en. Derefter er opsætningen supernem, og forstærkeren er tilsluttet til netværket på få minutter.   

App’en giver dig adgang til de streamingtjenester, du abonnerer på, herunder netradio, og du kan vælge din lydkilde i app’en. Du kan også justere bas og diskant, hvis du har behov for at justere klangbalancen. 

Tryk play

Den slanke Rotel-forstærker lyder alt andet end slankt. Lydbilledet er stort og fyldigt med en smittende varm klangbalance, som giver musikken en solid klangbund, hvor instrumenternes fundament kommer bedre frem i lydbilledet end fra for eksempel en Roksan Attessa. 

Der er ikke lige så stort fokus på detaljer og klangnuancer som med en Marantz Model 40n, for Rotel-forstærkerens lydbillede fokuserer mere på rytme, dynamik og kontrol. Tre discipliner, hvor den er i sit es.  

På et par Dynaudio Special Forty gengives Mathias Eicks album Midwest med en gennemslagskraft, der minder om den endnu kraftigere Hegel H190, og klangen fra trompeten er behagelig varm, men alligevel skarp, når det kræves. Rotel-forstærkeren har fremragende kontrol over bassen.  

S14 er nem at sætte op, enkel at bruge og en fornøjelse at lytte til. (Foto: Rotel)

Basrytmen på Miley Cyrus Flowers kan mærkes i maven, og forstærkeren har bassen i et stålgreb, også når jeg spiller højt. Der er mere gnist her end med Roksan-forstærkeren, og den tackler bas-drivet på PNAU og Khalids The Hard Way med lethed. Den ser ikke ud til at blive nævneværdigt påvirket, når den bliver bedt om at spille højt.   

Den varme klangbalance klæder Keith Jarrett Trio som solbriller og en kold øl på en varm sommerdag. Klaverklangen på live-optagelserne af Somewhere mangler måske lidt af det skarpe fokus, man kan få med en Yamaha R-N2000A, men klaverets bundklang kommer pragtfuldt frem i lydbilledet. Man føler sig velkommen til koncert, og livefølelsen bliver kun stærkere, når man skruer yderligere op for lyden. 

Sammenlignet med Roksan og Marantz er Rotel-forstærkeren måske ikke et bedre køb for dem, der har brug for flere indgange til deres lydkilder. Leder man efter en effektforstærker med en pladespillerindgang, kan man nok finde på at springe S14 over. Den har heller ikke HDMI, hvilket både Marantz og den dyrere Cambridge EVO 150 har, men til gengæld er brugervenligheden og ikke mindst lydkvaliteten helt i top for effektforstærkere i denne klasse. 

Konklusion

Enhver, som primært fokuserer på lydkvalitet og streaming via hjemmenetværket, bør helt sikkert skrive Rotel S14 på indkøbslisten. Den er hverken den bedst udstyrede eller den mest kraftfulde i sin klasse, og dens få indgange vil måske få nogle til at søge mod konkurrenterne. Der er imidlertid intet galt med lydkvaliteten. Den dynamiske og varme lyd vil give kedelige højttalere nyt liv og få lytteren til at frydes. Når det gælder integrerede streaming-forstærkere, er Rotel S14 i vores ører blandt de mest velklingende i prisklassen, og efter vores erfaring med den legendariske Rotel-kvalitet er det en forstærker, man kan have glæde af i mange år. 

Karakter
Rotel S14
Premium

Lyd & Billede mener

Slankt fodaftryk med potent og dynamisk lyd. Smuk klangbalance og total kontrol i bassen. Rigtig god brugervenlighed og praktisk farveskærm. Kun én analog indgang. Ingen pladespillerindgang eller HDMI.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top