Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Marantz SACD 30n

Netværksafspiller med DAC og CD-afspiller

Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
Karakter
Marantz SACD 30n
Lyd & Billede mener
Fornem kvalitet i alle led og tiltalende design. Komplet afspiller med alle muligheder for tilslutninger. Pragtfuld åben, varm og fyldig lyd med fin detaljerigdom. Nem i brug.
Træg knaprespons ved CD-afspilning. Understøtter ikke MQA-format.
Specifikationer
 • Type: SACD/CD-afspiller
 • DAC: 32 bit/3945 kHz PCM via USB, 24 bit/192 kHz DSD/FLAC, 24 bit/96 kHz ALAC
 • Udgange: Variabel og fast ubalanceret, optisk/koaksial digital
 • Indgange: 2 x optisk, koaksial, USB, Ethernet
 • Hovedtelefonudgang: Ja
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, HEOS Multiroom
 • Streaming-tjenester: Spotify Connect, Tidal, Deezer, TuneIn
 • Andet: Fjernbetjening, Roon Ready, HEOS-app
 • Finish: Champagne, sort
 • Mål og vægt: 44,3 x 42,4 x 13 cm / 13,5 kg
 • Web: marantz.com

CD-afspillere er ikke, hvad de har været. Engang var de noget, alle bare skulle have, men så kom iPod, iTunes og Spotify og ændrede den måde, vi konsumerer musik på.

Tonsvis af CD’er røg på lossepladsen, CD-afspillere til elretur, og det gamle anlæg blev stuvet væk til fordel for f.eks. en soundbar. Det lyder måske som et mareridt for en musikentusiast, men er desværre en realitet.

Streaming af musik har for længst overtaget som den dominerende måde at høre musik på, men siden det ikke er alle, der har skrottet deres CD-samling, er der stadig behov for CD-afspillere. Udvalget af afspillere er ikke så stort som før, men for entusiaster findes der mange gode sager, som kan give CD-samlingen nyt liv.

Denon, Rotel, Esoteric, McIntosh og Marantz har f.eks. har afspillere fra øverste hylde, som garanteret lyder bedre end den gamle Sony CD-afspiller fra 1999. Men hvad hvis man vil kombinere CD med streaming? Så er udvalget af kvalitetsafspillere langt mere begrænset.

Der er selvfølgelig Technics SL-G700 – en af de bedste, vi har testet. Som både er en SACD- og CD-afspiller og en netværksafspiller med trådløs streaming, internetradio og digitale indgange til andre lydkilder.

Annonce

Nu kan vi så føje Marantz SACD 30n til listen over de bedste kombinerede CD- og streaming-afspillere på markedet. Den meget attraktive afspiller er et af to nye produkter i Marantz’ nye 30-serie. Den integrerede forstærker Model 30 er det andet. Sidstnævnte har i øvrigt kun analoge indgange, ingen streaming, og på den måde kompletterer SACD 30n anlægget med CD-afspilning og streaming.

Med andre ord en CD-afspiller, der har et ben i begge tidsaldre: CD-alderen og streaming-alderen.

Champagne-finishen er klassisk Marantz. Det er lyden også. (Foto: Marantz)

Fuldgyldig streaming-maskine

SACD 30n har indbygget Bluetooth, der demokratiserer streaming, så alle kan koble sig til og streame fra mobilen. Med Wi-Fi og AirPlay 2 kan man streame i endnu bedre kvalitet over husets trådløse netværk, og med Ethernet kan man koble sig til routeren og streame via Wi-Fi for afspilning af lydfiler i fuld studieopløsning.

Den bedste lydkvalitet får man enten med Ethernet eller USB fra en laptop med musikfiler i høj opløsning, og afspillerens digitalkonverter understøtter musik i PCM-format op til 32 bit/384 kHz over USB og i FLAC med 24 bit/192 kHz.

Annonce

Den har også Marantz og Denons HEOS-klient til multirums-streaming indbygget, med app-styring af bl.a. musiktjenester, som understøtter Spotify, Deezer og Tidal, men der er ikke understøttelse af MQA-filer i DAC’en på SACD 30n. Derimod understøtter den afspilning fra Roon, som har en musikafspiller til alle musikplatforme i én og samme enhed.

Med HEOS følger også muligheden for stemmestyring med Amazon Alexa eller Google Assistant.

Det lyder måske kompliceret, men er egentlig meget nemt i praksis. Når man har sluttet afspilleren til og gennemgået opsætningsmenuen med tilslutning til netværk, HEOS og valgt lydkilde med knapperne på siden af displayet eller med fjernbetjeningen, er det bare at spille løs.

Silkemat sort er også en mulighed. (Foto: Marantz)

MMM hvad for noget?

Indvendig sker der ting og sager med signalbehandlingen, der ikke er så almindelige i en CD-afspiller. SACD30n har noget, de selv kalder Marantz Musical Mastering (MMM) i stedet for en konventionel DAC. Den findes i forvejen i SA-10 og SA-12SE, og nu altså også i SACD 30n.

Annonce

MMM-modulet konverterer PCM (CD 44,1 kHz) til DSD 11,2 MHz og bruger to system-clocks til at give så nøjagtig opsampling muligt, op til 384 kHz.

Konvertering af det digitale DSD-signal til analog sker med analoge HDAM-moduler på afspillerens udgange.

30n har også en indbygget, egenudviklet hovedtelefonudgang med et separat HDAM SA2-forstærkermodul med mulighed for at tilpasse gain på udgangen til de hovedtelefoner, man vil bruge.

Man kan også vælge imellem et skarpt og et langsomt filter (Sharp Roll-Off og Slow Roll-Off), som enten giver meget kort impulsrespons eller langsom afrulning af impulser. Her kan man trykke sig frem og tilbage, før man beslutter sig for, hvad man foretrækker.

Afspillerens støjsvage CD-mekanisme – SACDM-3L – er udviklet til SACD-afspilning og understøtter også DVD-ROM med PCM-filer op til 192 kHz og DSD 5,6 MHz.

Annonce

De analoge udgange er ikke balancerede, men er separat og symmetrisk opbygget som to monokanaler med to sæt RCA-udgange. Én til tilslutning direkte i en forstærker og en til (variabel) volumenstyring på afspilleren, som så kan sluttes til f.eks. en aktiv højttaler eller en effektforstærker uden om en for- eller integreret forstærker.

Dermed kan man klare sig fint med en SACD 30n og et par højttalere.

Marantz SACD 30n har de fleste tilslutninger, man kan ønske sig, understøtter Roon og har USB-DAC og flere digitale indgange. (Foto: Marantz)

Klassisk Marantz-lyd

Marantz har i hvert fald de sidste 30 år haft en genkendelig lydsignatur. Det kan også høres på SACD 30n, men her er den mere forfinet, mere åben og afbalanceret, ikke så vældig varm og næsten ulden, som ældre Marantz-spillere – lidt uretmæssigt – er blevet beskyldt for.

Den grundlæggende lydsignatur hælder stadig mod varm fylde, men lyden bliver aldrig ulden, musikken lyder aldrig tilbagetrukket, og dynamikken aldrig anæmisk. Nej, lydbilledet er gennemsigtigt og rigt på detaljer, og på CD viser den, at Marantz er bedre til at tune digital lyd end de fleste.

Annonce

Den lyder blødt og pænt, når det er det, den skal, men har bid og snert, når der er brug for dét. Den dynamiske kontrast er mærkbart bedre end fra en Blu-ray-afspiller fra Cambridge, som jeg har stående, og det store lydbillede, som SACD 30n præsenterer, minder mere om McIntosh MCD600 til tre gange prisen end en CD-afspiller i lavere prisklasse.

Dynamikken sprudler ikke på samme måde som på en Hegel Mohican, der i øvrigt hverken har digitalindgange eller streaming, men den matcher klart lydkvaliteten fra Technics SL-G700.

Streaming? Som netværksafspiller kan man styre den fra mobilen eller fjernbetjeningen, og med en god signalkilde – som Tidal HiFi over AirPlay kan være – eller via USB-DAC’en spiller Marantz frisk, medrivende og med en tiltalende varme og glød.

Streaming via Bluetooth giver ikke den samme snert, dynamik og dybde i lyden, så til kritisk lytning er det lossless eller bedre via netværk – eller SACD/CD – der gælder.

Konklusion

Den nye 30-serie fra Marantz med den integrerede forstærker Model 30 og SACD 30n er en herlig kombination, der tilbyder alt, hvad man har brug for af tilslutninger til signalkilder, og er en rigtig god kombination til musikentusiaster, der vil forkæle sig selv lidt ekstra.

Annonce

De kan fint stå på egne ben hver for sig, men man må applaudere, hvor vellykket SACD 30n er blevet som kombineret CD- og netværksafspiller. Med den er man sikret god lyd i anlægget i lang tid fremover.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

2 Comments

 1. Birger Lomholt

  20/02/2021 at 15:47

  Jeg har lyttet til denne herlige cd afspiller, da jeg har en kammerat der netop har købt den. Jeg syntes den spiller hamrende godt. Nu skal min kammerat så have en forstærker, pris omkring 30000,-kr, det nemmeste ville være at vælge Den tilhørende Marantz, men jeg hælder nok nærmere til Denons jubilæumsmodel, dog har jeg/ vi ikke lyttet til den endnu, men har I et hint om hvad der kunne være det bedste valg? På forhånd tak.
  Mvh
  Birger Lomholt

  • Lasse Svendsen

   25/02/2021 at 11:39

   Hei, jeg vil nok anbefale Marantz til Marantz i utgangspunktet, men både Denons jubileumsmodell, den nye Yamaha A-S2200 og Hegel H190, er meget gode alternativer. Sjekk også hva Primare kan levere i denne klassen, de lager forbasket gode forsterkere. Mvh Lasse

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.