Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: JBL Spinner BT

Trådløs vinylafspiller

Med Bluetooth-streaming til dine hovedtelefoner er JBL's billige pladespiller et praktisk udgangspunkt for en spirende pladesamling.

Skrevet af / 14/12/2023 - 12:05
JBL Spinner BT
Lasse Svendsen

JBL’s kompakte pladespiller kombinerer trådløs streaming til hovedtelefoner, Bluetooth-højttalere – eller hørepropper – med enkel betjening og god lyd. JBL Spinner BT er et godt sted at starte for alle, der har købt deres første LP og har planer om flere skiver.

Det er ikke her, du finder den ultimative lydkvalitet i budgetklassen, så du skal hellere kigge mod prisbillige afspillere fra Rega, Pro-Ject eller Reloop.

Men JBL’s trådløse afspiller er blandt de mest prisvenlige pladespillere, der lyder godt og også kan opgraderes på et senere tidspunkt. Det sidste vender jeg tilbage til om et øjeblik.
Men først en gennemgang af, hvad du får for pengene.

JBL-afspilleren er en af meget få trådløse pladespillere med Bluetooth aptX HD, som understøtter streaming af op til 24-bit lyd i høj opløsning, og som er den Bluetooth-standard, der potentielt giver den højeste lydkvalitet.

Ulempen er, at aptX HD kun fungerer med hovedtelefoner og højttalere, der understøtter aptX HD, og du kan f.eks. ikke streame musik fra afspilleren til nogle af Apples AirPod-modeller. Som du ved, fungerer de kun med Apple-enheder.

Du kan dog tilslutte afspilleren til dit stereoanlæg via udgangene på bagsiden.

(Foto: Lasse Svendsen)

Innebygget phonotrinn

Spinneren leveres med alt, hvad du behøver for at komme i gang. Den er bygget på en enkel plint i letvægts-MDF med en tynd aluminiumspladetallerken, der drives af et silikonebælte. Den leveres med en filtmåtte, kabler, støvlåg, single-adapter og en MM-pickup, der er formonteret i et aftageligt pickup-hus.

Det tager ikke lang tid at samle den, og hvordan man gør det, er godt forklaret i den medfølgende brugsanvisning. Når alt er på plads, skal du bare sørge for, at den står på en flad og stabil overflade. Så er det bare at sætte stikket i og begynde at afspille plader.

Pickuppen fra Audio Technica er billig og god, og den kan udskiftes. (Foto: Lasse Svendsen)

På bagsiden finder du en blå knap til at forbinde med Bluetooth. Tryk og hold knappen inde, og vent til det blå lys bag tallerkenen blinker hurtigt, så kan du parre afspilleren med en højttaler eller hovedtelefoner. Det medfølgende kabel tilsluttes forstærkeren, og hvis den har et indbygget phono-trin til MM-pickup, kan du frakoble afspillerens indbyggede med en kontakt på bagsiden.

Bluetooth-forbindelsen sker fra bagsiden. (Foto: Lasse Svendsen)

Den tredje af de fire kontakter på bagsiden er en kontakt, der slår autostart til eller fra. Hvis den er slået til, skal du blot bevæge armen mod disken, så starter afspilleren. Den sidste kontakt er afbryderen.

Hastigheden skiftes mellem 33,33 og 45 omdr/min med to knapper på forsiden.

I denne prisklasse lægger vi ikke så meget vægt på målinger, men det er alligevel værd at nævne. Afvigelsen i rotationshastigheden på 33,33 var en hel del lavere med 33,15 omdr/min. Hvilket er en afvigelse på -0,55 procent og inden for det acceptable område. Men svingningerne, eller wow & flutter, var værre. Her viste målingerne en afvigelse på 0,75 procent. I praksis betyder det, at man kan høre en klavertone svinge i tonehøjde.

(Foto: Lasse Svendsen)

Lyden

Den medfølgende pickup er en billig Audio Technica AT3600L, som gør et udmærket stykke arbejde, og da den er monteret i et aftageligt pickuphus, er det nemt at opgradere ved at skifte pickup. For eksempel til en Audio Technica AT-VM95, Ortofon 2M Red eller Sumiko Oyster. En endnu dyrere pickup ville være spild, fordi der er nogle resonanser i afspilleren. Blandt andet fra et noget upræcist armophæng, som vil få resonanser til at forplante sig til pickuppen.

Ophængningen af aluminiumsarmen virker lidt løst. (Foto: Lasse Svendsen)

Vibrationer og resonanser lyder ikke som støj i højttalerne eller hovedtelefonerne, men farver lyden og dæmper dynamikken. På trods af dette lyder musikken både livlig og engagerende fra JBL-afspilleren. Med JBL’s fremragende trådløse hovedtelefoner – Tour One MK2 tilsluttet, får du en klar og åben lyd i ørerne. Den er ikke sprængfyldt med dynamik, og bassen er lidt tilbagetrukket, men det fungerer godt og er en praktisk måde at afspille musik på. Især hvis du ikke vil forstyrre andre.

Når afspilleren er tilsluttet et system, bliver det både bedre og værre.

Det indbyggede phono-trin bør kobles fra, hvis man kan. (Foto: Lasse Svendsen)

Lyden er pludselig meget større og fyldigere med JBL-afspilleren tilsluttet en Hegel H190 – fra afspillerens indbyggede phono-trin – og et par Dynaudio Special Forty. Selv gode optagelser som 2L’s Living med Jan Gunnar Hoff, der spiller solo på et koncertklaver, lyder fantastisk.

Med afspillerens indbyggede phono-trin lyder klaveret veldefineret, men det mangler dybde, og basgengivelsen er tam. Endnu værre er det, at lyden er flad, der er næsten ingen mærkbar dynamik her, og et pladebytte til Keith Jarrett, Dire Straits eller Miles Davis gør ingen forskel.

Med afspillerens indbyggede phono-trin frakoblet til fordel for pladespillerindgangen i vores reference – Yamaha A-S3200 – lyder alt straks bedre. Bassen kommer ud, hvor den så end havde gemt sig, lydbilledet åbner sig, og der er faktisk noget dynamik i lyden fra JBL-afspilleren. Den har ikke den samme varme, fyldige lyd som den trådløse Yamaha TT-N503 eller den dynamiske kontrast som en Rega Planar 1, men alligevel viser det sig, at den gode lyd også bor i den billige JBL-afspiller. Dog under visse betingelser.

Læs også Det mest vellydende budgetvalg Regas pladespiller viser, at af og til er det enkleste det bedste.

Konklusion

JBL Spinner BT har den fordel, at den er den eneste trådløse pladespiller med Bluetooth aptX HD. Hvilket potentielt kan give bedre lyd i kompatible højttalere eller hovedtelefoner. Den har ikke Wi-Fi, som JBL er begyndt at rulle ud i flere af sine Bluetooth-højttalere, men den har et indbygget phono-trin, hvilket betyder, at den kan tilsluttes enhver forstærker – eller højttalere, der har en lydindgang. Lydkvaliteten er acceptabel ved streaming via Bluetooth, og den bliver bedre med en fyldigere lyd og et større lydbillede, når afspilleren tilsluttes et stereoanlæg. Men den er ikke så dynamisk og åben som de bedste pladespillere i samme prisklasse. Hvis du er meget optaget af lydkvalitet, bør du overveje, hvor vigtigt det er, at afspilleren er trådløs. Hvis du kan leve uden det, kan du få bedre lydkvalitet for pengene andre steder.

Læs også Yamaha MusicCast Vinyl 500 Yamaha har deres eget twist på trådløs afspilning, som fungerer meget bedre end forventet.
Karakter
JBL Spinner BT
Basic

Lyd & Billede mener

Livlig lyd og engagerende lyd i denne prisklasse. Bluetooth aptX HD. Lyden åbner sig, når man frakobler det indbyggede phono-trin. Anæmisk dynamik og slank bas. Billig konstruktion. Fungerer ikke med dine Airpods.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top