Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Denon DL-A110

Denon-pickup i specialudgave

Denon har lavet en jubilæumsversion af deres legendariske pickup, som viser, hvorfor den har været en favorit siden 1964.

Skrevet af / 15/03/2021 - 13:36
Denon DL-A110
Lasse Svendsen

Da Denon blev 110 år i 2020, fejrede de det med en række jubilæumsprodukter. Et af dem er den pickup, vi ser på her: DL-A110, en jubilæumsudgave af en pickup, som de har lavet til japansk radio siden 1964, og som stadig er i produktion.

Det er ikke så underligt. Denon DL-103, som den hedder, er et af de bedste køb i klassen, og MC-pickuppen er en favorit blandt mange, fordi den leverer klasselyd for en relativt beskeden sum. Det er også en favorit hos os, og vi anbefaler den ofte til læsere, der gerne vil opgradere lyden af vinylpladerne med en bedre pickup.

Hvis man monterer den i en tonearm med medium til høj masse og kobler den til et godt phono-trin, kan den spille langt over sin prisklasse.

Denon selv laver pickuppen i to versioner, DL-103 og 103R, hvor R-udgaven har 99,9999 procent iltfri kobbertråde viklet på spolerne. På DL-A110 er disse tråde (der er tyndere end hår) viklet på spolerne i hånden på Denons fabrik i Shirakawa i Japan.

Læs også Denon DL-103R Denon DL-103R er en “dark horse” blandt pickupper og kan få dine ører til at gløde af begejstring.

Jubilæumsudgaven har lave 3 mV udgangsspænding, og den skal have 2,5 gram nåletryk og mindst 100 ohm belastningsimpedans.

Ellers adskiller den sig fra DL-103/103R ved, at den leveres præmonteret i et pickuphus (headshell), der er lavet specielt til pickuppen og passer til alle tonearme med såkaldt SME-fatning. Totalvægten ender på 18,5 gram.

Pickup-husets SME-stik er egentlig en adapter, som let kan skrues af, hvis man har brug for et kortere hus, for under den muffe, man skruer på, er der endnu et SME-stik. Længden fra nålespidsen til bagkanten af muffen er 50 mm, og hvis man fjerner adapteren, bliver længden 34 mm.

Jubilæumsudgaven er en Denon DL-103 med et speciallavet pickuphus.

Enkel montering

Det er meget let at montere pickuppen på armen. Mål nåletrykket, indstil antiskating og tjek, om armen eventuelt skal hæves for at få sporingsvinklen korrekt (15-18 grader). Det er det hele.

Denon DL-A110 leveres i et fint etui i sort kunstlæder med en lille nålebørste som tilbehør samt en aluminiumplakette. Der følger også et signeret certifikat og en udskrift af en frekvensmåling fra 1 kHz til 20 kHz af hver enkelt pickup med. Pickuppen laves kun i et begrænset antal, så hvis man vil have sig en DL-A110, skal man ikke vente for længe.

Vores testeksemplar målte i øvrigt 0,38 og 0,37 mV udgangsspænding på de to kanaler, dvs. lidt mere end de opgivne 0,3 mV. Denon har målt pickuppen ved en temperatur på 20 grader og sat belastningsimpedansen til 1 kilo-ohm.

Etui i kunstlæder, børste og stemplet certifikat.

Sprudlende dynamik

Det tekniske er altså det samme her som på DL-103/130R, men som mange ved, er det mekaniske med til at påvirke, hvordan lyden fra en pladespiller bliver. På den måde er det grafitgrå pickuphus, som pickuppen er monteret i, også med til at påvirke lyden. Det er i hvert fald noget, som alle, der har eksperimenteret med pickuphuse i forskellige vægtklasser og materialer, ved.

Bare spørg Musikraft i Canada, som har gjort det til en god forretning at modificere Denon-pickupper med diverse letmetaller eller bronze og indfældede stykker af forskellige træsorter.

Denne udgave er dog ikke modificeret – ud over at Denon som sagt monterer pickuppen i et speciellavet hus – og det er egentlig heller ikke nødvendigt. For hvis man opgraderer fra en standardmonteret Shure-, Audio-Technica- eller Ortofon-pickup, kan man hurtigt høre, hvor meget bedre Denon DL-103 spiller. Det samme gør DL-A110, som har den samme klangfulde lyd, et mægtigt basfundament og en fornem dybde i lydbilledet.

Det er kort og godt en rigtig god pickup, uanset version. Med jubilæumsudgaven breder den varme lyd sig i rummet og giver klavermusik en ekstra fin fylde, der er behagelig og let at holde af. Guitarer og percussion får en formidabel dynamik, og der er kraft bag slagene på en stortromme med Denon-pickuppen monteret.

Lyden af vokaler er godt fokuseret med en meget naturtro klang, og balancen i lyden er fornem, omend diskanten aftager lidt i de øverste oktaver. Det er muligt at hente endnu flere detaljer i lydbilledet frem, f.eks. med en Audio-Technica AT-OC9XSH, men den lyder ikke helt så varmt i mellemtonen og er også lidt tyndere i bassen.

Denon DL-A110 kommer i nummererede udgaver og i begrænset antal.

Konklusion

Det spørgsmål, man skal stille sig selv, er om man skal købe en Denon DL-103R og et stift, let pickuphus eller vælge jubilæumsudgaven DL-A110, der kommer i et tilpasset hus og derudover laves i et begrænset antal. Og koster omkring en tusse mere.

Uanset hvilken udgave man vælger, får man en meget velspillende pickup, der kan løfte lydkvaliteten fra mange pladespillere. Men jubilæumsversionen er lidt federe, synes vi.

Karakter
Denon DL-A110
Premium

Lyd & Billede mener

Superb dynamisk kontrast med storslået basgengivelse og varm, behagelig klang. Godt fokuseret og åbent lydbillede. Ikke blandt de mest opløste MC-pickupper i denne klasse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top