TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Panasonic Lumix DC-S5II

Når lillebror overhaler storebror

Panasonic har forbedret sit mest kompakte systemkamera, og den nyeste version er endda bedre end topmodellen!

Af / 20/02/2023 - 08:00
Panasonic Lumix DC-S5II

Lyd & Billede mener

  • Lige så professionel billedkvalitet som storebror S1H, og fra et endnu mere kompakt format. Kontinuerlig optagelse op til 6K. Meget bedre autofokus end tidligere.
  • Ekstern monitorering kun med HDMI, som giver ca. 300 ms forsinkelse. Kun SD-kortlæser, ikke CFexpress.

Da jeg testede Lumix S1H i slutningen af 2019, var jeg så begejstret, at jeg endte med at købe et til mig selv. Af et systemkamera at være er det stort, men i forhold til professionelle videokameraer er det forsvindende lille. Og mindst lige så godt. Med indbygget blæser holder det elektronikken afkølet og kan filme i 6K opløsning helt til du løber tør for batteri eller lagringsplads. Ingen 29 minutters grænse her. 

Multikunstneren S5

Da Panasonic så lancerede det væsentligt lettere og mere kompakte – og billigere – Lumix S5, var det næsten så redaktøren blev lamslået over alle mulighederne, kombineret med en billedkvalitet i spitzenklasse! I teknisk fotokvalitet kunne kameraet følge med de bedste konkurrenter fra Nikon, Canon og Sony, og når det gælder videofunktionerne i S5 blæste kameraet lige forbi hele bundtet. 

Derimod er S5 ikke ideelt til action- og sportsfotografering, med en skudhastighed på kun 6-9 billeder i sekundet med mekanisk lukker, afhængigt af om du sætter autofokus mellem hvert billede eller kun på det første i en billedserie. S5II har fået en væsentligt hurtigere elektronisk lukker og kan tage serieoptagelser på op til 30 fps, så det er derfor bedre egnet til actionfotografering. Men mekanisk lukker giver fortsat de samme 6-9 billeder i sekundet. Var jeg actionfotograf, ville jeg måske snarere kigge i retning af Fujifilm X-H2S 

Forbedret video på Lumix S5II

Redaktøren havde nogle mindre ankepunkter vedrørende S5, bl.a. at joysticket kun kunne bevæges i fire retninger og ikke i otte. Det er nu fikset på S5II, som også fås i det (endnu) mere videofokuserede S5IIX. Men hvis du først og fremmest tager stillbilleder, er der næppe grund til at opgradere fra forgængeren (som fortsat er på markedet til en lavere pris). For selv om sensoren er ny og med forbedret autofokus, er forskellene ikke særlig store, når det gælder fotografering.   

Alle vigtige opgraderinger på S5II har med video at gøre. Derfor vil resten af denne tekst hovedsagelig fokusere på video. 

Annonce
Læs også Det her er faktisk et videokamera. Og det er enestående! Endelig kan uafhængige filmproducenter få lige så god videokvalitet som de store drenge.

Stor HDMI

S5II har fået en standard HDMI-udgang, hvor S5 bruger mini-HDMI. Det betyder intet for kvaliteten, men de fleste af os har flere standard HDMI-kabler liggende end mini-HDMI, hvilket øger brugervenligheden hos S5II. 

LUMIX_S5II_Lifestyle 2- scaled
Foto: Panasonic

Større OLED-søger, samme skærm

OLED-søgeren på S5II er blevet en smule større, både i størrelse og i antal pixel. Med 3,68 megapixel ligger den midt imellem S5 (2,36 Mp) og S1H (5,76 Mp).  

Skærmen er derimod identisk med S5. Og hvor skærmen kan vippes direkte lodret opad på S1H, skal den på både S5 og det nye S5II først flippes ud til siden, før den kan vippes op.  

Panasonic Lumix S5II viewfinder Panasonic Lumix S5II screen
<
>
OLED-søgeren har fået højere opløsning. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Endelig fasebaseret autofokus!

Den største nyhed er autofokus. Hvor konkurrenterne for længst har gået over til fasebaseret autofokus, har Panasonic hidtil holdt fast i kontrastbaseret fokus. Hvilket fungerer glimrende til stillbilleder, men er mindre pålideligt, når man skal følge objekter under en filmoptagelse.  

Derfor er S5II lidt af en sensation for Panasonic, for dette er deres første kamera med fasebaseret fokus. I virkeligheden taler vi om en hybrid mellem fase og kontrast, hvor fasedetektering bruges til at beregne dybde i billedet. S5II har 779 fasekontrolpunkter til at sikre, at billedet er i fokus. Det er endda lidt flere end  Sony a7 IV‘s 759 punkter – det kan vi lide. 

Læs også Opfyld full-frame-drømmen med klassens bedste kamera Lumix S5 har en perfekt balance mellem egenskaber og brugervenlighed, og er et af de bedste køb i full-frame-klassen.

Active I.S. billedstabilisering

Billedstabiliseringen er også værd at nævne. Panasonic har videreudviklet sin billedstabilisering til video, som nu hedder Active I.S. Denne analyserer rystelserne på kameraet og optimerer billedet både horisontalt, vertikalt og har desuden rotationskorrektion.  

Billedstabiliseringen hævdes at være omtrent dobbelt så god som tidligere. Og jeg kan i hvert fald konstatere, at den er blevet ret så exceptionel. 

Panasonic Lumix S5II vs S1H Panasonic Lumix S5II vs S1H & Graabein
<
>
Lumix S5II (til venstre) er væsentligt mere kompakt end S1H (til højre). (Foto: Christer Ericsson)

Kontinuerlig 6K-optagelse

Selv om S5 kan filme i op til 6K-opløsning, kan den kun gøre det i 29 minutter ad gangen. Kontinuerlig optagelse er begrænset til 4K. Men S5II har som storebror S1H fået en blæser på indersiden, som forhindrer at elektronikken overophedes. Dermed kan du nu endelig filme kontinuerligt i 6K. Herligt! For at få plads til viften er huset lidt større på S5II end på S5, og vægten er også øget en smule. Men det er fortsat superkompakt i forhold til S1H! 

Optageknap

I lighed med S5 har S5II kun én optageknap, og den sidder øverst, hvor man naturligt kan bruge pegefingeren. På S1H er der også en optageknap på forsiden, hvilket er smart, hvis du har monteret kameraet højt oppe på en bom, anbragt op mod en væg eller andre steder, hvor man ikke kan nå udløserknappen.  

Men der er faktisk en knap på fronten af S5II, som kan programmeres med en valgfri funktion. For eksempel som optageknap, eller som du en låseknap, der låser alle indstillinger, hvis du har brug for det. Så behøver man ikke at være nervøs for at ødelægge en optagelse ved at foretage utilsigtede indstillinger midt i optagelsen. 

Panasonic Lumix S5II-body
Foto: Panasonic

Dual Native ISO

Med Dual Native ISO-teknologi holder kameraet billedkvaliteten under forskellige lysforhold og sikrer mere end 14 trins dynamisk rækkevidde. Den lave ISO-værdi går op til 650 og bruges i god belysning. Den høje ISO-værdi går derimod op til 4.000 og bruges i dunkel belysning for at undgå billedstøj. Alle værdier over 4.000 sker med digital teknologi. 

S5 har også Dual Native ISO, men den er kun automatisk, så du har ikke selv kontrol over, hvornår de forskellige ISO’er sætter ind. Med S5II kan du endelig vælge manuelt mellem Low og High, hvilket giver bedre kontrol. Auto er selvfølgelig også en mulighed. 

Opløsninger

Nyt på S5II er, at kameraet har intern understøttelse af flere kvaliteter. Nærmere betegnet 4:2:0 10-bit 6K (3:2) og 5.9K (16:9) ved 24-30 fps og 4:2:2 C4K og 4K op til 60 fps. HFR (High Frame Rate) til slowmotion er også på plads, hvilket giver mulighed for at filme op til 120 fps, og Slow & Quick-funktionen gør det muligt at skifte undervejs i optagelsen. Du kan gå så højt som til 180 fps, men da kun med manuel fokus. Sådan, dermed er der gjort rede for de vigtigste tal. 

To hurtige SD-kortlæsere

Ligesom Lumix S5 kan S5II optage på to SD-kort internt. Men hvor kun den ene af læserne understøtter UHS-II-hastighed på S5, gør de det begge på S5II, hvilket giver større fleksibilitet, hvis du sætter kameraet op, så det ene hukommelseskort tager over, når det andet er fyldt. Så får det være, at den ultrahurtige – og ultradyre – CFexpress-standard mangler. 

Hvad jeg dog savner på både S1H, S5 og desværre også S5II, er muligheden for at optage direkte til et SSD via USB-C-udgangen. Det kan derimod den kommende S5IIX, som også kan optage i ProRes 4:2:2 HQ via SSD. Hvis du skulle være nysgerrig på det, så er det ret fedt! Apple ProRes RAW kræver stadig brug af en ekstern optager. 

Med andre ord er der nok nogle, der vil bruge ekstra penge på S5IIX, men S5II kan allerede nu mange flere tricks, end de fleste nogensinde får brug for! 

Panasonic Lumix S5II SD card reader
Begge SD-kortlæserne understøtter nu UHD-II. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Real Time LUT

Erfarne videografer, der så hurtigt som muligt vil have video i ønsket kvalitet og farvenuancering fra deres optagelser, er ikke ubekendte med LUT’er (Look-Up Table). Det er færdige billedindstillinger, som man lægger oven på sine optagelser, hvilket forbedrer arbejdsflowet betragteligt, så man slipper for møjsommeligt at skulle foretage manuelle justeringer af hver enkelt sekvens i efterbehandlingen.  

Med S5II kan du indlæse LUT’er direkte i kameraet. På den måde kan du se direkte, hvordan optagelsen vil se ud i sidste ende, og det sparer kostbar tid i efterproduktionen. De indlæses i kameraet via SD-kortet.  

Derudover er funktioner som Waveform Viewer, Vector Scope og Zebra Pattern blevet tilføjet som svar på anmodninger fra professionelle brugere.  

Optag lyd i 24-bit/48 kHz-kvalitet med den indbyggede eller en ekstern mikrofon, mens op til 96 kHz-optagelse er mulig med eksterne og XLR-mikrofoner. 

Husk førstegangsopsætning

Et kamera, som kan ‘alt’, er fantastisk til professionelle med forskelligartede behov. Men det kan være lidt overvældende med store, tunge menuer til at starte med. Det, du bør gøre, er at gøre dig fortrolig med kameraet og gemme forskellige indstillinger i separate hukommelser. S5II har tre hukommelser til personlige indstillinger på det højre hjul øverst.   

Lav f.eks. en hukommelse til (relativt) hurtige optagelser, en til optagelser i høj opløsning, eller hvad du nu har behov for. Selv ville jeg helt sikkert lave mine egne tilpasninger til videofunktionen. YouTube’eren Sam Holland har lavet en genial walkthrough-video til førstegangsvideoopsætning, så det slipper jeg for:

 

Lumix S5II wedding 2 Lumix S5II wedding Lumix S5II wedding flowers
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Hold da kæft for et fokus!

Efter ganske kort tid med S5II får jeg en kriblende fornemmelse indeni. For hold da op, hvor den autofokus funker!   

Endelig lykkes det den at låse sig fast på ansigtet, som genkendes og indrammes på kameraskærmen. Både scener med modlys samt situationer med svagt lys fungerer meget bedre end før.  

Du kan i menuen både vælge, hvor hurtigt der skal fokuseres, og hvor længe det skal blive hængende på et objekt, før det skifter til noget andet, som kameraet finder mere interessant i billedet. Jo hurtigere hastighed, desto hurtigere kommer tingene i fokus, mens det kan se mere naturligt ud filmisk, hvis du sænker hastigheden. 

Ansigtsgenkendelse

I de fleste situationer bør autofokus sættes til ansigtsgenkendelse frem for kun øjne, da det vil holde fokus på objektet, selv hvis personen drejer hovedet. Med ansigtsdetektion fungerer autofokus meget hurtigt, selv i håndholdte og hurtige scener.  

Med dyr i billedet vil kameraet også genkende og fokusere på ansigter, selv om kameraets skærm vil indramme hele kroppen. Det kan du se på de billeder, du har taget, hvis du har aktiveret Magnify from AF Point i afspilningsmenuen. Her vil kameraet pludselig vise en meget mindre grøn ramme omkring dyrets øje eller hoved. Bemærk, at ikke alle dyreansigter genkendes lige godt.  

Kameraet kan heller ikke genkende objekter som f.eks. biler og cykler, hvilket enkelte andre kan. 

Panaasonic S R1428 L mount scaled 1
Det nye 14-28-vidvinkelobjektiv giver fine muligheder for makro- og vidvinkelfotografering. (Foto: Panasonic)

Med eller uden objektiv

Du kan købe kamerahuset alene eller som sæt med et 20-60 f3.5-5.6 objektiv for blot et par tusinde ekstra. Dette medfølgende objektiv gør et godt stykke arbejde, og det er det lille ekstra beløb værd. Billederne bliver flotte og skarpe, bare uden den dybdeskarphed som leveres af Panasonics langt større 24-70-objektiv med f2,8 over hele brændvidden. Men til hverdagsfotografering er forskellene ikke særlig store, og det er en fin bonus, at objektivet både er billigt og langt mere kompakt og let. Er du L-mount-debutant, ville jeg helt sikkert købe kameraet som et sæt med objektiv.  

Samtidig med S5II er også lanceret et helt nyt 14-28 vidvinkelobjektiv med f4-5,6 blænde. Perfekt til både vidvinkel og makro, med en fokusafstand på kun 15 cm. Et dejligt objektiv at have med i tasken ved siden af universalzoomen. Man får altid en vis forvrængning med en vidvinkel, men her er der overraskende lidt af det. I stedet får du smukke og skarpe billeder, med et kæmpe udsnit.   

Lumix S5II 24-70 f2.8 Leica DG Vario Lumix S5II 20-60 f3.5-5.6 Lumix S5II 14-28 f4-5.6
<
>
Panasonic 20-60 f3.5-5.6. Tilsynelatende veldig likt det dyrere 24-70-objektivet, men ikke samme dybdeskarphet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Knivskarpe bilder

S5II leverer i praksis lige så skarp og god video som S1H. Med knapt synlig støj i de højere opløsninger, og hvor du selv i mørk belysning får imponerende lidt støj i skyggerne. Dual Native ISO fungerer rigtig godt i praksis.  

Udvidet dynamikområde med HLG og V-log

Jeg vil anbefale at optage i 10-bit log-mode, når du kan, hvilket i Panasonics tilfælde kaldes V-log (HLG er også tilgængelig). Det kræver lidt mere i efterbehandlingen og øger kravene til regnekraft, men du får vildt meget mere dynamik i billedet. Og muligheden for at gradere og eksportere HDR-video.   

V-log ser meget fladt ud på skærmen, men du bruger en 709-LUT, der er forudinstalleret på kameraet, for at se billedet nogenlunde som det vil se ud, når det er færdigt. Med V-log får du en masse detaljer i både skygger og højlys og kan vælge, hvilke detaljer du vil fremhæve i efterbehandlingen. 

Lumix S5II tower
Foto: Geir Gråbein Nordby

Fedt med 6K

At optage i 6K er usædvanligt fedt! Selv hvis du er begrænset til 24, 25 eller 30 fps. Den forbedrede billedstabilisering fungerer fantastisk og reducerer også artefakterne ved rullende lukker, som er et stort problem på S1H. Vi er ikke helt på niveau med Lumix GH6, det er prisen, man må betale for en større sensor (og det betyder, at MFT-sensorer stadig har deres berettigelse i mine øjne). Men det er virkelig godt, og endda bedre end både S5 og S1H.  

Hvis du vil optage med 50 billeder i sekundet, skal du ned i 4K-opløsning, men så kan du ikke længere optage med hele billedsensoren i brug. I stedet beskæres billedet til ca. APS-C-format, så du skal et par skridt længere tilbage, hvis du vil have et tilsvarende stort udsnit. Billedskarpheden er heller ikke helt den samme, som når man bruger hele billedsensoren – og hele brændvidden.   

Til sammenligning giver det større Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro mulighed for at gemme direkte på SSD og desuden optage i raw-format internt. Jeg synes også, at menuerne er enklere og mere intuitive på Blackmagic, især fordi det ikke er et fotokamera, og man dermed ikke behøver have en masse fotoindstillinger. Det gør det nemmere at bruge end både S5II og S1H. 

Panasonic Lumix S5II spread
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Panasonic Lumix S5II har rigtig gode fotomuligheder, men det er til video, at det brillerer, og derfor fokuserer denne test på det.  

Her kan du lave video med lige så professionel kvalitet som med S1H. Faktisk bedre, på grund af den nye, fremragende autofokus med hybrid fase/kontrast. Du må dog undvære RAW-formater som ProRes; hvis du har brug for det, må du vente på det dyrere S5IIX.  

S5II kan optage kontinuerligt, så længe du ønsker det, i fuld 6K-kvalitet, og hvis du optager i V-log, får du 10-bit gråtoneskala med neutrale farver. Kombineret med det knivskarpe billede – og super billedstabilisering – er resultatet i absolut professionel kvalitet.  

Hvis du sukker efter Lumix S1H, men finder det for dyrt, kan du spare en masse penge på det meget lettere og mere kompakte – og på nogle måder endnu bedre – S5II! 

Karakter
Panasonic Lumix DC-S5II
High End

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt