Hastighed betyder intet uden præcision. Bare spørg en formel 1-kører. Det gælder i høj grad også for kameraer, for det hjælper ikke med høj skudhastighed, hvis kun en brøkdel af billederne bliver skarpe.
I gamle dage plejede fotograferne at præfokusere. Man fandt et punkt på racerbanen, hvor det ikke gik så stærkt, og låste fokus der. Så var det bare at holde udløserknappen inde og skyde løse. Når filmen så blev fremkaldt, kunne det være, at man havde én skarp eksponering. To, hvis man var meget heldig.
I dag er de fleste kameraer hurtigere end dem, der blev brugt af professionelle fotografer for 15-20 år siden. Et Canon EOS 1D fra 2001 leverede en skudhastighed på 8 fps fra en 4,2 megapixels billedsensor.
Siden da er både skudhastigheden, opløsningen og ikke mindst fokuspræcisionen blevet væsentligt forøget. Et Canon EOS R7 klarer 15 fps fra en 33 megapixels billedsensor og har 651 fokuspunkter, som kan spore racerbiler, fodboldspillere og Tour de France-ryttere legende let. Og det koster en brøkdel af, hvad et EOS-1D i sin tid gjorde.
Udviklingen står ikke stille, og sjældent har vi set en så markant forbedring i hastighed og præcision som på det nye Fujifilm X-H2S.
Et kamera, der erstatter X-H1 fra 2018, som var Fujis første kamera med stærke videospecifikationer, 4K/30 fps, op til 14 fps skudhastighed og forbedret fokuspræcision. Det nye X-H2S er bygget over samme læst og ligner til forveksling sin forgænger, men under det robuste ydre skjuler der sig en rå billedmaskine.
X-H2S
- Ny stablet 26 Mp CMO-billedsensor m. X-Trans farvefilter
- 4K/60 fps DCI/UHD-video, 4K/120 fps
- 14 bit F-Log
- 5-aksers 7-trins billedstabilisering
- 15 og 40 fps skudhastighed
- 425 fokuspunkter
- 14 bit raw-filer ukomprimeret
- 1/32000 elektronisk lukker
- 80 til 51200 ISO udvidelse
- Ny 5,76 Mp OLED-søger
- 3-vejs touch-skærm
- Vejrbestandighed
- CFexpress B + SD UHS II kortpladser
- Batteritid på 580 billeder
- VG-XH-batterigreb
- FT-XH-filsender
- Mulighed for køleblæser
Det sidste punkt er interessant, fordi Fuji ikke har indbygget nogen blæser eller aktiv køling i kameraet. Hvis man har brug for det til længere videooptagelser, hvor det bliver varmest, kan man købe en blæser, der monteres på bagsiden (fold først skærmen ud) og får strøm fra kameraets batteri.
Med 4K-video fra hele billedfladen samplet fra 6,2K/30 fps er scenen sat for en exceptionel billedkvalitet fra kameraet. Det understøtter også Apple ProRes HQ 422, som er meget brugt i professionel videoredigering.
Hastighed
Alt dette er blevet muligt, fordi kameraet har fået en ny, stablet billedsensor. Det vil sige, at elektronikken sidder på selve sensoren, med den nye billedprocessor tæt på. Dén er naturligvis langt hurtigere end processoren i X-H1, da det ellers ville være svært at foretage så mange forbedringer.
Da kameraet både har en mekanisk og en elektronisk lukker, op til 1/32000 s, kan du vælge op til 15 fps. Eller 40, hvis du bruger den elektroniske lukker, som også er støjsvag.
En ting, man hurtigt lægger mærke til her, er, at søgeren ikke blinker – black-outer – selv ved så høj en skudhastighed som 40 fps. Med den hastighed skal du nå op på 30 jpeg-filer eller 20 raw-filer pr. sekund, før bufferen må holde en lille pause. Men sænker du skudhastigheden til 30 fps, sigte du bare og holder udløseren inde. Du ender med at passere 1000 eksponeringer, før bufferen protesterer.
Autofokus
Alt sammen fint nok, men naturligvis helt værdiløst, hvis ikke kameraets autofokus hænger på i svingene.
Det ved Fujis ingeniører også, og de har derfor lavet en helt ny autofokus-algoritme. Den er blevet betydelig bedre til fokussporing end noget andet Fuji-kamera hidtil. Fotografen kan vælge zonebaseret fokus, hele billedfladen eller blot ét fokuspunkt, og i menuerne findes der endnu flere indstillinger.
Her kan du vælge motivbaseret autofokus. Ud over øjne og ansigter kan du nu vælge fugle, dyr, biler, cykler og motorcykler, selv tog er med i udvalget af fokusmotiver. Der findes også justeringer til dem, der vil ændre følsomheden for autofokus.
Ergonomi og brugeroplevelse
Fuji har også justeret ergonomien, på nogle områder markant. Det lukkertidshjul, X-H1 har, er væk. Det samme gælder ISO-hjulet og fokusvælgeren foran på X-H1. Vender du kameraet om, vil du bemærke, at de to indstillingshjul for lysmåling og skudhastighed også er forsvundet på X-H2S.
Det ene indstillingshjul på X-H2S er et programhjul, som kombinerer video med syv forhåndsdefinerede indstillingsbanker og filtereffekter. Kameraet er også udstyret med Fujis berømte simulering af Fujifilms gamle emulsionsfilm. Astia, Provia, Eterna osv.
Den udsatte placering af hurtigknappen til prioriterede indstillinger, Q-knappen, er endelig flyttet til et sted, hvor den er mere til nytte end i vejen. Den vip- og trykbare joystick-knap er vokset betydeligt og er flyttet op nær søgeren, som er større, lysere, skarpere og bedre opløst. Og nu også uden black-out ved serieoptagelser.
Den vipbare touch-skærm er erstattet af en både vipbar og drejelig touch-skærm, men den praktiske statusskærm er bibeholdt på X-H2S.
Grebet er forbedret og er endnu bedre at holde, når man f.eks. fotograferer med XF 50-140mm f/2.8 eller med den nye og endnu større XF 150-600mm f/5.6-8. Her hjælper det også med det nye vertikalgreb – VG-XH – som har plads til to batterier og øger batteritiden fra 580 eksponeringer til over 1500.
I modsætning til en X-H1 har man ikke brug for vertikalgrebet VG-XH for at opnå maksimal skudhastighed.
Video- og billedkvaliteten
Med 4K-video i op til 720 Mbit/s og H.265-komprimering er der naturligvis lagt op til en meget høj videokvalitet. Professionelle vil glæde sig over muligheden for Apple ProRes HQ 422 og muligheden for at bruge hele billedfladen i 6,2K opløsning. Det giver mulighed for en ekstremt god kvalitet i efterbehandlingen, som de professionelle er vilde med.
Med 14 bit F-Log kan man klemme lidt mere dynamik ud af filerne mod lidt lavere læsehastighed, og med 4K/120 fps kan man få gnidningsløs slowmotion, selv med 1,29x beskæring.
Den lille blæser var ikke tilgængelig, da vi testede kameraet. Men den skal altså køle kameraet ned, når man filmer i længere tid i høj opløsning. Længere tid betyder her 240 minutter, og så genereres der altså meget varme fra sensorerne i kameraet.
Man skal være opmærksom på, at den nye billedsensor ikke øger billedkvaliteten yderligere sammenlignet med en X-T4. Men sammenlignet med X-H1 er der synlige forbedringer; ikke i så høj grad på skarpheden, men X-H2S har mindre billedstøj ved høj ISO. Sammenligner man de to på 6400 ISO, kan man se lidt mosaikstøj i mørke områder på billeder fra X-H1, som er væk på billederne fra X-H2S.
I praksis får man et af de bedste kameraer i denne prisklasse, både på billed- og videokvalitet. 4K-optagelse vist på et 75 tommers Sony-TV ser bedre ud end den typiske TV-udsendelse. Billederne er knivskarpe, der er knap synlig rullende lukker, og kameraets autofokus låser motivet lynhurtigt og lydløst.
Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Fujifilm X-H2S er et meget bedre kamera end forgængeren. Forbedringerne er måske ikke så store, når det gælder stillbilledkvalitet, men videoegenskaberne er langt bedre på X-H2S. Det er dog på hastigheden, kameraet giver baghjul til alt andet, Fuji hidtil har produceret. Vi har ikke set en lignende evne til at fange hurtige motiver, siden vi testede Nikon Z9. Et kamera, der er mere end dobbelt så dyrt, også i den professionelle klasse. Den enorme præcision på kameraets autofokus og den høje skudhastighed gør X-H2S til et oplagt valg til sport, dyreliv og krævende videooptagelser.
Fujifilm X-H1
Fujifilms fantastiske flagskib
Systemkameraer bliver ikke meget bedre end dette, men X-H1 passer nok ikke til alle fotografer.
Fujifilm X-T4
Det bedste kamera i sin klasse
Fujifilm X-T4 adresserer næsten alle forgængerens svagheder og scorer topkarakter.
Nikon Z9
Suverænt professionelt kamera
Nikon Z9 er det bedste professionelle kamera, vi har testet. Det siger ikke så lidt.
Canon EOS R3
Canons bedste professionelle kamera
Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer