Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

Nyhed

LP’er overgår CD i salgstal

Vinylsalget udgør 71 procent af omsætningen på fysiske musikmedier. Downloads er uddøde.

Skrevet af / 14/03/2023 - 09:51
LP’er overgår CD i salgstal

Rygterne om LP’ens død var overdrevne. Ikke blot lever de sorte vinylskiver stadig. Salget af de analoge plader, der har været støt voksende i en årrække, har nu overhalet CD-salget. Endda med en solid margin. Det skriver BBC.

En ny rapport fra den amerikanske pladeindustri, RIAA, fortæller, at der i 2022 blev solgt 41 millioner vinylplader på det amerikanske marked til en værdi af 1,2 milliarder USD (ca. 8,3 mia. kroner), mens CD-salget kun lå på 33 millioner eksemplarer til i alt 483 millioner USD (ca. 3,4 mia. kroner).

Læs også 5 budgetspillere Gode pladespillere behøver hverken at være dyre eller komplicerede. Her er fem af de bedste budgetvalg.​

Det er 16. år i træk, at salget af vinylplader er vokset, men første gang i årtier, at der sælges flere LP’er end CD’er. Omsætningen på vinlylplader udgør nu 71 procent af det fysiske musiksalg. Det handler ikke blot om LP’ernes succes, men om CD’ens tilbagegang. CD-omsætningen faldt med hele 28,4 procent i forhold til 2021, der heller ikke var noget jubelår for CD-mediet.

Streaming dominerer totalt

Selv om det er gode nyheder for vinylentusiaster og analogelskere, får det næppe direktionerne på Spotify og Tidal til at frygte for fremtiden. For omsætningen på streaming er stadig mere end ti gange så stor som vinylomsætningen.

Faktisk voksede omsætningen på streaming med syv procent, til 13,3 milliarder USD (92,4 milliarder kroner). Og da prisen på hver afspillet sang på en streamingtjeneste er langt lavere end på vinyl og CD, udgør vinylmediet stadig en forsvindende lille del af musiklytningen, totalt set.

Læs også De bedste musikstreamere i high-end-klassen Trådløs musik kan være en nydelse, når man befinder sig i high-end-himmelen, især når man ofrer en god slat penge på sagen.

Download er udraderet

Hvis der er én form  for musiklytning, der er taber i spillet, bliver det digitale downloads. Kun tre procent af omsætningen gik i 2022 til downloadet musik. Det var et fald på 20 procent i forhold til året før. I 2012, før streamingtjenesternes indtog, udgjorde digitale downloads hele 43% af det totale musiksalg.

Vi holder et minuts stilhed for downloaden – og sætter en plade på.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

0
Lyd & Billede
Scroll to Top