Fysiske musikmedier steget 40 procent

Ifølge Discogs er der blevet handlet 12 millioner vinylplader i 2020. Det er 40 procent mere end i 2019! CD-salget er øget tilsvarende.
Annonce
Annonce
forfatter

Ingen, der regelmæssigt køber og sælger fysiske plader på nettet, kommer uden om handelsplatformen Discogs. Stedet, hvor alle og enhver både kan købe og sælge musik, og det er også det sted, man går hen, hvis man vil have en idé om værdien af de plader, man har i sin samling.

I corona-året 2020 oplevede websitet en kraftig stigning i salget af fysiske musikformater. Mest populært var vinyl, hvor 11,96 millioner plader skiftede hænder gennem Discogs. Det er en stigning på hele 40,75 procent i forhold til året før. Hele rapporten kan du læse her.

Læs også
Er LP’en fremtidens musikmedie? Imens cd'en er på vej ud som musikmedie, er LP-pladen i hastig fremgang. Salget af vinylskiver er således mere end syvdoblet siden 2008.

CD-salget er også steget

Måske mere overraskende er det, at CD-salget også steg næsten tilsvarende. Næsten 3,5 millioner CD’er blev handlet, hvilket er en stigning på 37 procent i forhold til året før. Og hvis du troede, at kassettebåndet var dødt, skal du bare vide, at der blev solgt næsten 300.000 af dem sidste år.

Hvad det samlede salg gennem alverdens musikbutikker er, har vi ikke overblik over, men vi ved, at der i USA blev solgt 19,1 millioner vinylplader (LP’er og singler) i 2019 og hele 46,5 millioner CD’er. Årsagen til, at andelen af vinyl i forhold til CD’er er anderledes end hos Discogs, kan være, at det er her, entusiaster går hen for at finde sjældne objekter, og at det i højere grad gælder vinyl end CD’er.

De officielle tal for 2020 for USA og Norden er ikke offentliggjort i skrivende stund.

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
Pro-Ject har opgraderet retro-pladespilleren The Classic og skabt et af de bedste køb i klassen.
Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
Du skal skynde dig, hvis du vil have fat i James Bonds kamera.
De første Volkswagen ID.4 er ankommet til nordiske forhandlere. Vi har taget et hurtigt kig – og lyttet til infotainment-systemet!
Canon opgraderer EOS M50 med en række nye videofunktioner.
Rygtet vil vide, at Sony WF-1000XM4 er lige rundt om hjørnet.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Sony lancerer FX3 til håndholdt professionel video.
Med radar og 3D-teknologi får du fuld kontrol med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe på vores breddegrader.
Elektrostatiske hovedtelefoner fra Japanske Stax kan igen købes i Skandinavien.
Razer Kiyo Pro klarer både Zoom-møder om dagen og stemningslys i gamer-hulen.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Spotify meddeler, at de snart vil øge lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV får god plads og sætter sikkerheden i fokus. Lyden er fra Bose!