TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Android-bruger, pas på!

Svaghed i Linux-kernen rammer to ud af tre Android-mobiler og -tablets. Og det har den gjort i tre år!

forfatter
Publiceret 22/01/2016 - 02:52

Et sikkerhedsfirma fra Israel har fundet en såkaldt zero-day svaghed i kernen af Linux-operativsystemet, og da Android er baseret på Linux, er det mobile styresystem også ramt af hullet, som kan udnyttes af hackere til at snyde softwaren til at give dem “root access” til din smartphone. Det skriver Wired.

Og hvad værre er: Tilsyneladende har denne sårbarhed i Linux og Android eksisteret i næsten tre år!

Perception Point, som det israelske firma hedder, forklarer på deres blog, at problemet vedrører en slags nøglering i Linux-platformen, som systemet stiller til rådighed for apps, som så kan gemme krypteringsnøgler og anden følsom information dér.

Desværre skulle det være “ret ligetil” at udnytte svagheden, der i sidste ende vil kunne lade hackere slette eller installere filer og apps på din mobil – samt give dem adgang til dine mest følsomme oplysninger.

Sikkerhedsfirmaet understreger, at man ikke har fundet eksempler på, at svagheden er blevet opdaget og brugt af hackere i den virkelige verden, men opfordrer alligevel kraftigt til, at udviklermiljøet omkring Linux og Android får lukket hullet hurtigst muligt.

Som nævnt er der egentlig tale om en svaghed i Linux, men alle Android-enheder, som kører version 4.4 eller herover – det vil sige næsten 70% af alle Android-enheder – vil også kunne angribes på grund af svagheden. Kort sagt vil din Android-mobil være sårbar, hvis du har opgraderet eller købt den inden for de seneste to år.

Forskellige Linux-leverandører som Red Hat og Ubuntu har allerede opdateringer klar, som lukker af for den omtalte svaghed, men Google har endnu ikke meldt ud, hvornår de kan være klar med en opdatering, som løser problemet. Og selv når en sådan opdatering dukker op, kan der gå lang tid, før den når frem til netop din mobil. Det afhænger af, hvor hurtigt hardware-producenten får tilpasset opdateringen til deres modeller.

Opdatering 22. januar:

Google har nu ytret sig officielt om den svaghed i Linux og dermed Android, som vi skriver om herover. Ifølge dette blog-indlæg har Perception Point ikke informeret Google, inden man gik offentligt ud med advarslen om svagheden i Linux-kernen. Google mener ikke, at så stort et antal Android-enheder som påstået – nemlig over to tredjedele af alle Android-mobiler og -tablets – er berørt af problemet. Blandt andet vil ingen enheder med Android 5.0 eller herover være truet, idet systemet ikke tillader 3. parts apps at få adgang til den berørte kode.

Ikke desto mindre har Google udviklet en såkaldt patch til Android, som løser problemet. Denne patch er nu sendt videre til producenterne af Android-hardware, og det vil blive en obligatorisk opdatering, når producenterne i løbet af de kommende dage og uger, pusher patchen til brugernes mobiler og tablets.

Annonce
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv en kommentar

En Musk-mobil? Ja tak! Elon Musk hævder, at Apple truer med at fjerne Twitter fra App Store. Skulle det ske, lover tech-milliardæren at udvikle sin egen smartphone. Vi glæder os allerede.
Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Kongen af klapmobiler er tilbage Motorola Razr 2022 beviser, at tredje gang er lykkens gang. Endelig lever Motorolas klapmobil op til sin ikoniske forgænger.
Lang, men middelmådig levetid Nokia X30 5G er den grønneste telefon fra finske HMD, men ydelsen er ikke imponerende.
Huawei: Sådan undgår du HBO's blokade Huawei bekræfter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Topmobiler i 2023 kommer med denne processor Sådan bliver Qualcomms nye processor til markedets dyreste Android-mobiler.
Følg Lyd & Billede