Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vanvittige hørepropper fra Sennheiser

Sennheiser IE 900 er hørepropperne til dig, der kun vil have det bedste – og er villig til at betale for det.

Skrevet af / 12/05/2021 - 16:35
Vanvittige hørepropper fra Sennheiser

Sennheiser synes åbenbart ikke, at IE 800 S var helt gode nok – eller dyre nok. Vi er faktisk enige i det første, for selv med en ordentlig hovedtelefonforstærker manglede de dynamik og engagement nok til helt at forsvare den høje pris.

Læs også Sennheiser IE 800 S Når man køber et par hørepropper til 7.500 kroner, vil man have perfektion. Sennheiser IE 800 S er ikke langt fra, men vi savner noget væsentligt.

Måske har Sennheiser lyttet til os, når de nu kommer med den nye flagskibsmodel IE 900. Som Sennheiser lover sætter “en ny standard for alle lydentusiaster på farten”.

IE 900 er fremstillet i Sennheisers hovedkvarter i Tyskland og lavet til at reducere resonanser og minimere akustiske problemer, hvor enkelte frekvenser overskygger andre. Det gør de bl.a. ved hjælp af en enkelt 7 mm bredbånds-driver (“højttaler-enhed”) til hvert øre.

(Foto: Sennheiser)

Hvorfor ikke flere drivere?

High-end hørepropper fra andre producenter har gerne to, tre eller fire – eller endnu flere – drivere i hvert øre. Fordelen er, at hver enhed får et mindre arbejdsområde og dermed øget dynamik og lavere forvrængning.

Ulempen er til gengæld, at det er en stor udfordring at få lydbølgerne til at ramme hinanden med perfekt timing. I praksis er det nærmest umuligt, og det resulterer som regel i et lille fasespring i overgangen mellem hver driver.

Jo flere elementer, jo flere faseforskydninger i det hørbare frekvensområde. Dette kan lyde unaturligt, hvor man enten får kunstige forstærkninger der, hvor lyden fra to elementer sammenslås, og dermed overskygning. Eller – endnu værre – man kan få annullering i stedet på grund af udfasning. Forstærkninger kan fikses i EQ’en, men ikke annulleringer. De er væk for altid.

Sennheiser IE 900 har kun én driver, men masser af teknologi. (Foto: Sennheiser)

Én driver med masser af teknologi

I stedet har Sennheiser altså valgt at arbejde med én 7 mm bredbånds-driver og såkaldt X3R-teknologi.

X3R-teknologien anvender tre resonanskamre, boret ind i aluminiumhusene på IE 900 og placeret mellem membranen og den munding, der går ind i øret. Disse kamre resonerer ved omhyggeligt kalkulerede frekvenser og skal absorbere energi i vigtige områder for at forhindre overskygning.

Det menneskelige øre kan nemlig ikke opfatte højfrekvente lyde ved lave lydniveauer, hvis der samtidig forekommer stærkere lyde i et lavere frekvensområde. Ved at fjerne energien fra overskyggende resonanser forhindres uønskede bølgetoppe, så de små nuancer bliver hørbare.

Læs også Beyerdynamic Xelento remote Aldrig har vi hørt bedre opløsning og tonal balance fra et par in-ear høretelefoner.

Desuden har man brugt en slags akustisk centrifuge til at sprede og jævne diskantområdet ud. En kompleks form, der skal minimere den akustiske friktion, så overskydende energi spredes ud og i princippet forsvinder. Sennheiser hævder, at effekten er både målbar og hørbar og sikrer en så jævn og ørevenlig diskantgengivelse som muligt.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan Sennheiser IE 900 kom til verden.

Helautomatiseret produktion

Driverne er blevet forbedret siden IE 800S, med lavere toleranceniveauer mellem to forskellige enheder for endnu bedre præcision. For at opnå det er produktionen af enhederne helautomatiseret på fabrikken.

Driverne skal være “ekstremt lette og fleksible”, forhindre forvrængning og levere en naturlig og afbalanceret lyd, hvis vi skal tro Sennheiser, og vi bliver også lovet en gennemsigtig gengivelse uanset lydniveau.

(Foto: Sennheiser)

Bekvemmelighed og komfort

IE 900 anvender Fidelity Plus MMCX-terminaler til ledningerne, som gør det muligt at bruge tredjepartskabler. Hørepropperne leveres med et ubalanceret kabel med 3,5 mm stik og balancerede kabler med 2,5 mm og 4,4 mm stik. Kablerne skal kunne tåle flere tusind bøjninger.

Ørebøjlerne kan bøjes af brugeren, og der medfølge øredutter i både silikone og memory-skum.

Pris og tilgængelighed

Sennheiser IE 900 kan købes fra midten af juni for den nette sum af 9.700 kroner.

sennheiser.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

Prisbillige hørepropper fra Redmi

Hørepropper: Audio-Technica lover creme til øregangene

Hovedtelefoner afkoder din hjerne

Trådløse hørepropper til jul: De 10 bedste køb

Køb støjdæmpende hovedtelefoner til jul

Apple sælger USB-C ladeetui separat

Har du set den slags hørepropper før?

Hørepropper - med 8K-lyd?

0
Scroll to Top