Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Sony WH-1000XM5: Flagskibet bliver endnu bedre

Sony WH-1000XM5 er blevet opdateret med nye funktioner, heriblandt LDAC og multipunkt - samtidig!

Skrevet af / 02/08/2023 - 15:26
Sony WH-1000XM5: Flagskibet bliver endnu bedre

Vi kender ikke til nogen hovedtelefoner med bedre støjreduktion end Sony WH-1000XM5. De dæmper meget effektivt, uden at støjreduktionen medfører susen. Lyden er også bedre end i forgængerne, og de udnytter dermed i højere grad det overlegne LDAC-codec. Denne leverer tæt på CD-kvalitet trådløst via Bluetooth, takket være en bitstream på op til 990 kbit/s. Det er op til tre gange højere end “normal” Bluetooth-lyd.

Men i modsætning til de nyere hørepropper WF-1000XM5 kan de større hovedtelefoner ikke aktivere LDAC-codec’en, når man bruger multipunkt-tilslutning. Altså hvor hovedtelefonerne er koblet til to enheder samtidig.

Det bliver der nu lavet om på.

Sony WH 1000XM5 bendable
Foto: Geir Gråbein Nordby

Multipunkt og LDAC

Fra og med nu kan hovedtelefonerne med en opdatering fra mobilapp’en Sony Headphones endelig bruge LDAC og multipunkt på samme tid! Og det bedste af det hele: Sony lover, at det er med fuld 990 kbit/s lydkvalitet. Vi troede ikke, at det ville være fysisk muligt, da LDAC i fuld kvalitet bruger EDR – eller Enhanced Data Rate – til at give fuld 990 kbit/s-kvalitet. Mens andre funktioner, såsom multipunkt, bruger BR, eller Basic Rate.

Derfor vil mange hovedtelefoner med LDAC, f.eks. dem fra Technics, reducere LDAC-kvaliteten til 330 kbps for at kunne bruge codec’en med multipunkt. Hvis det er sandt, at Sony kan håndtere fuld kvalitet samtidig med multipunkt, er det ret sensationelt, hvis du spørger os.

Læs også Farvel, støj! Sony overgår sig selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støjreduktion, bedre lyd og bedre komfort end nogensinde.

Rumlig lyd med head-tracking

Derudover er hovedtelefonernes rumlige lyd (spatial sound) udvidet med head-tracking. Det betyder, at når du aktiverer spatial sound eller 360 Reality Audio, kan lydbilledet bevæge sig med dine hovedbevægelser, så du vil opleve, at lydbilledet forbliver stabilt foran dig, selv når du drejer hovedet. Vores erfaring er, at det fungerer sådan nogenlunde, men det er stadig fint at have muligheden.

Støydempende hodetelefoner 2023 - Test av de beste hodetelefonene akkurat nå!
Endelig head-tracking. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Læs også Bedst til støjreduktion Sony WF-1000XM5 viderefører arven fra den populære M4-model og leverer endnu bedre støjreduktion og lydkvalitet.

Det betyder, at LDAC i fuld kvalitet vil begrænse en del andre Bluetooth-funktioner, herunder multipunkt. LDAC med lavere bitstreams (330 og 660 kbit/s) bruger derimod almindelig BR-transmission. Sammen med multipunkt er det 330 kbit/s, der gælder.

Til sammenligning bruger AAC maksimalt 320 kbit/s (256 på iPhone), hvilket er omtrent det samme.

Det er derfor usandsynligt, at du vil opleve nogen stor forbedring af lydkvaliteten ved at vælge LDAC med multipunkt. Men prøv det!

Læs også De bedste hovedtelefoner til under 2.000 kroner De trådløse, støjreducerende Sony WH-XB910N er ikke bare gode til prisen. De er fremragende. Punktum.

WH-1000XM5 opdatering: Tilgængelighed

Opdateringen til Sony WH-1000XM5 er allerede på plads, du skal bare forbinde hovedtelefonerne til din telefon og åbne Sony Headphones-app’en. Herfra kan du opdatere hovedtelefonerne.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

Prisbillige hørepropper fra Redmi

Hørepropper: Audio-Technica lover creme til øregangene

Hovedtelefoner afkoder din hjerne

Trådløse hørepropper til jul: De 10 bedste køb

Køb støjdæmpende hovedtelefoner til jul

Apple sælger USB-C ladeetui separat

Har du set den slags hørepropper før?

Hørepropper - med 8K-lyd?

0
Scroll to Top