TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Sådan lyder verdens dyreste hovedtelefoner

Sennheiser Orpheus er verdens allermest ultimative hovedtelefoner, som koster mere end en bil! Vi tog til London for at lytte til dem.

forfatter
Opdateret: 29/06/2020 - 10:00 // Først publiceret: 06.11.2015
Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.

Hvilke hovedtelefoner er de bedste i verden? Det er et spørgsmål, vi ofte får fra læsere. Og der er mange kandidater. Nu har Sennheiser imidlertid sørget for én gang for alle at give svaret. Svaret hedder Orpheus, og der er angiveligt tale om verdens mest avancerede hovedtelefonprodukt til dato. Og i hvert fald det mest kostbare, der ikke ligefrem er dyppet i guld og rullet i diamanter.

Orpheus-systemet består af et sæt elektrostatiske hovedtelefoner og en dedikeret forstærker med indbygget DAC. Man skal altså bare have en digital signalkilde for at komme til high-end-nirvana. Og godt det samme, eftersom Orpheus vil koste EUR 50.000 (375.000 kroner!), når den kommer til salg i begyndelsen af 2016.

Foto: Sennheiser
Foto: Sennheiser

De superlette membraner i elektrostatelementerne er belagt med platin, DAC-delen består af otte Sabre ES9018 DAC-kredse, der sammen arbejder i 32-bit/384 kHz-opløsning. DAC’en klarer naturligvis også DSD-signaler (2,8 MHz og 5,6 MHz). Forstærkeren er en hybridkonstruktion med rør i indgangen og en MOS-FET-transistorer i udgangen i en såkaldt Cool Class A-konfiguration. I øvrigt befinder effektforstærkerdelen sig i selve hovedtelefonen, så man undgår tab i kablerne. Elektroderne i rørene er guldbelagte, og chassiset er i italiensk marmor, angiveligt af samme type, som Michelangelo brugte. Man kan vælge mellem sort og hvid marmor.

Der er et bredt udvalg af indgange på forstærkeren: Balancerede og ubalancerede analogindgange, optisk og koaksial digital og selvfølgelig også USB.

Foto: Sennheiser
Foto: Sennheiser

Teknisk set er der tale om en to’er, da den oprindelige Orpheus kom i 1991, og dengang var det mest ekstreme inden for hovedtelefoner. Den nye model er redesignet fra bunden, og der er ikke sparet på materialerne noget sted. Den består af ikke mindre end 6.000 dele, og er bygget i hånden i Tyskland. Af den grund er produktionskapaciteten begrænset til 250 stk om året.

Uhørte detaljer
Og hvordan lyder så et sæt hovedtelefoner, der koster det samme som en pænt stor familiebil? For at finde ud af det tog vi en tur til London, hvor Orpheus i dag blev præsenteret for en udvalgt skare af audiojournalister. Jeg har haft mulighed for at lægge øre til prestigetelefonerne, og de savner i den grad sammenligning.

Foto: Sennheiser
Foto: Sennheiser

Lyttesessionen fandt sted i et stille mødeelokale på et hotel i London, hvor Orpheus var linet på med en T+A cd-afspiller. Afspilleren var tilsluttet til den balancerede analogindgang, da DAC’en ikke var færdig endnu.

Det er svært at sige noget definitivt om lyden uden at have en kendt afspillekæde og velkendte hovedtelefoner at sammenligne med. Men at der er tale om hovedtelefoner af ekstremt høj kvalitet, er hævet over enhver tvivl. Orpheus viste mig ukendte sider af kendte numre. Den akustiske guitar på Pink Floyds “Wish You Were Here” havde en sprødhed og nærhed, som jeg aldrig har oplevet før.

Deres udsendte - med hovedtelefoner til en tredjedel million på hovedet! Foto: Sennheiser
Deres udsendte – med hovedtelefoner til en tredjedel million på hovedet! Foto: Sennheiser

Om jeg ville forsvare at købe et sæt hovedtelfoner til en tredjedel million? For samme pris kan man købe et komplet high-end-anlæg. Hvis prisen ikke spiller nogen rolle, og alle andre komponenter allerede er linet op i lytterummet, så er det givetvis et must-have. For os andre dødelige var det en spændende oplevelse, der giver håb om, at i hvert fald nogle af teknologierne en dag vil blive nedarvet til mindre ekstreme modeller.

Foto: Sennheiser
Foto: Sennheiser
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
T+A hovedtelefoner: Topmodellen er en drøm Når T+A laver hovedelefoner, så tager de opgaven alvorligt. Topmodellen Solitaire P er det rene kunstværk.
Mere tilgængelige hovedtelefoner fra Meze Med 109 Pro ønsker Meze at tilbyde mange af kvaliteterne fra sine flagskibe til en meget lavere pris
10 helt trådløse hørepropper til under en tusse Hvilke trådløse hørepropper er bedst, når man allerhelst vil bruge pengene på noget helt andet? Og bør man prioritere støjreduktion i budgetklassen? Læs vores test!
Endelig lancerer de trådløse hørepropper med støjdæmpning Beyerdynamic Free Byrd er utroligt nok deres første helt trådløse hørepropper.
Ingen ferie uden et par af disse hovedtelefoner Musik er vigtigt hele året, men specielt om sommeren er hovedtelefoner et must. Her er vores favoritter med støjreduktion.
Endelig CD-kvalitet via Bluetooth! NuraTrue Pro er de første trådløse hørepropper med aptX Lossless.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend