Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Focals lukkede lækkerbisken

Elegias stilfulde arvtager lover fantastisk lyd med drøn på.

Skrevet af / 28/01/2021 - 19:30
Focals lukkede lækkerbisken

Med de lukkede hovedtelefoner Elegia havde Focal arbejdet intensivt på at løse de problemer, en højttaler-enhed skaber i et lukket design. Nu kommer arvtageren, Celestee, hvor teknologien har nået næste niveau.

Fordelen ved lukkede

Lukkede hovedtelefoner har den fordel, at lyden ikke lækkes, men lukkes inde, så det kun er den, der har dem på, som hører musikken. Samtidig lukker de af for støj udefra. Basresponsen i lukkede hovedtelefoner er også ofte fyldigere end i åbne hovedtelefoner, og man undgår overhøring mellem højre og venstre ørekop – som giver et snævrere stereoperspektiv, og som kan gå ud over timing og dynamik – fordi overhøringen bliver forsinket på vejen omkring hovedet.

Focal Celestee ser virkelig godt ud i marineblåt. Foto: Focal

Ulemper

Ulempen ved lukkede kabinetter er, at der hele tiden opstår under- og overtryk i takt med musikken. Det vil ødelægge dynamikken og desuden skabe stående lydbølger inde i hovedtelefonerne. Man har mindre kontrol over akustikken, og meget af den fylde, man føler i bassen, er ganske enkelt uønsket kunstig forstærkning af enkelte basfrekvenser.

Læs også De mest komplette Focal Stellia er noget så sejt som high-end hovedtelefoner, der fungerer med mobilen.

Dekompression er vigtigt

Derfor har Focal arbejdet meget med dekompression af energien fra enhederne. I en hovedtelefon er opgaven vanskelig, fordi det tilgængelige rum er så lille.

Med aktiv brug af ventilering bruger Focal hele rummet bag enheden til dekompression. Ventilen sidder lige bag membranen og sørger samtidig for kontrol af dyb- og mellembas og er tunet til forlænget basrespons. Ved at håndtere centerbølgen bag højttaler-enheden, som altid er i modfase, fjerner man uønsket energi og forringelse af lydgengivelsen i selve ørekoppen. Samtidig sørger man for minimal akustisk modstand for højttaler-enheden.

Foto: Focal

Let og stiv enhed

I Focal Celestee sidder en let og stiv 40 mm højttaler-enhed i aluminium og magnesium. Enheden har Focals karakteristiske M-form, som de mener reducerer forvrængning og diffraktioner (= renere lyd), og med et gummiophæng så tyndt som 0,11 mm giver det et optimalt udgangspunkt for at reagere lynhurtigt på svingningerne i musiksignalet. Det giver desuden øget dynamik og lavere forvrængning. Og hvor andre producenter gerne har både 50 og 70 millimeters enheder, kompenserer Focal for dette med øget slaglængde. Det kan man gøre, når enheden er så stiv og let som her og derudover har et superlet ophæng.

Focals M-formede højttaler-enhed med et gummiophæng på blot 0,11 mm giver et optimalt udgangspunkt for at reagere lynhurtigt på musikken. Foto: Focal

Kvalitetsmaterialer

Focal Celestee har hovedbånd i skind, læderpuder i memoryskum og en solid bøjle i aluminium. Det skal give en ekstra følelse af kvalitet, når man sætter kopperne om ørerne. Ægte stål på fronten giver god beskyttelse af højttaler-enheden, når man er på farten, og tilfører desuden noget særligt rent udseendemæssigt. Den marineblå finish med kobberdetaljer ser meget lækker ud på billederne, og vi regner med, at hovedtelefonerne ser mindst lige så godt ud i virkeligheden.

Foto: Focal

Celestee minder udseendemæssigt om en marineblå udgave af den brune topmodel Stellia, som gav en enorm følelse af luksus, og som er blandt de lækreste lukkede hovedtelefoner, undertegnede har haft på hovedet nogensinde. Og, endnu vigtigere, mest vellydende.

Det virker meget lovende, og vi glæder os til at få Focal Celestee til test!

Focal-Celestee2-989x989_6 Focal-Celestee-989x989_7 Focal-Celestee-Front-989x989_8 Focal-Celestee-Coushin-989x989_9 Focal-Celestee-Case-open-989x989_10 Focal-Celestee-Case-Closed-989x989_11 Focal-Celestee-Cable-989x556_12 Focal-Celestee-black-background-989x989_13 Focal-Celestee-unboxed-989x556_14 Focal-Celestee-woman-989x989_15 Focal-Celestee-lifestyle2-989x556_16 Focal-Celestee-profile-989x989_17
<
>
Foto: Focal

 

Focal Celestee: Pris og tilgængelighed

Prisen på Celestee er sat til ca. 8.500 kroner, og de første par kommer på butikshylderne i slutningen af februar.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stax-elektrostater til folkelig pris

Lukkede hovedtelefoner til audiofile

Hovedtelefoner bygget som højttalere

Tjek disse hovedtelefoner fra Focal

Sådan ser Sonos' nye hovedtelefoner ud

Din egen personlige hjemmebio-oplevelse

Latterligt billigt fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarver

Topliste: Hørepropper og hovedtelefoner til påskeferien

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Lyd & Billede
Scroll to Top