Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Kommentar

Ny Sonos Sub Mini – for lille, for sent, for dyr?

Er den nye mini-subwoofer fra Sonos slet og ret for dyr? Audun fra Lyd & Billede-redaktionen deler sine betragtninger.

Skrevet af / 19/09/2022 - 16:30
Ny Sonos Sub Mini – for lille, for sent, for dyr?
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Så er den her endelig: Sub Mini, den med længsel ventede nye subwoofer fra Sonos. En festnyhed for alle os, som elsker bas!

Læs også Sonos Sub Mini: Mindre og billigere bashøjttaler Ventetiden er (næsten) overstået. Her er Sonos Sub Mini.

Sonos-ejere verden over har ventet i årevis på et lidt mere kompakt – men først og fremmest billigere – alternativ til den gængse Sonos Sub. “Gammelfar” har holdt skansen i ti år, og er nu kommet i tredje generation. Heller ikke denne er specielt stor, men Sonos tager sig ikke desto mindre klækkeligt betalt for den!

Sonos Sub er blevet gradvist dyrere med årene, og koster nu 6.299 kroner (vejledende). Det er ligeså meget som en del producenter tager for et komplet soundbar-lydsystem – inklusive subwoofer! Med priser som disse, er det ikke så underligt at Sonos-subwooferen er blevet et attraktivt objekt på brugtmarkedet.

Dette har gjort at enkelte Sonos surround-systemer fremstår uforholdsmæssigt dyre. Soundbars som Ray og Beam koster henholdsvis 2.249 og 3.749 kroner alene. Selv et set-up med topmodellen Sonos Arc bliver hurtigt dobbelt så dyrt, når du lægger en Sub til.

Læs også Sonos Arc er en vellykket Atmos-soundbar Endelig kommer Sonos med en stor soundbar. Arc understøtter Dolby Atmos og har desuden nogle smarte tricks oppe i ærmet.

Dyb bas er vigtig

For mange har det nok virket ulogisk at punge så meget ud for ekstra bas. Det er jo ikke alle som under sig selv en subwoofer til omkring syv tusind kroner, og derfor har mange Sonos-ejere hidtil taget til takke med den lyd, de får fra højttalerne eller soundbar’en alene. Dermed går de glip af en stor og vigtig del af lydoplevelsen!

Dyb bas spiller en ekstra vigtig rolle i lyd-effekterne på film, men kan også give en markant ekstra dimension, når man lytter til musik. Den tilfører et vigtig fundament til musikken, og gør at vi kan mærke rytmerne, og ikke kun høre dem. Bas er kort og godt engagerende!

“Alle” ved, at man skal bruge en subwoofer, for at få rigtigt fyret op under de mest krævende musik- og filmlydspor. Især hvis lyden ellers gengives af en ret spinkel soundbar. Ved hjælp af en subwoofer kan de øvrige højttalere spille både højere, renere og flottere.

submini-den-scaled submini-living-room-1-scaled
<
>
Sonos Sub Mini (Foto: Sonos)

 

Endelig kommer lillebroren: Sonos Sub Mini

Netop derfor har markedet nærmest skreget efter en mindre, men først og fremmest billigere, subwoofer fra Sonos. Den amerikanske producent har simpelthen manglet en vigtig brik i puslespillet! Nu kommer den så, og Sub Mini er i salg fra d. 6. oktober.

Sub Mini har omtrent den halve størrelse i forhold til storebroren. Den cylinder-formede enhed er 30,5 centimeter høj, og har en diameter på 21 centimeter, og en vægt på 6,35 kilo. Dermed passer den lettere ind de steder, hvor storebror fyldte lidt for meget.

Mange, inklusive undertegnede, synes dog nok at Mini virker overraskende stejlt priset. Til 3.749 kroner koster den vitterligt en betydelig sjat penge, også når man sammenligner med konkurrenterne. En Harman Kardon Citation Sub S koster eksempelvis 2.995 kroner, og det havde måske nok været en mere passende pris for Sub Mini. Konkurrenter som Samsung og TCL tilbyder desuden trådløs subwoofer inkluderet i flere af deres soundbar-løsninger.

submini-beam-black-scaled submini-ray-white-scaled
<
>
Sub Mini, sammen med den mest overkommelige soundbar, Sonos Ray (Foto: Sonos)

 

Væsentlig mindre – og kan ikke parres

Så kommer vi til ydelsen. Sonos er lidt vag i sine specifikationer, men siger at Sub Mini går ned til 25 Hz, uden at sige noget om lydniveauet i decibel. Men vi kan nok ikke regne med, at Mini spiller nær så kraftigt og højt som storebror Sub gen 3. Det er her, fysikkens love spiller ind. Hvis det er massiv, dyb og hårdtslående bas, du leder efter, bør du under alle omstændigheder vælge den største af de to.

En anden, og lidt skuffende, detalje er, at Sub Mini tilsyneladende ikke kan parres med en yderligere Mini, sådan som storebroren ellers kan. Dette kunne være en attraktiv opgraderingsmulighed på sigt, hvis man f.eks. flytter til et større hus, eller simpelthen ønsker sig en kompakt, “stereo”-basløsning. Personligt klør jeg mig lidt i hovedbunden over, hvorfor Sonos ikke tilbyder dette fra begyndelsen. To små subwoofere kan nemlig spille lige så godt som én stor – eller bedre – bare de placeres rigtigt!

Læs også Sonos fordobler bassen Sonos Sub er tilbage i 3. generation, nu også med mulighed for at bruge to subwoofere i samme rum. Vi har testet!

Burde de have tænkt anderledes?

Da en af mine kollegaer sad i møde med Sonos for godt og vel et år siden, snakkede de sammen om netop en lidt billigere Sub. Sonos’ udsendte medarbejder ville ikke gå i detaljer, men bekræftede at mange havde efterspurgt netop dette. Så kom vor mand med et kontra-forslag:

Eftersom Sonos Sub nu er blevet ti år gammel, ikke optager specielt meget plads, og at udviklingsomkostningerne nu burde have tjent sig selv hjem mange gange – hvad med så i stedet at sætte prisen ned på denne model, så den blev et bedre match med de mere overkommeligt prisede soundbars? Og i stedet lancere en ordentlig topmodel – den kunne hedde Sonos Sub “Max” – i den øverste prisklasse? Lad os sige en pris på omkring 8-9000 tusind kroner? Så kunne man have haft valget mellem Sonos Sub til 3-4.000 kroner, og Sonos Sub Max til 8-9000. Dét kunne have været interessant!

Test på vej!

Til syvende og sidst: Om Sub Mini er grunkerne værd eller ej, afhænger naturligvis af hvor god en ydelse Sonos-ingeniørerne har formået at klemme ud af den lille bas-kasse. Dette kan meget vel være en potent lille krabat, som opfylder rigtig manges bas-behov. Præcis hvor god den er, ser vi frem til at finde ud af, og fortælle mere om, så snart vi har fået Sub Mini ind til test.

Hvad synes læserne? Er Sonos Sub Mini nyheden, du har ventet på? Eller havde du forventet dig mere, eller mener du måske at Mini er lige lovlig dyr? Del meget gerne din mening med os i kommentarfeltet herunder!

Læs også:

Når én Sonos Sub er for lidt

Ny opdatering lader dig slutte to subwoofere til et Sonos hjemmebioanlæg.

Læs mere

Sonos Outdoor

Alt for dyre

Sonos Outdoor fungerer til det meste og gør ikke meget galt. Desværre lyder de kedeligt, og prisen er helt ved siden af.

Læs hele testen

Sonos Ray

Sonos’ billigste (og dårligste) soundbar

2012 har ringet. De vil have deres soundbar tilbage!

Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “Ny Sonos Sub Mini – for lille, for sent, for dyr?”

  1. Thue Vestergaard

    Den er dyr, men da ikke så slemt prissat; den Harman der sammenlignes med, har kun en enkelt 6½”.
    At den ikke kan parres er bare dumt, det må være et softwarespørgsmål- og givetvist gratis.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Se hvilken højttaler der er tilbage!

Superdiskant er kronen på værket

En ny stjerne på højttalerhimlen

Jordskælv i dagligstuen

Sonos Roam opdateres til sommeren

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Quad opgraderer sit flagskib

Trådløs luksus fra Frankrig

Epos vokser

Scroll to Top