Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye, billigere 4K-laserprojektorer fra Sony

Sonys nye 4K-projektorer lover den ultimative hjemmebio-oplevelse og tilbyder bl.a. laserlys til en helt ny pris.

Skrevet af / 01/05/2022 - 16:48
Nye, billigere 4K-laserprojektorer fra Sony

Sony er kendt for deres knivskarpe og lysstærke SXRD-projektorer til hjemmebiografen. Den japanske producent er blandt de få, der kan tilbyde projektorer med ægte “native” 4K-billedchips.

Og nu falder priserne, ser det ud til. De nye modeller VPL-XW7000ES og VPL-XW5000ES er ganske vist langtfra budgetmodeller, men de er spækket med teknologi, der tidligere har været forbeholdt ultra high-end-klassen.

De nye projektorer har en nyudviklet 0,61 tommers SXRD-billedchip fra Sony, der har gjort det muligt at gøre projektorerne mere kompakte end forgængerne. Optikken er også forbedret ved hjælp af en asfærisk ydre linse, som skal give en mere jævn fordeling af lysstyrken og bedre skarphed over hele lærredet.

Sony VPL XW5000ES
Sony VPL-XW5000ES. (Foto: Sony)

Sony VPL-XW5000ES: 4K og laserlys

Den første bliver VPL-XW5000ES. Den tager over fra VPL-VW290ES, som hidtil har været basismodellen med 4K-opløsning fra Sony.

XW5000ES har den nye billedchip med UHD-opløsning (3840 x 2160 pixel) og har desuden fået laserlyskilde! Det sikrer både højere lysstyrke (2000 ANSI lumen), 30 procent lavere strømforbrug og længere levetid end de lampebaserede modeller. Dermed kan vi formentlig forvente en storslået billedoplevelse med 4K HDR videomateriale.

Og ikke nok med det: Projektoren får også ret heftig billedprocessering i form af videoprocessoren X1 Ultimate for Projector. Dette kraftcenter har hidtil kun været tilgængelig i Sonys flagskibsmodel GTZ-380 til over en halv million kroner med en overflod af avancerede funktioner såsom dynamisk tone-mapping. Så det er tydeligt, at Sony mener det alvorligt med denne model.

Den nye projektor er også godt udstyret til gamere med understøttelse af HDMI 2.1 og 120 Hz. Den må ganske vist nøjes med Full HD-opløsning ved 120 Hz billedfrekvens. Forsinkelsen (input-lag) skal være omkring 13-21 millisekunder.

Sony VPL XW7000ES
Sony VPL-XW7000ES. (Foto: Sony)

Sony VPL-XW7000ES: Højere lysstyrke og motoriseret optik

Sony har selvfølgelig måtte spare lidt, hvor de kunne på basismodellen XW5000ES. Derfor skal den klare sig uden funktioner som motoriseret optik og linsehukommelse.

Tager man skridtet op til storebror XW7000ES, får man imidlertid både dette, større linse (70 mod 55 mm) samt endnu højere lysstyrke (3200 ANSI lumen). Denne model skal overtage stafetten fra forgængeren VPL-VW790ES.

Sony-modellen får flere avancerede billedfunktioner såsom Live Color Enhancer, der giver endnu mere levende farvegengivelse. Den vil være velegnet til mere avancerede hjemmebiografer med større, motoriseret lærred og forskellige billedformater (2,35:1/Cinemascope).

Sony VPL XW5000ES and VPL XW7000ES 4K projectors
(Foto: Sony)

Priser og tilgængelighed

De nye Sony-modeller bliver tilgængelige i foråret/sommeren 2022 og vil have en anslået pris på ca. 45.000 kroner for VPL-XW5000 og 110.000 kroner for VPL-XW7000.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Lyd & Billede
Scroll to Top