TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

McIntosh-processor får 8K-opgradering

Surround-processoren McIntosh MX123 får en længe ventet opgradering, så den kan fortsætte med at leve sit luksusliv i hjemmebiografen.

Hvis man betaler 78.000 kroner for en surround-processor, bør man kunne forvente, at den ikke er forældet efter to år. Det var nemlig omtrent på denne tid i 2019, at McIntosh MX123 blev lanceret med understøttelse af datidens nyeste lyd- og videoformater.

Problemet er bare, at for to år siden var den højeste video-opløsning 4K med 50-60 Hz. Det betyder, at hvis man har et 4K 120 Hz TV, vil man ikke kunne sende sådan et videosignal gennem McIntosh-processoren og få et korrekt billede på TV’et. Det samme gælder, hvis man har et stort 8K-TV eller en tilsvarende projektor.

Det er endnu ikke en aktuel problemstilling for videoentusiaster, da der stadig næsten ikke findes noget materiale med så høj opløsning. Men for gaming er det straks en anden sag. Her er 120 Hz yderst aktuelt.

(Foto: McIntosh)

Opgraderes til 4K 120 Hz og 8K 60 Hz

Nu tager McIntosh så konsekvensen af, at deres high-end-processor MX123 kun understøtter 4K med 50-60 Hz. Fremover vil alle MX123, der forlader fabrikken, understøtte 8K 50-60 Hz og 4K 100-120 Hz opløsning. Lavere opløsninger kan endda opskaleres til 8K.

Vi venter dog stadig på svar på, om nuværende ejere af MX123 vil blive tilbudt en tilsvarende opgradering.

Det er HDMI-indgang nr. 7 på McIntosh MX123A, der understøtter 8K. Det samme gør begge HDMI-udgangene. (Foto: McIntosh)

Opgradering til kun én HDMI-indgang

Opgraderingen gælder for én HDMI-indgang og to udgange, mens resten af de ti HDMI-indgange stadig vil have 4K 50-60 Hz som maksimal opløsning.

De opgraderede HDMI-kredsløb vil også understøtte avancerede funktioner som Quick Media Switching (QMS), Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Frame Transport (QFT) og Variable Refresh Rate (VRR).

Alle ti HDMI-stik understøtter HDCP 2.3 kopibeskyttelse, Rec.2020 4:4:4 farverum, dynamisk lip-sync og 3D Video Passthrough. Desuden har de fået understøttelse af flere HDR-formater som Dynamic HDR, HDR10+, HLG og Dolby Vision (inklusive Low Latency).

De øvrige funktioner er som før, deriblandt Dolby Atmos, eARC, Audyssey MultEQ XT32 rumkorrektion, IMAX Enhanced m.m.

Samme pris som før

De nye udgaver af processoren forlader fabrikken i disse dage, og man kan allerede bestille den nu. Prisen er den samme som før, altså ca. 78.000 kroner.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Lyd & Billede