Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 07Deltag

Nyhed

Huawei åbner sundhedslaboratorium i Europa

I et lyst og luftigt lokale i udkanten af Helsingfors har Huawei skabt sit første Health Lab i Europa.

Skrevet af / 27/10/2023 - 22:00
Huawei åbner sundhedslaboratorium i Europa

Huawei ser et voksende behov inden for sundheds- og træningsmarkedet og fortsætter med at investere i forskning og udvikling inden for helse og motion for at imødekomme den globalt voksende efterspørgsel fra forbrugerne.

Huawei har allerede to sundhedslaboratorier i Kina, men åbner nu sit første i Europa, nærmere bestemt i Finland. På åbningsdagen var L&B Home til stede og fik mulighed for at opleve miljøet på nært hold.

I sundhedslaboratoriet finder man et videnskabeligt forskerteam bestående af seks ph.d.’er og 20 eksperter fra syv forskellige EU-lande, som hovedsageligt arbejder inden for fem hovedområder: fysiologi, AI, maskinlæring, softwaretest og softwareteknologi. Dette skal sikre, at alle aspekter af sundheds- og træningsforskningen er i absolut topklasse.

Den ledende forsker på stedet er Petri Wiklund, ph.d. i idræts- og træningsmedicin. Det kræver ikke mange minutters samtale med Petri at forstå, at han elsker sin nye arbejdsplads og miljøet. Det er naturligvis utroligt stimulerende, hvis man som Petri holder af motion og sundhed. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Petri Wiklund, ph.d. i idræts- og træningsmedicin brænder for forskningen i motion og sundhed:

Mine forskningsinteresser er dybt forankret i forståelsen af virkningerne af eksponering tidligt i livet på sundhedsresultater senere i livet og udviklingsbanerne for fysisk aktivitet og fitness og anden sundhedsadfærd og deres indvirkning på kroniske sygdomsrisici. Ud over akademiske interesser er jeg drevet af en passion for at skabe banebrydende bærbare teknologier og sundhedsprodukter, der sikrer praktiske anvendelser i hverdagen.”

For at få de bedst mulige og mest præcise målinger uden at skulle “ud i virkeligheden”, er der opstillet fem forskellige miljøer til at teste mere end 20 forskellige sportsgrene og måle over 200 fysiologiske og biomekaniske indikatorer. Disse omfatter et modstrømsbassin, en skisimulator, et multifunktionelt løbebånd, et instrumenteret løbebånd og et åbent gymnastikområde, hvor man blandt andet finder forskellige redskaber til kardiovaskulær træning (træning som er egnet til at forebygge fremtidige hjerteanfald, fedme og diabetes).

For at sikre præcise målinger og at en svømmers præstation vurderes korrekt, er der bygget et modstrømsbassin i rustfrit stål i laboratoriet. Bassinet måler 2,7 x 6,4 meter og har en dybde på 1,6 meter. Det har dynamiske vanddyser, som kan producere en kontrollerbar vandgennemstrømning på op til 350 m3/time, og der er også mulighed for at ændre vandets temperatur og kvalitet. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Skiløb er en populær aktivitet i Europa, og laboratoriet har anskaffet en skisimulator med justerbar hastighed, hældning og interaktive ruter og porte. Den er også bygget med sensorer, der registrerer brugerens hastighed, position, carvingvinkler, kræfter og præstationsdata. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det multifunktionelle løbebånd har en bredde på 3,5 meter og en længde på 2,7 meter. Det betyder, at der er masser af plads til at teste ikke bare løb, men også bl.a. cykling, kørestolsrace og rulleskiløb ved hastigheder, der kan justeres op til 50 km/t. Løbebåndet kan importere GPX-data fra GPS-enheder for at simulere virkelighedens terræner og ruter, hvilket giver brugerne et virkelighedstro scenarie, der mere præcist måler deres træningskapacitet i testen. Kameraet registrerer deres præstationer videnskabeligt og giver øjeblikkelig feedback til forbedring af teknikken i realtid.

En person i kørestol har helt andre forudsætninger end en person, der er i stand til at bevæge sig rundt uden hjælpemidler. Muskelmassen ser helt anderledes ud. Her testes og måles resultaterne af Esa-Pekka Mattila, finsk paralympisk atlet. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Skærmen foran atleten, som viser hændelsesforløbet i realtid, er ikke kun en hjælp for brugeren, men giver også udviklingsteamet værdifulde data til at forbedre fremtidens produkter. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Alt hvad der sker måles både af avancerede enheder og ved brug af Huawei Watch GT 4 – virksomhedens seneste smarte trænings-ur. Det smarte ur vil også blive brugt til at vurdere menneskers hjerte-lungekapacitet (maks. O2-volumen), hvilket gør det muligt for forskere at vurdere træningspræstationer mere videnskabeligt og også bedømme træningskapacitet mere nøjagtigt for at forbedre træningssikkerheden.

Fremtidens sundhed

For at forbedre forbrugernes liv gennem innovative teknologier inden for sundhed og motion samarbejder Huawei aktivt med lokale finske institutioner og europæiske eksperter. Godt for fremtiden, synes vi!

Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fitbit bliver smartere

Sejt ur til seje typer

Hybrid-ur fra Withings

Videreudvikling af knogleledende hovedtelefoner

Opdatering til Garmin-ure

Garmins nye smart-ure

Suunto Vertical oplades af sollyset

Løbere får nu Amoled-teknologi

Nyt år - nyt træningsur!

0
Scroll to Top