Supercomputere skal knække coronavirus

Sammen med Det Hvide Hus og USA’s energiministerium blæser IBM til kamp mod COVID-19. Våbnet er forbundne supercomputere.
Annonce
Annonce
forfatter

IBM har i dag annonceret, at de vil hjælpe med at koordinere en indsats for at udklække det, der forhåbentlig kan blive coronavirus’ banesår. Det sker i samarbejde med en række andre aktører, deriblandt MIT, Oak Ridge National Laboratory, NASA, Argonne National Laboratory, Microsoft, Google, Hewlett Packard Enterprise og Amazon. Samt USA’s Department of Energy og White House Office of Science and Technology Policy.

Læs også
Verdens hurtigste computer Verdens hurtigste supercomputer har en kapacitet på 20 petaFLOPS. Eller 20.000 billioner udregninger i sekundet.

Opruster med supercomputere

Samarbejdet kaldes COVID-19 HPC Consortium (HPC = High Performance Computing), og sammen vil de stille mere end 330 petaFLOPS til rådighed. petaFLOPS er en måleenhed for operationer pr. sekund. For en ordens skyld taler vi altså om 330 billiarder (330.000.000.000.000.000) operationer i sekundet. Hvis man skulle opnå den samme regnekraft med verdens hurtigste kommercielt tilgængelige grafikkort – Nvidia Titan RTX – ville det kræve over 2.500 af slagsen.

IBM forventer, at computerkapaciteten vil blive brugt til at udvikle algoritmer, der beregner, hvordan COVID-19 udvikler sig, og på den baggrund lave modeller for potentielle behandlinger i jagten på en vaccine.

“Disse højtydende computersystemer gør det muligt for forskere at køre et meget stort antal beregninger inden for epidemiologi, bioinformatik og molekylær modellering. Disse eksperimenter ville tage flere år at udføre manuelt eller måneder med langsommere, traditionelle computerplatforme,” skriver IBM’s forskningschef, Dario Gil, i et blog-indlæg.

Han fortsætter: “Siden starten af COVID-19-pandemien har vi arbejdet tæt sammen med myndigheder i USA og rundt om i verden for at finde alle tilgængelige muligheder for at bruge vores teknologi og ekspertise til at hjælpe organisationer med at blive robuste og tilpasse sig konsekvenserne af pandemien.”

“Vi vil gerne sikre, at forskere, der arbejder med at bekæmpe COVID-19, har adgang til de værktøjer, de har brug for,” siger John Kahan, global chef for Microsofts AI for Health.

Forskere kan ansøge om adgang til netværket af supercomputere ved at registrere sig på portal.xsede.org.

Opret en gratis konto

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Bekræft venligst inden tilmelding

Fortsæt med Google

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Volkswagens elektriske fanebærer efter e-Golf har meget at bevise. ID.3 tilbyder meget godt, men er ikke fri for børnesygdomme.
Hvis Hyundai Kona Electric er lidt hverdagsagtig, så er lyden fra musikanlægget det stik modsatte. Elbilen har også alt, hvad man kan forvente af moderne faciliteter.
Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Kan det blive det næste store inden for billyd?
Renaults ikoniske minibil bliver elektrisk, men du må vente på den.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.