data-srcset

Supercomputere skal knække coronavirus

Sammen med Det Hvide Hus og USA’s energiministerium blæser IBM til kamp mod COVID-19. Våbnet er forbundne supercomputere.

IBM har i dag annonceret, at de vil hjælpe med at koordinere en indsats for at udklække det, der forhåbentlig kan blive coronavirus’ banesår. Det sker i samarbejde med en række andre aktører, deriblandt MIT, Oak Ridge National Laboratory, NASA, Argonne National Laboratory, Microsoft, Google, Hewlett Packard Enterprise og Amazon. Samt USA’s Department of Energy og White House Office of Science and Technology Policy.

Læs også Verdens hurtigste computer Verdens hurtigste supercomputer har en kapacitet på 20 petaFLOPS. Eller 20.000 billioner udregninger i sekundet.
 data-srcset

Opruster med supercomputere

Samarbejdet kaldes COVID-19 HPC Consortium (HPC = High Performance Computing), og sammen vil de stille mere end 330 petaFLOPS til rådighed. petaFLOPS er en måleenhed for operationer pr. sekund. For en ordens skyld taler vi altså om 330 billiarder (330.000.000.000.000.000) operationer i sekundet. Hvis man skulle opnå den samme regnekraft med verdens hurtigste kommercielt tilgængelige grafikkort – Nvidia Titan RTX – ville det kræve over 2.500 af slagsen.

IBM forventer, at computerkapaciteten vil blive brugt til at udvikle algoritmer, der beregner, hvordan COVID-19 udvikler sig, og på den baggrund lave modeller for potentielle behandlinger i jagten på en vaccine.

“Disse højtydende computersystemer gør det muligt for forskere at køre et meget stort antal beregninger inden for epidemiologi, bioinformatik og molekylær modellering. Disse eksperimenter ville tage flere år at udføre manuelt eller måneder med langsommere, traditionelle computerplatforme,” skriver IBM’s forskningschef, Dario Gil, i et blog-indlæg.

Han fortsætter: “Siden starten af COVID-19-pandemien har vi arbejdet tæt sammen med myndigheder i USA og rundt om i verden for at finde alle tilgængelige muligheder for at bruge vores teknologi og ekspertise til at hjælpe organisationer med at blive robuste og tilpasse sig konsekvenserne af pandemien.”

“Vi vil gerne sikre, at forskere, der arbejder med at bekæmpe COVID-19, har adgang til de værktøjer, de har brug for,” siger John Kahan, global chef for Microsofts AI for Health.

Forskere kan ansøge om adgang til netværket af supercomputere ved at registrere sig på portal.xsede.org.

annonce
annonce
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of

Læs også

 data-srcset

Genialt mobilgreb

Mobilgrebet Ohsnap Grip blev finansieret på kun 30 minutter på Kickstarter. Og det ser rimelig smart ud.