TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Titan – verdens hurtigste computer

Verdens hurtigste supercomputer har en kapacitet på 20 petaFLOPS. Eller 20.000 billioner udregninger i sekundet.

Det amerikanske energiministeriums nationale laboratorium i Oak Ridge, Tennessee, har afsløret verdens hurtigste supercomputer, Titan.

Den nye supercomputer bruger en række grafiske processorenheder (GPU) frem for traditionelle processorer (CPU). GPU var oprindelig lavet til at behandle grafik i computerspil, men har vist sig effektiv også i andre sammenhænge. Hvilket gør, at Titan er i stand til at foretage svimlende 20.000 billioner udregninger i sekundet, eller petaFLOPS. For at prøve at give dig et billede af dette svarer det til, at hvert eneste af verdens syv milliarder mennesker udfører 3 millioner kalkulationer pr. sekund! Titan bliver dermed over ti gange kraftigere end laboratoriets forrige verdensledende maskine, Jaguar, uden at optage mere plads og ved kun at bruge marginalt mere energi.

Titan vil være vigtig til beregning af energi, klimaforandringer, effektivisering af motorer, materialer og andre områder. Forhåbentlig vil den bane vejen for nye, store fremskridt og præstationer inden for videnskab og teknologi.

At Titan ikke er større end den tidligere konge på tronen, betyder ikke ligefrem, at den er kompakt …

Kilde: Oak Ridge National Laboratory

 

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.