Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Netgear Orbi 970: Ekstrem Wi-fi 7-ydelse til en vild pris

Det mest ekstreme mesh-netværk fra Netgear er på vej. Med Wi-fi 7 og vanvittige hastigheder. Men du skal dykke dybt i tegnebogen for Orbi 970 ...

Skrevet af / 20/09/2023 - 11:34
Netgear Orbi 970: Ekstrem Wi-fi 7-ydelse til en vild pris

Netgear lancerer Orbi 970: Det vildeste mesh-netværk, vi nogensinde har hørt om. Med Wi-fi 7. Naturligvis.

Orbi_RBE973_navy copy
Foto: Netgear

Hvad er Wi-fi 7?

Med Wi-fi 6 fik vi et bedre netværk med flere datastrømme på hver antenne. Og med muligheden for at fusionere to 80 MHz-kanaler og dermed fordoble båndbredden til 160 MHz. Hvilket igen fordobler kapaciteten af en enkelt datastrøm.

Så kom Wi-fi 6E med et nyt 6 GHz-bånd. Med 160 MHz båndbredde helt for sig selv og frit for trådløs støj – som 2,4 GHz- og efterhånden 5 GHz-båndene er udsat for på grund af tung trafik.

Læs også Når fart er vigtigere end fornuft Superhurtige Orbi RBKE963 er det første mesh-netværk, der tager en helt ny frekvens i brug. Samtidig kan du vinke farvel til begrebet “meget for pengene”.

Wi-fi 7 er den nye landvinding, hvor man på 6 GHz-båndet kan slå to 160 MHz-kanaler sammen til 320 MHz båndbredde på en enkelt transmission. Det fordobler også antallet af datastrømme op og ned – fra 8×8 for Wi-fi 6 og Wi-fi 6E til 16×16 for Wi-fi 7. Med en teoretisk kombineret hastighed på 46 Gbit/s! Desuden er systemforsinkelser (ping-tid) meget lavere med Wi-fi 7.

Orbi_RBE972-TopDetail_White copy
Foto: Netgear

Ikke først, men bedst?

Netgear er ikke de første til at tilbyde Wi-fi 7 mesh-netværk, selv om de allerede har nogle routere, der understøtter det. På mesh-fronten har vi dog set TP-Link og andre lancere flere mesh-systemer med teknologien. Men nu slår Netgear til med Orbi 970-serien.

Den sammenlagte maksimale hastighed for hele systemet opgives til at være 27 Gbit/s. Du kan tilslutte helt op til 200 forskellige enheder, hvilket åbner nye døre for, hvad et smart hjem kan være.

Orbi_RBE973B copy
Nogle vil nok foretrække sort. Foto: Netgear

Trådløs backhaul

Netgear har altid bestræbt sig på at levere det mest stabile mesh-netværk til folk, der bruger trådløs forbindelse mellem routeren og satellitterne (backhaul). Med Orbi 960 blev der brugt en dedikeret 5GHz backhaul-kanal. Orbi 970 kører derimod på to kanaler: en 5 GHz og en 6 GHz, hvilket tilsammen giver en trådløs båndbredde på 10 Gbit/s. Systemets Smart Connect-funktion opretter automatisk forbindelse til det hurtigste Wi-fi-bånd for hver tilsluttet enhed.

Vi vil dog altid anbefale kablet backhaul, hvis du har mulighed for det. Med andre ord et netværkskabel mellem alle satellitterne. Med Orbi 960 var det kun muligt at trække et kabel mellem to af enhederne, f.eks. routeren og en af satellitterne. Andre producenter giver mulighed for at trække et kabel i stafet mellem enhederne, da de har både en indgang og en udgang. Men Orbi har kun ét stik til backhaul, som så bliver et låst loop mellem to enheder.

Læs også Federe mesh-netværk finder du næppe Jovist er det dyrt. Men VIL du bare have det hurtigste og bedste mesh-netværk, så er Asus den nye konge på tronen.

Vi ved endnu ikke, om Orbi 970 har samme system, for det står der ikke noget om i pressemeddelelsen – og der er heller ingen billeder af bagsiden af produkterne endnu. Men lad os håbe, at det bliver ændret denne gang.

Det vi ved er, at routeren har en 10 Gbit/s internetport samt en 10 Gbit/s og fire 2,5 Gbit/s Ethernet-porte. Hvis en af 10 Gbit/s-portene kan bruges til backhaul, betyder det, at Orbi-systemet faktisk kan give kablet backhaul til alle enheder. Lad os håbe det.

Orbi_RBE970_LivingRoom-1- enhanced
Foto: Netgear

Netgear Orbi 970: Pris og tilgængelighed

Netgear Orbi 970 kommer i følgende pakker, hvor det dyreste system koster næsten 20.000 kroner! Priserne er som følger:

  • RBE973SB / RBE973S – Router og 2 satellitter: 18.599 kr.
  • RBE972SB / RBE972S – Router og 1 satellit: 13.099 kr.
  • RBE970B / RBE970 – Ekstra satellit: 6.899 kr.

Produkterne kommer senere på året.
Mere info: netgear.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Små og stærke PC'er i grønt look

Har du lyst til en hurtigere computer?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC bliver seriøse

Chromebooks med flere kræfter

Indret hjemmet med IKEA-AI

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Lyd & Billede
Scroll to Top