Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Linux mere end fordobler sin markedsandel på 10 år

Efter 30 år på markedet når Linux sin højeste markedsandel nogensinde - det udgør godt tre procent af operativsystemerne i stationære computere.

Skrevet af / 15/07/2023 - 12:00
Linux mere end fordobler sin markedsandel på 10 år

Selv om Linux har mange fordele i forhold til Microsofts Windows og Apples MacOS, har det aldrig vundet indpas hos almindelige PC-brugere. De er alt for vant til Windows og MacOS, og derfor er det de færreste almindelige PC-brugere, der har skiftet til Linux. Derimod er det populært blandt mere teknisk velbevandrede computerbrugere, der typisk selv installerer Linux på deres computere.

Linuxiac rapporterer med henvisning til Statcounter, at Linux i juni 2023 nåede en markedsandel på tre procent for styresystemer til stationære computere, hvilket er ny rekord.

I løbet af de seneste 10 år er Linux gået fra en markedsandel på 1,3 procent for operativsystemer til stationære computere til 3,07 procent. Foto: Statcounter

Ifølge data fra Statcounter har udviklingen af desktop-styresystemer i løbet af det seneste årti været som følger:

  • Windows fra 90,43 til 68,23 procent
  • MacOS fra 7,87 til 21,32 procent
  • Chrome OS fra 0,02 til 4,13 procent
  • Linux fra 1,30 til 3,07 procent.

Mens Linux altså hidtil har været meget lidt brugt på stationære computere, dominerer det på servere, supercomputere, edge-systemer og IoT på grund af dets alsidighed, sikkerhed og open source-natur.

Muligvis vil populariteten af enheder som Steam Deck gøre Linux mere accepteret af gamere, og så er det meget muligt, at brugen af Linux på stationære og bærbare computere også vil vokse i fremtiden.

Læs også Den driver mig til vanvid – men jeg kan ikke lægge den fra mig! Steam Deck ønsker at slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte front. Og det betyder masser af performance, frustrerende fejl og unægtelig stort potentiale.
Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

Se, dét kan man kalde harddisk-plads!

Praktisk Philips-skærm til hverdagsbrug

40 (!) nye AI-produkter fra Lenovo

Se, hvad Asus viste på CES

AI-computere og 3D-skærme

Ny tast på tastaturet!

Dell XPS-serien udvides

0
Scroll to Top