Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apples nye M3-chipsæt fortsætter med at imponere

Med 3 nanometer-teknologi og en ny grafikkortarkitektur ser M3, M3 Pro og M3 Max imponerende ud.

Skrevet af / 31/10/2023 - 10:15
Apples nye M3-chipsæt fortsætter med at imponere

Ved nattens Apple-event afslørede virksomheden ikke overraskende M3-chipsættet, men det var en smule overraskende, at de lancerede hele serien, fra M3 til M3 Pro og M3 Max, på én gang. Tidligere har Apple spredt lanceringerne ud for først at kunne vise en enklere computer og derefter professionelle versioner senere på året. Men nu viste de Macbook Pro med det fulde sæt.

Det er imponerende, at de nye kredsløb bruger 3 nanometer-teknologi, mens Intel stadig sidder fast på 10 nm, og taiwanske TSMC er nået til 5 nm. Jo mindre størrelsen er, jo flere transistorer kan der pakkes på det samme område, hvilket gør dem hurtigere og mere effektive.

Apple-M3-chip-series-performance-cores-comparison-231030 Apple-M3-chip-series-Neural-Engine-performance-231030 Apple-M3-chip-series-efficiency-cores-comparison-231030
<
>
(Grafik: Apple)

Selvfølgelig fortsætter ydelsesudviklingen fra M1 og M2 i en ret forudsigelig kurve. De strømbesparende kerner i processoren er 30 procent hurtigere end M2 og hele 50 procent hurtigere end M1. Performance-kernerne er på den anden side “kun” 30 procent hurtigere end M1. Men nu understøttes op til 128 GB hukommelse, hvilket burde gøre en stor forskel ved tunge opgaver.

Læs også MacBook Pro i sort! De nye professionelle bærbare fås i 14 eller 16 tommer og med flere hestekræfter, end du har brug for.

Den store forskel er dog opgraderingen af grafikkredsløbene. Det handler ikke så meget om hestekræfter som om hukommelsesstyring. Dynamic Caching bruger kun den mængde hukommelse, der er brug for, i stedet for at softwaren skal gætte på forhånd, hvilket ofte betyder ubrugte ressourcer. Ifølge Apple kan vi forvente op til 65 procent hurtigere grafik.

Ret stor forskel i kompleksitet mellem M3, M3 Pro og M3 Max. (Foto: Apple)

Det nye er, at M3-kredsløbene understøtter hardwareaccelereret ray tracing, mesh shading og hardwareacceleration af AV1-videoafkodning. Machine learning vil også være op til 60 procent hurtigere.

  • M3: 25 milliarder transistorer, 8-core processor (4/4), understøtter 24 GB hukommelse.
  • M3 Pro: 37 milliarder transistorer, 12-core processor (6/6), 18-core grafikprocessor, op til 36 GB hukommelse.
  • M3 Max: 92 milliarder transistorer, 16-kernet processor (12/4), 40-kernet GPU, op til 128 GB hukommelse.

Så længe holdt det:

Ny PC-processor fra Qualcomm slår Apples M1

Apples forspring i forhold til konkurrenterne er faldende, i takt med at Qualcomm begynder at nærme sig M2-ydeevnen.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

Se, dét kan man kalde harddisk-plads!

Praktisk Philips-skærm til hverdagsbrug

40 (!) nye AI-produkter fra Lenovo

Se, hvad Asus viste på CES

AI-computere og 3D-skærme

Ny tast på tastaturet!

Dell XPS-serien udvides

Alle de nye Intel Ultra-PC'er

0
Scroll to Top