Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets bedste Smart Home-produkter 2021-2022

Dit hjem kan blive klogere, end du tror.

Skrevet af / 21/10/2021 - 12:00
Årets bedste Smart Home-produkter 2021-2022

Vi har talt om det smarte hjem i årtier. Og det varer sikkert lige så længe, før vi alle har rigtig intelligente hjem, der forudser vores behov og betjener os, uden at vi tænker på det. Men i mellemtiden findes der faktisk en mængde Smart Home-produkter, som gør specifikke ting rigtig godt.

Grundtanken med et smart apparat er, at det skal kunne erstatte et gammelt apparat og gøre det bedre, eller at det tilfører noget helt nyt. F.eks. en dørklokke, der siger til, når der er nogen uden for døren, og lader dig se og tale med vedkommende, også når du ikke er hjemme. Eller hvad med en robotstøvsuger, der både kan fjerne støv, vaske gulv OG holde øje med, om du får ubudne gæster?

I løbet af 2021 har vi testet en række forskellige Smart Home-produkter i forskellige kategorier. Det handler primært om apparater, der kan overvåge dit hjem, samt produkter inden for smart-belysning, men også produkter inden for helse og personlig pleje samt husholdning og indretning fandt vej til testbænken.

På de følgende sider kan du læse om de bedste Smart Home-produkter, vi stiftede bekendtskab med i løbet af året, der gik, og du finder ud af, hvilket smart apparat vi synes er Årets Bedste Smart Home-Produkt 2021-2022.

Men inden du kommer så langt, bør du lige læse vores tips vedrørende sikkerhed og hastighed på dit lokalnetværk.

Hvad med sikkerheden?

Ligesom med andre internetforbundne enheder kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet med at give Smart Home-produkter adgang til dit hjemmenetværk.

Det giver sig selv hvorfor. En hacker kan have interesse i at få adgang til din elektroniske lås, dit overvågningskamera eller din alarm. Selv LED-pærerne kan være interessante, da den mindste sprække i sikkerheden kan give adgang til noget større. Og ja, det er teknisk set muligt at hacke sig ind i dit sikkerhedskamera eller sågar din opvaskemaskine.

Husk derfor at beskytte dit netværk med kodeord, og sørg for løbende at opdatere software og firmware på alle netværkstilsluttede enheder.

Husk routeren!

Fordi de mange produkter kobles trådløst til dit netværk, er der kommet betydelig mere pres på dit Wi-Fi-netværk og din router end tidligere. Du bør derfor overveje, om det er tid til en opgradering.

Der er nemlig kommet en ny Wi-Fi-standard på markedet. Den hedder Wi-Fi 6, og ud over at være en del hurtigere end den tidligere standard, 802.11ac (også kendt som Wi-Fi 5), byder Wi-Fi 6 på en række andre fordele, som vil gøre det trådløse lokalnetværk mere stabilt for de fleste.

Her er de vigtigste fordele:

  • Højere hastighed: Hvis man forestiller sig, at man blot har én enhed koblet til sin Wi-Fi 6-router, så er den teoretiske hastighed mellem enhed og router nu 40 procent hurtigere end med den tidligere standard.
  • Mindre forsinkelse: Den såkaldte latency, altså den tid, opkoblede enheder må vente på svar fra netværket, er væsentlig lavere med Wi-Fi 6. Den nye standard anvender et par nye teknologier ved navn OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) – hvormed båndbredden deles op i flere kanaler – og MU-MIMO (Multi-User Multiple In/Multiple Out), som lader routerens antenner kommunikere med flere enheder på én gang. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunne routeren også “snakke” med flere enheder ad gangen, men enhederne kunne ikke svare samtidig. Det er nu muligt med Wi-Fi 6. Alt i alt betyder de nye muligheder, at svartiden reduceres, og netværksforbindelsen bliver mere stabil.
  • Bedre dækning: Wi-Fi 6-routere benytter såkaldt beamforming til at placeringsbestemme alle enheder, som er koblet op på det trådløse netværk. Dermed sørger routeren for at skrue op for signalet til enheder, der befinder sig på steder, som ellers ville have dårlig dækning, og forbindelsen forbedres markant. Bemærk dog, at Wi-Fi 6 som udgangspunkt ikke har længere rækkevidde end Wi-Fi 5 (802.11ac).
  • Længere batterilevetid: Enheder, der kører på batteri – f.eks. smartphones og tablets – bruger mere strøm, når der er tændt for det trådløse signal. Men Wi-Fi 6-routere er i stand til at anvende en funktion ved navn TWT (Target Wake Time), der fortæller enheden, hvornår den bør slukke og tænde for Wi-Fi-signalet. Fordi enheden dermed befinder sig i søvnmodus i længere tid ad gangen, daler strømforbruget.

Matter er en fælles standard for det smarte hjem

Matter er navnet på en ny standard for smarte enheder, som blev annonceret for nylig. Connectivity Standards Alliance (tidligere kendt som The Zigbee Alliance), der står bag Matter, lover at alle de eksisterende protokoller og platforme vil være understøttet. Og det gælder, uanset om enhederne kommunikerer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth eller Thread, og uanset om styringen sker gennem Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Annonceringen blev ledsaget af et kor af udmeldinger fra leverandører af Smart Home-udstyr om, at også de støtter Matter. Og at deres eksisterende udstyr kunne bruges under den nye standard – eventuelt efter en opdatering. Så du skal altså ikke smide dine Hue-pærer ud og køre det intelligente køleskab på genbrugspladsen. Tværtimod ser det ud til, at løftet om det forbundne hjem omsider kan realiseres.

Matter er ikke en standard, der kommer ud af ingenting. I virkeligheden er der bare tale om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), der har været under udarbejdelse af CAS-alliancen siden 2019. Men det er til gengæld nyt, at der nu er enighed blandt en lang række producenter om, at de enheder, der lanceres fra udgangen af 2021, vil være kompatible med den fælles standard. Og mærket med Matter-logoet som bevis.

De nominerede til årets bedste Smart Home-produkter 2021-2022

Vindere af Årets bedste Smart Home-produkter 2021-2022

Årets Bedste Smart Home-Produkt

Google Nest Cam

Begavet overvågning

Google Nest Cam er et begavet kamera, der kun forstyrrer sin ejer, når det er nødvendigt.

Google Nest Cam er ikke noget billigt kamera. Til gengæld er der en betragtelig mængde kunstig intelligens indbygget i Nest Cam, der skal bevirke, at kameraet kun sender advarsler til brugeren, når der sker noget relevant foran linsen.

Google har trænet kameraernes AI med 40 millioner billeder for at lære den at genkende bestemte objekter. I Google Home-app’en kan man vælge at få besked om – eller ignorere – henholdsvis mennesker, dyr og køretøjer. Det er ikke nødvendigt at have et abonnement for at optage og se video fra Google Nest Cam.

Man kan spørge, om det kan betale sig at bruge ekstra kroner og computerkraft på noget, der ligner et luksusproblem. Men efter at have prøvet Google Nest Cam sammen med almindelige kameraer uden AI er svaret et ubetinget “ja”.

For det første magtede den kunstige intelligens fejlfrit at kende forskel på mennesker og dyr i og uden for interessezonen. Og for det andet er det en lettelse at slippe for at blive forstyrret med advarsler om irrelevant trafik i kameraets synsfelt.

Kameraets kunstige intelligens kan lære at ignorere bevægelser i baggrunden fra trafik, og via ansigtsgenkendelse kan kameraet genkende og ignorere beboere i husstanden – så du ikke bliver stjerne i dit eget TV-show, hvis du glemmer at slå overvågningskameraet fra.

Konklusion

Google Nest Cam er ikke et billigt kamera, men den velfungerende kunstige intelligens udligner fuldt ud ekstraprisen.

Hvis du allerede har forlovet dig med Google til at styre dit smarte hjem med Google Home (og har tillid til, at Google ikke kigger unødvendig meget med i din gøren og laden), er kameraet faktisk billigt. Og abonnementet, der giver adgang til længere optagelse og flere funktioner, er faktisk også billigt.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Nyhed

Elgigantens medarbejdere på efteruddannelse

På Elgiganten Campus introduceres kædens medarbejdere til den nyeste elektronik, så kunderne kan få den bedst mulige service.
Læs mere
Scroll to Top