Search
Generic filters

Årets bedste computere 2020-2021

Gadgets du kan regne med. Her er de bedste computere og det bedste computertilbehør. Både til fritid og alvor.

På Lyd & Billede tester vi både “civile” computere og computere specielt til gaming. Krav og behov er forskellige, men hastighed er i sidste ende det, det hele handler om.

To-go eller to-stay?

De fleste computere, vi tester, er bærbare. Det skyldes, at både udvalget og efterspørgslen er langt større end for stationære computere.

Især når det gælder gaming i den tunge ende, kan stationære computere være værd at overveje. Stationære har bedre plads i kabinettet – og dermed bedre køling af processor og grafikkort. Og bliver en stationær computer med tiden for langsom til at klare de nye programmer, kan man opgradere den uden at skulle skifte hele maskinen ud.

Kernen til højere ydelse

Processoren er motoren i computeren. Jo kraftigere processor, jo bedre er den til at afvikle tunge programmer og håndtere store mængder data. I løbet af 2020 har vi testet computere med processorer fra både Intel og AMD, og af både 9. og 10 generation.

Den største forbedring her består i, at der er kommet processorer med flere kerner og tråde – og til stort set betalelige priser. Maskiner med hexa-core-processorer ligger nu prismæssigt, hvor vi havde quad-core-modeller for et år siden. Det betyder alt andet lige et spring i ydelse. En 2 GHz processor med seks kerner er næsten 50 procent hurtigere end en tilsvarende med fire kerner.

Det afgørende grafikkort

Hvis du skal bruge computeren til spil, er grafikkortet den vigtigste del af maskinen. På spilgrafik er Nvidias GeForce-grafikprocessorer i praksis uden konkurrence. GeForce RTX 20xx-serien blev lanceret i sensommeren 2018, og alle spil-PC’er, vi har testet i 2020, har haft grafikprocessorer af denne type.

Set med kyniske briller er grafikydelsen i år ikke vokset meget i forhold til 2019, da det jo er samme processorgeneration. Nvidia har for nylig lanceret næste generation, GeForce RTX 30xx, men vi har ikke fået testmodeller ind med denne inden kavalkadens afslutning.

Se det store billede

Al den flotte grafik ville være meningsløs uden en god skærm. Til arbejdsbrug, underholdning og kreative sysler handler det først og fremmest om opløsning og troværdighed. Her skal du kigge efter skærme med 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel) og HDR-farvedybde. Og helst den professionelle HDR10-udgave.

Til spil handler det om hastighed frem for alt. Vi har i år set gaming-skærme med svimlende 300 Hz opdateringshastighed. Det er ekstremt – og dyrt. Men du må under ingen omstændigheder vælge en skærm med under 144 Hz opdateringshastighed. Opløsningen er til gengæld lav. Her er standarden stadig Full HD (1920 x 1080 pixel).

Laptops

Når du køber en laptop til arbejde eller studie, er det vigtigste, at den er let og kompakt (1-1,5 kg). Batterilevetiden er også vigtig, så du kan slippe for at tage opladeren med. Regnekraften er sjældent et problem, så længe den har en Intel Core i7-processor eller bedre. Sørg for, at maskinen mindst har 8 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

Gaming-PC’er

Grafikkortet er den vigtigste komponent i en gaming-computer. GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2070 er fint, men RTX 30xx er på vej til butikkerne. Sørg også for tilstrækkeligt med RAM. Mindst 16 gigabyte. Processoren bør mindst være en 9. generations Intel Core i7.

Gaming-headsets

Et gaming-headset skal først og fremmest være behageligt at have på, for det skal bruges i mange timer ad gangen. Ud over det skal det have en lyd, der er velopløst nok til at afsløre dine fjender. Virtuel 7.1-kanalers surround-lyd vil øge følelsen af at være midt i handlingen.

Gaming-skærme

Gaming-skærme – hvad enten de sidder på en bærbar eller er fritstående – bør have en opdateringshastighed på mindst 144 Hz og en reaktionstid på 1 millisekund. Til gengæld er Full HD-opløsning oftest tilstrækkeligt. Højere opløsning vil blot betyde, at grafikkortet skal arbejde hårdere for at beregne de mange pixels.

Nominerede til årets bedste computere
Den ligner en business-ultrabook, men koster som en økonomimodel. Du får alt, hvad du behøver – så hvorfor betale mere?
Asus vil med en serie af PC’er til kreative have en bid af Apples kage.
For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
Acers Mac-dræber har kræfter til de fleste opgaver, man kunne finde på at smide efter den.
Hvis e-sportskontrakten gik i vasken, men du stadig vil spille på højt niveau, har MSi en løsning, der er skræddersyet til din tegnebog.
Superstylet letvægtsracer viser, at gaming-bærbare ikke behøver at være store og klodsede. Men prisen er ikke krympet.
Acer Predator Helios 700 er et lærestykke i overdådighed. Og det udtrækkelige tastatur er ikke kun en gimmick, men en genistreg.
Flyt jer, unger! MSi har begået en gaming-laptop, der får legebarnet frem i midaldrende mænd med tegnebogen i orden.
Du får ikke det hele for det halve. Men du får sandsynligvis alt, du har brug for.
Hvis du vil have et virkelig godt hovedværktøj, der ikke dræner budgettet, er Arctis 1 et godt bud.
Sennheiser har lavet et sæt gode trådløse hovedtelefoner, der også er fine til spil.
Corsairs voksenmodel er lækker og stilfuld som en luksusbil.
Glem virtuel surround-lyd: Asus spænder et helt 7.1-anlæg på hovedet af dig!
Stor, skarp og krum: MSi’s våben til hjemmekrigere og skrivebordsstrateger.
VINDERNE AF Årets bedste computere 2020-2021
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

    Læs også

    Aktuelle tilbud

    Annonce
    Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
    Do NOT follow this link or you will be banned from the site!