Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Punk-single fra 1983 har digital video-B-side

Retro-futurisme, når den er bedst!

Skrevet af / 26/06/2014 - 09:00
Punk-single fra 1983 har digital video-B-side

B-siden af Chris Sieveys single “Camouflage” fra 1983 lyder som et usammenhængende tæppe af støj. I virkeligheden er den intet mindre end en digital musikvideo lavet som et computerprogram og lagret i analogt format.

Programmeringen er lavet til en superkompakt hjemmecomputer ved navn ZX-81, produceret af engelske Sinclair Research i 1982. Hvis det ellers lykkedes at indlæse programmet via båndoptagerindgangen på en ZX-81, kunne man på skærmen se en computeranimeret musikvideo, hentet fra rillerne på en vinylplade. Kan det blive meget federe end dette?!

Camouflage
Omslagsbillede på singlen “Camouflage” av Chris Sievey.

Ud over at lave musik i punkbandet The Freshies og opptrde som en mærkelig, komisk karakter ved navn Frank Sidebottom, puslede Chris Sievey med computerprogrammering på den nævnte ZX-81. En hobbycomputer, som bare vejede 340 gram(!), helt uden bevægelige dele og uden skærm (den skulle kobles til TV-apparatet). Den indbyggede hukommelse var på svimlende 1 KILObyte (typiske hjemmecomputere har fire millioner gange mere i dag), og data blev overført til og fra kassettebånd med en hastighed på 250 baud (signaler pr. sekund – som regel det samme som bits pr sekund).

Chris Sievey programmerede altså en (meget primitiv) animert musikvideo til sangen “Camouflage”, som han så valgte at printe i rillerne på B-siden. For at kunne se musikvideoen, måtte man købe singlen, overspille B-siden til et kassettebånd, og endelig indlæse kassettedataene i computeren ZX-81. Hvis der var den mindste unøjagtighed, var operationen mislykket, og videoen kunne ikke ses.

B_ZX81
Sinclair ZX-81, her med den “enorme” 16 kilobytes ram-udvidelse monteret, som var nødvendig for at kunne se videoen.

Af den grund var der næsten ingen, som nogensinde fik videoen at se. Og endnu færre fik set det hele. Faktisk var det ikke før 2011, hele videoen blev overført fejlfrit af en YouTube-bruger med dæknavnet soundhog09. For at gennemføre dette måtte han først finde et ridsefrit eksemplar af singlen på vinyl. Rillerne blev derpå rengjort med trælim ved at påføre limen, lade den tørre, og til sidst trække den seje, størknede lim af – sammen med støvet fra rillerne. Til sidst blev lyden overført til kassette og afspillet på et ZX-81-PC-emuleringsprogram.

Når man ser videoen over 30 år efter at den blev programmeret, forekommer det naturligvis teknisk primitivt. Alligevel er mange kunstnere i dag fascinerede af retrofuturistiske teknikker som denne. Man kan sige, at Sieveys eksperiment var forgængeren for cd’er med udvidet CD-ROM-del (“Enhanced CDs”), som kom i slutningen af 1990’erne. Og endelig har vi nu med teknologiens hjælp fået hentet datakoden fra vinylsinglen fra 1983, så vi kan se hvad, der er på den.

Se videoen, analogt rippet af soundhog09 her:

Kilde: UsVsTh3m

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top