Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kører om kap på en tankfuld solskin

Lige nu dyster 38 racerbiler om at komme først tværs over Australien. Og de bruger ikke én dråbe benzin. De 3000 km tilbagelægges på ren solkraft.

Skrevet af / 08/10/2013 - 13:30
Kører om kap på en tankfuld solskin

World Solar Challenge er navnet på et hæsblæsende racerløb, hvor biler fra 22 lande kører om kap tværs over det australske kontinent. Og som om det at tilbagelægge 3000 kilometer gennem det øde, knastørre landskab ikke var udfordring nok, skal løbet gennemføres på ren solenergi.

Der deltager 38 biler i løbet, mange af dem bygget af forskere og studerende på universiteter.

373_nuna.r900x600
Der dystes i flere klasser. I den ultralette Challenger-klasse gælder det alene om at komme først frem.

Der køres i flere forskellige klasser. Hvor tidligere løb alene har drejet sig om at få en soldrevet bil frem til målstregen hurtigst muligt i “challenger-klassen”, er der i år også kommet en “cruiser-klasse”. Og hvor challenger-bilerne er bygget så lette og spinkle som muligt for at mindske luftmodstanden, indeholder cruiser-klassen fartøjer, som bærer en vis lighed med praktisk anvendelige biler. Det er således et krav, at bilerne i cruiser-klassen har plads til mindst to personer, og at de opfylder sikkerhedskravene til indregistrerede køretøjer i hjemlandet.

Det gælder f. eks. den hollandske bil Stella (billedet øverst), som er verdens første soldrevne firepersoners familiebil.

nsw_uni_sunswift_starter_fra_darwin
Starten fra Darwin søndag.

Feltet satte af sted fra Darwin søndag, i 34 graders varme, og fortsætter indtil torsdag, hvor kørerne når Adelaide. Der køres fra 8 til 17 hver dag. Det er dog tilladt at forlænge turen med op til 17 minutter for at nå frem til et mere solbeskinnet sted, hvor bilen kan “tanke op”. I så fald starter bilen tilsvarende senere dagen efter.

Sidste gang, World Solar Challenge blev afviklet, var i 2011. Her måtte løbet imidlertid stoppes før tiden på grund af brande i ørkenlandskabet.

Kilde: ABC.net

 

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top