Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL C935 (75C935)

Budgetvenlig storskærm

På jagt efter en kontrastrig storskærm til en fornuftig pris? TCL 75C935 giver valuta for pengene.

Skrevet af / 19/02/2023 - 09:00
TCL C935 (75C935)
Audun Hage

Kinesiske TCL er i færd med at blive en af verdens største TV-producenter og har gjort sig bemærket med flere prisvenlige TV-skærme i forskellige størrelser. På topmodellen i C935-serien er det derimod ydelsen, der er i fokus. Dette er TCL’s flagskibsmodel fra 2022: den fås i 65 og 75 tommer, hvor vi har fået lov at låne den største! 

TCL C935: Topmodel med MiniLED-bagbelysning

TCL 75C935 koster i skrivende stund cirka 15.000 kroner. Det er en fornuftig pris pr. tomme, især når vi ser, hvad producenten har gemt bag skærmen. 

75 tommer regnes ikke længere som en kolossalt stor skærm, eftersom du nu kan få både 85 og 98 tommer til overkommelige priser. Men hvis du har en siddeafstand på to-tre meter, vil dette være en passende skærmstørrelse til varieret TV-underholdning, film, sport og spil.   

Design

Da vi testede den enorme 98 tommer fra C735-serien, bemærkede vi, at den fyldte lidt rigeligt i landskabet med fødderne placeret i hver sin ende af skærmen. På C935 har TCL valgt en lidt smartere centermonteret sokkel. Det gør skærmen lettere at placere på forskellige borde og TV-møbler.   

Men vi noterer os samtidig, at der kun er 2-3 centimeter frihøjde til bordfladen – hvilket ikke levner meget plads til en soundbar nedenunder.  

Alternativt kan du naturligvis vægmontere skærmen, og i så fald skal du bruge et vægbeslag med VESA-mål på 400 x 400 millimeter.  

Designmæssigt er det et enkelt og pænt TV at se på, med en slank billedramme, hvor billedet går helt ud til kanterne. Det er heller ikke særlig tykt i dybden, og kabler kan skjules i soklen. 

TCL C935 har et enkelt og fint design med centermonteret fod. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og finesser

C935 bruger den nye Google TV-platform ligesom andre TCL-modeller. Det betyder, at du får en hurtig og overskuelig grafisk brugergrænseflade. Menusystemet tilbyder et bredt udvalg af apps og kommer med relevante anbefalinger om, hvad du kan se. Det gør det nemt at komme til det ønskede indhold.   

TCL-skærmen leveres med to fjernbetjeninger, den ene en traditionel variant med mange knapper, den anden en mere kompakt og enkel variant. Vi foretrækker den sidste. 

Vi oplever dog, at C935 ikke altid er så hurtig, som vi gerne ville have. Responsen på fjernbetjeningskommandoer og åbning/lukning af apps føles en smule langsommere end på de hurtigste Android-skærme. Desuden oplevede vi af og til, at TV’et hang i bremsen, så vi måtte vente lidt, før det reagerede på kommandoer. Dette er forhåbentlig noget, der kan udbedres med en softwareopdatering.  

Tilslutningsmulighederne er fornuftige med fire HDMI-indgange, men som sædvanlig har kun to af dem fuld understøttelse af HDMI 2.1 og 4K/120Hz. Der er også en eARC-lydreturkanal til tilslutning af en soundbar. Formatunderstøttelsen inkluderer Dolby Vision IQ med lyssensor og Dolby Atmos-lydbehandling.  

TCL har ellers gjort sit til, at C935 er god til gaming. Skærmen kan håndtere billedfrekvenser på op til 144 Hz og med understøttelse af VRR (variabel opdateringsfrekvens). Den dedikerede billedtilstand til spil (Game Master Pro) giver en lav forsinkelse, som vi målte til 12 ms (1.080p / 60hz). 

TCL C935 remote TCL C935 Xbox TCL C935 HDMI inputs
<
>
TCL C935 er godt forberedt til gaming med bl.a. understøttelse af 4K / 120Hz, VRR og Dolby Vision. Her fra 'statusskærmen' på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

TCL har udstyret C935 med et LCD-panel og QLED-farvefilter (kvanteprikker) for dybere farvegengivelse. Men hvor C735-serien er udstyret med ‘almindelig’ direkte LED-bagbelysning, giver man den gas med avanceret MiniLED-teknologi på C935-modellen.  

Bagbelysningen består af bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som er fordelt over hele skærmflaten for at give præcis gennemlysning af LCD-panelet. Og der er ikke sparet på dem heller: 75-tommeren har næsten 2.000 dimming-zoner (1.920 for at være helt præcis), mens 65-tommeren må nøjes med næsten halvdelen (1.080).  

Den finmaskede bagbelysning resulterer i en billedgengivelse, som ved første øjekast ser meget imponerende ud. Vores testbilleder fra natur- og dyreverdenen smælder ud af skærmen med en saftig lysstyrke og god kontrast, som får dem til at bugne af liv og nærvær.  

Vi tog også en runde med western-dramaserien Yellowstone på Sky Showtime. Det kritikerroste western-drama er en af tidens hotteste serier, men er ikke kendt for særlig god billedkvalitet (streames i Full HD / 1.080P SDR). TCL-skærmen har imidlertid en velfungerende opskalering og gengiver de solrige udendørsscener fra Yellowstone-ranchen med en imponerende skarphed, kontrast og detaljerigdom. Der er også en HDR-billedmodus, som giver lidt ekstra power på lysstyrken 

Farvegengivelsen er både stærk og nuanceret, takket være QLED-teknikken. Farverne er ikke helt på niveau med de bedste QD-OLED-skærme, men væsentligt mere nuancerede end på f.eks. C835 og C735. 

Betragtningsvinklen og skærmens uniformitet er også meget god. Farvegengivelsen og kontrasten virker også relativt stabil, når man ser den fra siden. Men du bør dog stadig sidde midt foran skærmen for at opnå det bedst mulige resultat. Men hvad med mørke filmscener i rum med dæmpet belysning? Her plejer selv ret kostbare MiniLED-skærme at vise svagheder, med synlige omrids omkring lyse objekter på mørk baggrund.  

Vi kan også se en tendens til dette på TCL C935, men det er mindre fremtrædende her end på mange af konkurrenterne. Selv sammenlignet med en dyrere konkurrent som Sony X95K klarer den sig overraskende godt, med bemærkelsesværdigt lidt ‘halo’ eller glorieeffekt. Hvilket tyder på, at TCL har opnået en god kontrol over miniLED-bagbelysningen.   

Når det er sagt, er bagbelysningens præcision ikke helt på højde med Samsung QN95B, som vi anser for at være den bedste MiniLED-skærm i skrivende stund. De mange dimmingzoner kræver masser af regnekraft fra videoprocessoren for at holde trit med billedsignalet, og selv om TCL hævder at have foretaget forbedringer her, oplevede vi af og til, at bagbelysningen kunne halte lidt efter, hvilket skabte synlige skygger/slæb i billedet. Her er topmodellen fra Samsung klart bedre.  

Selvfølgelig vil sortniveauet aldrig blive så kulsort som det, man kan opnå med de bedste OLED-skærme. Sammenlignet med vores reference-TV i high-end klassen, Panasonic 77LZ2000E, har TCL-skærmen et mærkbart fladere dybdeperspektiv.  

Derudover er det værd at nævne, at TCL-skærmen har et relativt blankt frontglas. Lyse objekter i nærheden, f.eks. vinduer eller lamper, kan derfor skabe refleksioner på skærmen. Dette er derfor et TV, der egner sig bedst til brug i lyse rum og med lyst indhold som f.eks. sport og spil. Det er her, at den høje lysstyrke virkelig kommer til sin ret! 

TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (2) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (3) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (4) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (5)
<
>
TCL C935 leverer god og kontrastrig billedkvalitet. Her fra serien Yellowstone på Sky Showtime. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL-skærmen udstyret med et 2.1.2-højttalersystem fra Onkyo. Det består af en undermonteret ‘soundbar’ samt en ret velvoksen bashøjttaler på bagsiden. Der er endda to ekstra højttalere øverst på bagsiden for at gengive højdeinformationen i Dolby Atmos’ lydspor.  

Lyden er bestemt bedre end gennemsnittet, og vi oplever, at stemmer og lydeffekter kommer højt og tydeligt igennem. TCL-skærmen har et stort lydbillede, der passer godt til skærmens størrelse. Herudover er også rigeligt med fylde i bassen, hvilket giver et godt fundament for musik og lydeffekter.  

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at en skærm i denne klasse fortjener at blive matchet med et ordentligt lydsystem eller en soundbar.   

Konklusion

TCL er bedst kendt for sine budgetvenlige LCD-skærme. Med denne topmodel i C935-serien har de forsøgt at hævde sig over for high-end skærmene. Men efterhånden som prisen og skærmstørrelsen øges, vokser kravene også!  

Hvis du er på udkig efter den ultimative biografskærm, kan det betale sig at kigge mod mere kostbare LCD- og OLED-skærme. Men til spil, sport og anden underholdning fungerer TCL-skærmen glimrende.  

Skærmen har en på mange områder imponerende billedkvalitet, godt hjulpet på vej af den præcise MiniLED-bagbelysning. C935 leverer en kraftig lysstyrke og en rigtig god kontrast af en LCD-skærm at være. Bare ikke helt på højde med de bedste. 

Karakter
TCL C935 (75C935)
Premium

Lyd & Billede mener

TCL C935 leverer et skarpt og kontrastrigt billede og har en fin Google TV brugergrænseflade. Lysstyrken fra denne MiniLED-skærm er også rigtig god. Betragtningsvinklen er relativt snæver, så billedet ser du bedst lige forfra. Skarpheden ved bevægelser kan virke lidt sløret.

1 kommentar til “TCL C935 (75C935)”

  1. Kan du komme med en forklaring på hvordan c835 anmeldelsen fra 2 måneder før denne, kan få 1 stjerne mere end dette opgradere panel?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top