TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)

Sonys MiniLED viser muskler

Sony har opgraderet en af sine bedste LCD-skærme med et finmasket MiniLED-baglys. Det giver imponerende skarp kontrast og lysstyrke, men der er stadig plads til forbedring…

Af / 20/10/2022 - 09:00
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)

Lyd & Billede mener

  • Sony X95K giver et lysstærkt og kontrastrigt billede med besnærende dybdeskarphed. Google TV brugergrænsefladen fungerer effektivt og tilbyder et bredt udvalg af apps.
  • Sony-skærmen har stadig små lyshaloer rundt om lyse objekter på mørk baggrund, og sortniveauet er ikke helt i OLED-klasse.

Sony er ikke en producent, der hviler på laurbærene: Ved siden af nye produkter som den første QD-OLED skærm A95K, har de også sørget for at give dette års LCD-skærme en kærkommen opgradering. 2022-modellen X95K har fået en længe ventet opgradering i form af MiniLED-baglys.

Der kan være flere grunde til at vurdere en LCD-skærm overfor en OLED: Hvis du har brug for en storskærm med ekstra høj lysstyrke, som kan være tændt hele dagen uden risiko for indbrænding (burn-in) eller lignende, kan et sådant TV have mange fordele. Den største udfordring er kontrast og sortniveau, hvor LCD sjældent klarer at levere noget, der ligner OLED-ydelse. Men her kommer den nye MiniLED-teknologi til undsætning!

insitu X95K85 04 Large
X95K er topmodellen blandt Sonys 4K LCD TV’er. (Foto: Sony)

Sony X95K

X95-serien er Sonys bedste LCD-TV med 4K-opløsning: skærmstørrelserne starter ved 65” og går op til 85” (med et ganske gevaldigt prishop). Her er vi helt sikkert i high-end klassen, hvad angår både pris og specifikationer. Og ikke mindst vægt! Den 75-tommers skærm, vi har fået lov at låne, vejer 43 kilo uden fod.

Sony har som sædvanlig gjort sig umage med konstruktionen, og X95K er en solid mastodont af et fjernsyn. Selvom formfaktoren er blevet en smule slankere siden sidste års model, er det stadig en ret omfangsrig skærm, vi har med at gøre. Betydeligt større end Samsungs slanke topmodel QN95B, for eksempel. På den positive side kan alle indgangsstikkene holdes skjult bag diskrete dæksler.

Sony-skærmen står på to små elegante fødder, som kan monteres bredt eller smalt, alt efter hvor meget plads, du har på dit TV-bord. Det er også muligt at hæve skærmen et hak, for at gøre plads til en soundbar nedenunder. Vældig fint!

Annonce
!65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_989x659 !65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_cw-989x659
<
>
Sony X95K kan have fødderne monteret ude i siderne eller mere mod midten. (Foto: Sony)

Brugervenlighed og finesser

X95K nyder godt af Sonys seneste innovationer på smart-fronten. Den leveres med den velkendte Google TV-brugergrænseflade, som føles nem og effektiv at bruge, og som samtidig giver adgang til et bredt udvalg af applikationer. Men nedenunder ​​det hele kører fjernsynet stadig på den samme Android 10-version, som sidste års modeller.

Det er lykkedes Sony godt, at integrere sit eget menusystem oven på Googles, så du altid har nem adgang til vigtige indstillinger for lyd og billede. Efter vores mening er dette et af de bedste systemer i øjeblikket.

Fjernbetjeningen er Sonys opdaterede premium-fjernbetjening i børstet metal. Den er blevet betydeligt mindre end forgængeren, og har lynknapper til de vigtigste funktioner. Knapperne har desuden baggrundsbelysning, så de er nemmere at se i mørke.

Med hensyn til tilslutningskapacitet er der ikke sket meget siden sidst. Sony følger samme opskrift som på tidligere modeller, idet kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 4K/120Hz. Så hvis du bruger lyd-returkanalen (eARC) til at tilslutte en soundbar, har du kun én 2.1-kompatibel indgang.

Formatunderstøttelsen er dog upåklagelig. Sony-skærmen har understøttelse af vigtige HDR-formater som Dolby Vision, og sikrer dermed, at en hel del streaming-indhold (Netflix, Disney+, etc.) kan udtrækkes og vises optimalt. På spilsiden understøtter den VRR (Variable Refresh Rate), og har sin egen spiltilstand med lav latency, som vi målte til cirka 20 millisekunder. Ulempen er, at man så skal slå Sony-skærmens lokale dæmpning fra, hvilket reducerer den oplevede kontrast kraftigt.

Sony X95K remote
Fjernbetjeningen er Sony premium-variant med Bluetooth og bagbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony X95K har som nævnt fået nogle vigtige opgraderinger indvendigt, specielt i bagbelysningen: De traditionelle LED’er er skiftet ud med mere avancerede MiniLED-baglys. Disse er kun en brøkdel så store som den konventionelle variant, og betyder, at du kan have markant flere lyspunkter for et givent skærmområde. Men det er kun halvdelen af ​​historien.

Med et så massivt antal lysdioder, er det teoretisk muligt at opnå en meget fintmasket og præcis baggrundsbelysning, uden besværlige halo-effekter. Men styrke er som bekendt ubrugelig uden kontrol. For at holde styr på så mange dæmpningszoner, som ændrer sig dynamisk i takt med billedindholdet, kræves der en betragtelig processorkraft.

Det er her, Sony hævder, at dens Cognitive XR-videoprocessor vil gøre den store forskel. Billedbehandlingen XR Backlight Master Drive analyserer løbende billedet, og tager blandt andet hensyn til genstandes form, når den skal styre de mange dæmpningszoner.

Glimrende lysstyrke

Vi har allerede en del erfaring med MiniLED-baserede skærme, hvor især Samsungs topmodel QN95B har imponeret os med sin præcise kontrast og lysstyring. Sony X95K kommer tæt på sydkoreaneren, men er ikke lige så imponerende på alle områder.

Det første indtryk er, at dette er et meget lysstærkt fjernsyn med masser af “headroom” til de mest krævende HDR-sekvenser. Formel 1: Drive to survive på Netflix har for eksempel mange fuldskærmsscener i dagslys, som kan virke lidt kedelige på nogle TV-skærme. Sony X95K formår dog at gengive billederne fra F1-stjernernes hverdag med en vidunderlig intensitet, samtidig med at den bevarer en naturlig farvebalance. Og det ved højlys dag!

Her har Sony-skærmen en klar fordel i forhold til OLED-skærmene, der har en tendens til at løbe hovedet mod muren, når man beder dem vise scener med meget lys i. Det slår os straks, at Sony X95K bliver et knaldgodt TV til sport og generel fjernsynsunderholdning. Ikke mindst fordi den også har et effektivt antirefleksfilter, som reducerer genskin fra omgivelserne.

Hvis det i høj grad er neutrale farver, du er interesseret i, bør du vælge billedtilstanden Film (hvis ikke indholdet er i Dolby Vision Bright-format, i hvilket tilfælde der automatisk skiftes til dette). Men Sony-skærmen har faktisk også en Vivid (Dynamic)-tilstand, der fungerer overraskende godt. Her får du en lysstyrke med saft og kraft, uden at farvemætningen løber fuldstændig løbsk.

Sony-X95K-Formula-1-2-989x556 Sony-X95K-Formula-1-3-989x556 Sony-X95K-Formula-1-4-989x556 Sony-X95K-Formula-1-989x556
<
>
Sony-skærmen leverer kontrastrig billedkvalitet med glimrende lysstyrke. Her fra Formula 1: Drive to survive på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Sortniveauet er ikke helt i OLED-klasse…

Når vi ændrer situationen til at se en film i mørke eller lysdæmpede omgivelser, er indtrykket lidt anderledes. Her bliver TV’ets baggrundsbelysning og billedbehandling virkelig sat på prøve! Forventningerne til Sonys lyspræcision var naturligt nok høje. Men faktisk opleves den lokale dæmpning ikke med så stor præcision, som vi havde forventet.

Selvom zoneinddelingen virker mere præcis end forgængeren X95J, er den ikke så fintmasket som Samsungs topmodel, QN95B. Under de mørke hulescener i Magtringene kan vi stadig se en vis halo-effekt omkring lyse objekter på mørk baggrund.

Sortniveauet er aldrig så dybmørkt, som dét, du kan opleve med en OLED-skærm: der trænger altid noget lys igennem, hvilket skaber et lidt blåligt/gråt skær, hvor det egentlig burde være kulsort. Sammenlignet med Sonys egen OLED-konkurrent, A80K, som også fås i 77 tommer, har X95K et mærkbart fladere dybdeperspektiv, og noget af realismen mangler. Trist, men sandt!

Sony X95K backlight
Selv om det nye MiniLED-baglys er blevet mere finmasket, kan man stadig skimte nogle halo-effekter rundt om lyse objekter på mørk baggrund. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Som det sømmer sig for en topmodel, er Sony X95K også udstyret med et stærkt opgraderet lydsystem. Det såkaldte Acoustic Multi Audio set-up er opbygget af højttalerne placeret under, over og på siderne af TV-skærmen. Formålet er at give en god spredning af lyden, og en mere præcis lokalisering af lydeffekterne, i samspil med handlingen på skærmen.

Lydgengivelsen er også fremragende, og et klart skridt op fra de mere overkommelige modeller i Sony-stalden. Her er der både en besnærende klarhed i toppen af ​​diskanten, foruden en varm og fyldig mellemtone, som gør at stemmer og lydeffekter træder tydeligt frem. Her er også masser af bas, som giver lydeffekterne lidt ekstra punch. Lydbilledet er stort nok til at matche handlingen på skærmen.

Som en bonus kommer X95K også med Sonys S-Center-funktion: Der er højttalerindgang på bagsiden, som gør det muligt at bruge skærmens indbyggede højtalere i kombination med et af Sonys egne lydsystemer. På den måde kan TV-højttalerne bruges som centerkanal, og dermed aflaste de øvrige højttalere. Det har vi god erfaring med fra tests af blandt andet HT-A7000 soundbaren og HT-A9 surround-højttalerne. Der er med andre ord masser af opgraderingsmuligheder!

Konklusion

X95K er den bedste 4K LCD-skærm, Sony kan levere i 2022. Topmodellen fra den japanske producent kan prale af svulstig lysstyrke og imponerende god kontrast, hvilket især er gavnligt til sport og til at se fjernsyn i lyse omgivelser. Derudover kan vi godt lide den opdaterede Google TV-brugergrænseflade og fjernbetjening, som gør dette til et hurtigt og nemt tv at bruge.

Billedkvaliteten har mange lyspunkter, bogstaveligt talt: Takket være den nye MiniLED-teknologi, har Sony-skærmen også et godt sortniveau til de mørkeste filmsekvenser – men den er ikke på højde med de aller-allerbedste. X95K kan ikke konkurrere med de sejeste OLED-skærme, og den har heller ikke helt så præcis en lysstyring som vores MiniLED-favorit, Samsung QN95B.

Var X95K blevet lanceret for et par år siden, ville vi sandsynligvis have siddet i næsegrus beundring, men set med helt aktuelle øjne ender den altså lidt bagved de allerbedste. Dette viser bare at konkurrencen i high-end klassen er benhård!

Karakter
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?