Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL 98C735

Jumbo-TV til foræringspris

Glem 85 tommer - nu hedder det 98 tommer, hvis du vil have det største TV på vejen! TCL 98C735 er et gedigent bæst af et TV, og billedkvaliteten overrasker.

Skrevet af / 03/11/2022 - 09:00
TCL 98C735
Audun Hage

Der skrives meget om inflation, deflation og stigende råvarepriser i øjeblikket. Men i TV-branchen taler man mere om ‘skærminflation’! LCD-paneler bliver stadig billigere, og selv de helt store TV’er falder i pris. Denne sværvægter fra TCL er et godt eksempel på det. 

Kinesiske TCL er, med panelfabrikken CSOT bag sig, steget til vejrs, så de nu er en af verdens største TV-producenter. I år er de nået helt oppe i de tynde luftlag med en skærm i det, de selv kalder jumboklassen. 

Modellen hedder 98C735, og her er helt sikkert tale om bred last: Med en skærmdiagonal på 98 tommer er det den absolut største TV-skærm, vi nogensinde har haft på testbænken! 

Uhyggeligt stor: Vores trofaste TV-bænk på 1,8 meter var for kort, så vi måtte ty til nødløsninger. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735: Når 85” bliver for småt

Indtil for kort tid siden var 85 tommer den største skærmstørrelse, der i praksis var tilgængelig for almindelige mennesker. 98-tommerne var forbeholdt professionel brug, reklame og lignende, men nu er de altså tilgængelige til hjemmebrug. Billedarealet er omkring 2,8 kvadratmeter! 

Så er der prisen. Skærme i denne størrelsesklasse plejer at bære et sekscifret prisskilt, men TCL 98C735 har til sammenligning en vejledende pris på 35999 kroner. Ikke nok med det: En hurtig søgning på Prisjagt viser, at salgsprisen har været helt nede på 25.999 kroner. Det er bestemt en god pris pr. tomme, når man tager i betragtning, at billedkvaliteten er i orden. 

Kolossalt TV til hjemmebio, sport og spil

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvad pointen er med sådan en kolossal TV-skærm. For almindelige TV-seere vil det nok være i overkanten at hale sådan et bæst ind i stuen. 

Har du derimod en interesse for film, serier eller sport, der er over gennemsnittet, og har du planer om at indrette kælderlokale, hems eller lignende til sådanne arrangementer – så kunne TCL-skærmen være et interessant alternativ til projektor og lærred. 

98 tommer kan være en tæt på perfekt skærmstørrelse til en siddeafstand på omkring tre meter eller derover, hvis du er på jagt efter den rigtige biograffølelse. 

OBS! Udover 98-tommeren, vi tester her, findes der en mere ‘almindelig’ 85-tommer i C735-serien, som også har en fordelagtig pris i forhold til størrelsen. 

TCL XL Collection Lifestyle 1
TCL 98C735. (Foto: TCL)

TCL 98C735: Design

Designmæssigt ligner TCL 98C735 en typisk LCD-skærm, blot blæst op i XL-format! Og det første, man skal notere sig, er netop pladsbehovet. 

TCL-skærmen er cirka 1,3 meter høj og 2,2 meter bred og står på to solide fødder med cirka samme afstand mellem sig. 

Desværre er der ikke mulighed for at montere fødderne mere centralt, og det er heller ikke muligt at justere højden på benene, så der bliver plads til en soundbar under TV’et. Derfor skal TV-bænken også være tilsvarende bred. Er du i tvivl, kan det betale sig at finde målebåndet frem. 

For mange vil den bedste løsning nok være at hænge TCL-skærmen på væggen. Her skal du bruge et solidt vægbeslag, der fungerer med VESA-målene 850 x 400 mm. 

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
Her ser du de fysiske mål på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Brugervenlighed og finesser

Når det gælder brugeroplevelsen, er vi i kendt farvand: 98C735 er udstyret med den nye Google TV-platform, og operativsystemet er Android 11. Menusystemet er både overskueligt og effektivt og gør det nemt at finde det ønskede indhold. Brugergrænsefladen byder på et bredt udvalg af apps og tjenester, og anbefalinger er baseret på dine egne præferencer. 

Vi oplever dog, at TCL-skærmen ikke altid er lige så hurtig, som vi kunne ønske. Responsen på fjernbetjeningen og åbning/lukning af apps er lidt mere træg, end vi har oplevet med de hurtigste Android-skærme – fra blandt andet TCL selv. Det giver os den tanke, at processoren og hukommelseskapaciteten kunne have været en tand bedre. 

Hvis du er en ivrig zapper (og det er du sikkert, hvis du overvejer sådan et TV) vil du nok foretrække at tilslutte en ekstern medieafspiller, f.eks. et Apple TV 4K eller lignende. 

Til gengæld er tilslutningsmulighederne gode: 98C735 har fire HDMI-indgange, hvoraf de to har hele 48 Gbps båndbredde og understøtter HDMI 2.1.Der er også en eARC-lydreturkanal, så der kan tilsluttes en soundbar. 

Formatunderstøttelse inkluderer Dolby Vision IQ med lyssensor og Dolby Atmos-lydprocessering. På gaming-siden håndterer skærmen billedfrekvenser på op til 120 Hz med VRR (variabel opdateringshastighed). Den dedikerede gaming-indstilling giver en forsinkelse på omkring 12 ms (1080p/60 Hz). Ved 120 Hz kan du nok forvente, at forsinkelsen bliver halveret. 

P1000709
Google TV-systemet byder på et bredt udvalg af apps og indhold. (Foto: Audun Hage)
98-tommeren fra TCL er godt forberedt til gaming, den understøtter bl.a. 4K/120Hz, VRR og Dolby Vision. Her fra ‘statusskærmen’ på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Til TCL 98C735 er brugt et QLED LCD-panel med et Quantum Dots (kvanteprikker), som skal forbedre farvegengivelsen. For at sikre god kontrast og jævn lysfordeling over det store skærmareal er skærmen desuden udstyret med direkte LED-baglys og local dimming, fordelt på 192 individuelle zoner. 

192 zoner lyder måske ikke af meget for så stor en skærm, især når vi ved, at de nye MiniLED-skærme kan have flere tusinde dimming-zoner. Men i praksis fandt vi, at lysfordelingen var overraskende jævn og præcis – nok til at undgå irriterende glorier omkring lyse objekter. 

Nogle ankepunkter er der dog: Vi oplever f.eks., at TCL-skærmen har en lidt svagere lysfordeling helt i yderkanten af billedet (såkaldt vignettering). Vi kan også se en vis grad af dirty screen effect, som skyldes ujævnheder i LCD-panelet og baglyset. 

Betragtningsvinklen og skærmuniformiteten på 98-tommeren er heller ikke den bedste, vi har set. Farvegengivelsen og kontrasten får et let udvasket præg, når man ser skærmen fra siden eller nedefra og opover. Man bør derfor sørge for at sidde nogenlunde midt for skærmen, både vertikalt og horisontalt. 

Dette er typiske svagheder, man forbinder med billige LCD-skærme, og de bliver naturligvis mere synlige, når de blæses op til en skærmstørrelse som denne. 

Men når det er sagt, er intet af ovenstående kritikpunkter dramatiske. Faktisk er der mere positivt at sige om billedkvaliteten end negativt, især når vi ser på den fornuftige prisklasse, vi befinder os i. 

Det direkte LED-baglys med local dimming (192 zoner) gør, at TCL 98C735 får relativt god kontrast. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735 har f.eks. en relativt god lysstyrke, som vi målte til 715 nit i et 10 procent testvindue, og 515 nit i hvid fuldskærm. En HDR-kompatibel skærm bør ideelt set klare 1000 nit eller mere, for at lyseffekterne virkelig popper ud af skærmen. Men TCL-skærmen har i hvert fald tilstrækkelig lysstyrke til at give en generelt god billedoplevelse i lyse rum. 

Local dimming bidrager også til god kontrast: Vi målte kontrastforholdet til cirka 15.000:1 med et skakbrætmønstret testbillede på skærmen (ANSI Checker Board). Det er et godt stykke under OLED-kontrast, men fuldt sammenligneligt med en god MiniLED-skærm. 

Sortniveauet er også godt af en LCD at være, men en smule overdrevent til tider: Vi fandt, at TCL-skærmen havde en lille tendens til black crush, hvor de mørkeste grå nuancer forsvandt i sort. Men dette problem løste vi ved at øge lysstyrken en smule. 

Farvegengivelsen er fornuftigt god, men her bemærker vi måske den største forskel mellem 98C735 og dyrere high-end skærme. Farverne er ikke lige så intense og super-nuancerede, som vi kan opleve med nogle dyrere QLED- og MiniLED-skærme. Eksempelvis har TCL’s egen MiniLED-skærm i modelserien over, C835, markant stærkere og mere nuancerede farver. Og noget forskel bør der trods alt også være! 

Derudover er det værd at nævne, at TCL-skærmen, som de fleste LCD-skærme, har et relativt blankt frontglas. Dermed vil den til en vis grad spejle omgivelserne, og lyse genstande som vinduer eller lamper kan give genskin og skabe generende reflekser på skærmen. Dette er vigtigt at tage højde for, når du placerer skærmen. 

Her ser du en 55-tommer fra TCL C835-serien ved siden af 98-tommeren i C735-serien. (Foto: Audun Hage)

Storslået billedoplevelse

Så hvordan er den visuelle oplevelse i praksis? Tja, vi kan tage udgangspunkt i det åbenlyse og sige, at 98-tommeren i C73-serien er ENORMT! Dette er et TV, der fylder synsfeltet, trækker dig ind i handlingen – og holder dig der! 

Her er vi oppe i en skærmstørrelse, der normalt forbindes med en projektor og lærred, blot med markant bedre kontrast og lysstyrke i et normalt oplyst rum. For ikke at glemme skarpheden fra et 4K-billedpanel. 

Spektakulære moderne serier som Magtringene (Amazon Prime) og House of the Dragon (HBO Max) ser selvfølgelig mægtig godt ud på den enorme TCL-skærm, hjulpet af den gode kontrast og skarphed. 

At det føles som at sidde i en biograf er ingen overdrivelse: Du ser her detaljer, som ikke kommer nær så godt frem på en ‘normal’ 75- eller 85-tommer skærm i samme siddeafstand. 

De samme egenskaber er klart også en fordel, når der er sport på menuen: Vi havde flere adrenalinmættede øjeblikke med fodbold på TCL-skærmen. Ikke at forglemme nogle benhårde kampe fra MMA-cirkus Ultimate Fighting Championship på Viaplay. 98-tommeren har god bevægelsesskarphed og følger godt med hurtige bevægelser. 

Derudover kan vi bekræfte, at 98-tommeren er aldeles fremragende at spille på. Hvis du er en ambitiøs gamer i first person shooter-kategorien, vil du nok foretrække at sidde klistret til en mindre og endnu hurtigere gaming pc-skærm, men for mere casual gaming, adventure-spil og racer-simulatorer fungerer det glimrende, ikke mindst fordi det store skærmareal giver så godt overblik over det miljø, du færdes i. Indlevelsen er formidabel! 

TCL 98C735 fungerer fint til gaming. Med det store skærmareal kommer man tæt på handlingen og kan se detaljer, som ikke altid er så tydelige på mindre skærme. Her fra Forza Horizon på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL-skærmen udstyret med et 2.1 højttalersystem fra Onkyo. Det består af undermonterede stereohøjttalere samt en ekstra subwoofer på bagsiden. Udgangseffekten er henholdsvis 2 x 15 watt og 40 watt til front- og bashøjttaler. 

Lyden fra de indbyggede højttalere er for så vidt fin nok: Højttalerne er placeret på en sådan måde, at de giver god volumen og klarhed til lyden. Stemmer kommer godt frem, og du kan spille relativt højt, uden at højttalerne lyder presset. Den ekstra bashøjttaler giver lidt ekstra fylde til musik og lydeffekter. 

Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at en skærm i denne klasse fortjener at blive matchet med et ordentligt lydsystem eller en god soundbar. Vi kunne tænke os, at Klipsch Cinema 1200 med sin saftige volumen og voksne subwoofer kunne være et sjovt match til denne store skærm. 

TCL C73 header MND
TCL 98C735, her vist med soundbaren X937U. (Foto: TCL)

Konkurrenter?

I skrivende stund er der ikke mange direkte konkurrenter til TCL 98C735. Udvalget af 98-tommere er relativt begrænset, og de koster alle væsentligt mere! 

Den ene er Samsung QE98QN90A, som med sin MiniLED-teknologi kan byde på endnu mere kontrastfyldte og lysstærke billeder. Det koster cirka 90.000 kroner vejledende. LG’s største OLED-skærm, 97-tommer OLED97G2, men den koster næsten 200.000 kroner. 

Vi skal heller ikke glemme Samsungs MicroLED TV, også kaldet The Wall. Disse modulopbyggede skærme kan specificeres i forskellige skærmstørrelser omkring 110 tommer. Sådan et TV blev for nylig leveret til en lottomillionær (!) og koster i overkanten af trekvart million kroner. 

Konklusion

En 98-tommer tv-skærm som TCL 98C735 er bestemt ikke for alle. Men de, der kan finde pladsen til sådan et monster, vil blive belønnet med en billedoplevelse ud over det sædvanlige! Her taler vi om et tv, der for alvor kan bringe følelsen af biograf eller stadion ind i hjemmet. 

Billedkvaliteten overrasker i positiv forstand, selv om det ikke er et direkte high-end TV, vi har at gøre med. Der er utvivlsomt TV’er derude med endnu saftigere kontrast og rigere farvegengivelse. Alligevel må vi sige, at 98C735 leverer bedre end forventet, med god kontrast/lysstyrke og fremragende sortniveau. 

Nogle vil sikkert påstå, at vi har fået storhedsvanvid, men dette er faktisk et af de sjoveste TV’er, vi har testet længe! TCL 98C735 er ikke perfekt, men når vi ser den billedoplevelse, den giver til prisen, tøver vi ikke med at give en solid anbefaling. 

Karakter
TCL 98C735
Premium

Lyd & Billede mener

Dette 98-tommers TV giver et gigantisk billede med stor indlevelse! TCL-skærmen leverer god billedkvalitet med fin kontrast til en meget fordelagtig pris pr. tomme. Betragtningsvinklen er forholdsvis snæver, hvilket betyder, at billedet er bedst, når man sidder direkte foran. Afstanden mellem standerens fødder kræver en tilsvarende bred tv-bænk.

1 kommentar til “TCL 98C735”

  1. Kristesen Hansen

    Jeg er en heldig ejer af 98c735. Fik det ind i lejligheden vha. en lift igennem altanen. Besværet værd! Jeg har erstattet mit 65 tommer Lg Oled b7 med netop dette tv og er generelt glad for billedekvaliteten. Nogle få ting kunne dog forberedes. Jeg ville ønske fjernsynet var en smule bedre til at upscale/gøre billedet skarpere på udsendelser i SDR eller udsendelser i lavere opløsninger end 4K (udsendelser fra for eksempel tv2 play eller drtv). Derudover kan billedet hakke i et enkelt sekund eller to når man justerer lyd eller samtidig navigerer i indstillinger. Især i starten af en streamingsudsendelse.
    Forhåbentligt kommer der en software updatering i fremtiden, som kan rette op på de små skønshedsfejl.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Scroll to Top