TEST: Motorola Razr 5G

Minimal klapmobil til maksimal pris

Motorola Razr 5G kunne have været næsten magisk. I stedet lever klapmobilen ikke op til sit ikoniske navn.
Motorola Razr 5G
Karakter
Motorola Razr 5G
Lyd & Billede mener
Foldbarhed er en attraktion i sig selv, og frontskærmen er stor nok til at være brugbar. Desuden solid batterilevetid.
Ingen nævneværdige funktioner, der udnytter det foldbare design. Kvaliteten står generelt ikke mål med den ekstremt høje pris.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 10
  • Skærm: 6,2″ 21:9 pOLED, 2142 x 876, 373 ppi (primær) / 2,7″ gOLED, 800 x 600, 370 ppi (front)
  • Processor: Snapdragon 765G + Adreno 620 GPU
  • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager
  • Kameraer: 48 Mp f/1.7 OIS (primært) / 20 Mp f/2.2 (front)
  • Trådløst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mål og vægt: 169,2 x 72,6 x 7,9 mm (foldet ud), 91,7 x 72,6 x 16 mm (klappet sammen) / 192 g
  • Batteri: 2800 mAh litium-ion, 15 W TurboPower-opladning
  • Web: motorola.com/dk/
Benchmarks

Vejl. pris 10990 Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

Der er gået næsten et år, siden vi sidst testede en ægte klapmobil. Det var Samsung Galaxy Z Flip, der dengang landede først på testbænken, selv om Motorola flere måneder forinden – allerede i efteråret 2019 – havde lanceret Motorola Razr. Den nye Motorola Razr blev præsenteret som efterfølger til den oprindelige, ekstremt populære klapmobil af samme navn, som kom på markedet i 2004 og efterfølgende solgte mere end 50 millioner eksemplarer på verdensplan. 

Derfor havde vi selvfølgelig glædet os til at teste den nye smartphone med fleksibel skærm og Android, men det skete bare aldrig. Motorola producerede angiveligt den nye klapmobil i så få eksemplarer, at der “desværre” ikke var testeksemplarer til rådighed for pressen, og Samsung overhalede derfor Motorola indenom med Galaxy Z Flip, som blev lanceret i begyndelsen af februar 2020 og blev stillet til rådighed som testeksemplar mindre end 14 dage senere.

Men nu er det endelig lykkedes os at få Motorola Razr i hænderne. Ikke i den udgave, som det kinesisk ejede firma lancerede tilbage i 2019, men i stedet Motorola Razr 5G, som er en opdateret version med 5G og ny processor, der kom på markedet i efteråret 2020.

Motorola Razr 5G
Hængslet, der forbinder de to halvdele af Motorola Razr 5G, er rimelig stramt, så det kræver et godt håndelag at åbne mobilen med blot et vrid med håndleddet. (Foto: Motorola)

Udseende og konstruktion

Razr 5G er næsten identisk med Motorola Razr fra 2019, hvilket først og fremmest vil sige, at den har to skærme: Den store indvendige skærm, der foldes sammen, når mobilen lukkes, og en mindre udvendig skærm på forsiden af den sammenklappede telefon.

Den indvendige OLED-skærm er fremstillet af plastic og er naturligvis fleksibel. Mobilen kan åbnes og lukkes med én hånd, når man først har vænnet sig til bevægelsen. Til gengæld kan Razr 5G i modsætning til Samsung Galaxy Z Flip ikke holde sig åben af egen kraft. Enten er mobilen helt åben, eller også klapper den sammen, hvilket betyder, at Razr 5G ikke, i modsætning til Samsungs klapmobil, kan placeres på et hvilket som helst underlag og anvendes som sit eget kamerastativ.

Annonce

Faktisk har Motorola hverken forsynet Razr 5G med specielle funktioner til produktivitet eller andre unikke anvendelsesmuligheder med udgangspunkt i den foldbare skærm. Det hele handler om “klappet”. Altså den tilfredsstillende følelse af at kunne folde mobilen sammen på midten.

Læs også
Er Samsung Galaxy Z Flip den perfekte influencer-mobil? Samsung Galaxy Z Flip er den første virkelig vellykkede klapmobil. Og den er specielt perfekt til dig, der elsker at filme eller tage billeder af dig selv!

I sig selv er Motorola Razr 5G temmelig robust –  fremstillet, som den er, af Gorilla Glass 6 både for og bag (når den er klappet sammen) samt omkranset af aluminium. Det hængsel, der gør det ud for mobilens foldemekanisme, virker robust (Motorola lover da også, at Razr 5G kan holde til at blive åbnet og lukket op til 200.000 gange) og lidt stramt, så man faktisk skal have et godt vrid i håndleddet for at kunne åbne mobilen i én bevægelse. Til gengæld behøver man næppe at være bange for, at den falder fra hinanden.

I sammenklappet tilstand fylder klapmobilen ikke mere, end at den let og elegant passer i de fleste lommer, mens den i udfoldet tilstand er cirka på størrelse med iPhone 12 Pro Max.

Motorola Razr 5G
Skærmen på Motorola Razr 5G måler 6,2 tommer i udfoldet tilstand. Den såkaldt eksterne skærm på fronten måler 2,7 tommer. (Foto: Motorola)

Skærm og lyd

Den indvendige skærm af typen pOLED måler 6,2 tommer og har en opløsning på 2142 x 876 pixel, hvilket giver den samme 21:9 biografformat som Sony Xperia 1 II og Motorolas egen One Vision budgetmobil. Det aflange skærmformat betyder, at Razr 5G nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen, ligesom det også giver mere vertikal plads til dit feed i Facebook-app’en samt i Twitter, på Instagram og på websider.

Den eksterne skærm måler 2,7 tommer og har en opløsning på 800 x 600 pixel. Det er en del mere end den alt for lille frontskærm på Samsung Galaxy Z Flip, og Motorola Razrs eksterne skærm har da også flere funktioner, så man f.eks. kan bruge kameraet samt apps som meddelelser, lommeregner og YouTube uden at åbne mobilen.

Annonce
Motorola Razr 5G
Det aflange 21:9 skærmformat betyder, at Motorola Razr 5G nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen. (Foto: Peter Gotschalk)

Når skærmen på Motorola Razr 5G er foldet ud, kan man næsten ikke se med det blotte øje, at der er tale om en fleksibel mobilskærm. Til gengæld mærkes det rimelig tydeligt med fingrene, når man betjener mobilen, og der er ingen tvivl om, at Samsungs Ultra Thin Glass (en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden), som udgør skærmen på Galaxy Z Flip, er af højere kvalitet og formentlig også holder bedre i længden end det plastmateriale, som Motorola Razr er udstyret med.

Og når man først har vænnet sig til den nye oplevelse af at kunne folde sin mobilskærm sammen på midten, så kommer Motorola Razr 5G desværre hurtigt til kort. Skærmopløsningen er nemlig ikke særlig høj, og billedkvaliteten er ikke, hvad man burde kunne forvente af en smartphone i high-end-segmentet, for så vidt angår prisen.

Af indbyggede højttalere er der kun én, og lyden er ikke nævneværdig, så det emne vil vi forbigå i stilhed.

Det er ikke kun det dårlige vejr, der gør, at billederne fra Motorola Razr 5G er flade og kedelige. Her er HDR ovenikøbet slået til. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På papiret er Motorola Razr 5G udstyret med et fremragende kamera med 48 megapixel objektiv og quad pixel binning, hvilket skulle sikre bedre følsomhed i lav belysning. I praksis bliver billederne fra kameraet kedelige og flade. Ikke vildt overraskende, eftersom pixel binning i sig selv ikke er befordrende for billedkvaliteten.

Det såkaldte selfie-kamera, som sidder indvendig, når skærmen er foldet ud, er virkelig dårligt, men heldigvis kan man bruge den eksterne skærm som søger, hvis man vil tage selvportrætter. Glemt alt om ultravidvinkel og optisk zoomfunktion, men i det mindste kan man da tage ordentlige selfies til Instagram med Motorola Razr 5G.

Annonce

Frontskærmen har også en sjov funktion kaldet animation til blikfang, som viser fjollede ansigter for at få motivets opmærksomhed, hvis man tager billeder af andre.

Til gengæld betyder hængslets manglende evne til at “låse” skærmenes position, at Razr 5G ikke kan bruges som kamerastativ, når man tager billeder eller videoer af sig selv, hvilket gør Galaxy Z Flip til et langt mere oplagt valg for både unge og gamle, som vil bruge telefonen til at berige os andre på Instagram, TikTok og YouTube.

Kameraet kommer helt uden optisk zoom. Det kan man ret tydeligt se på dette billede, hvor der er zoomet tre gange ind på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Ud over 5G-understøttelse har den nye Razr 5G mere hukommelse og lager samt en hurtigere processor end sin forgænger. Men i forhold til Samsung Galaxy Z Flip, som i skrivende stund er den eneste reelle konkurrent på markedet, kommer Motorolas klapmobil til kort punkt for punkt.

I benchmark-tests præsterer Razr 5G nogenlunde på niveau med OnePlus Nord, som nok er en glimrende mobil i mellemklassen, men dermed også kun koster en fjerdedel af, hvad man skal bløde for Motorola Razr. Også i daglig brug oplever vi klapmobilen som en smule sløv i optrækket.

Ros skal Motorola dog have for batteriet, som blot er på 2800 mAh, men alligevel yder over seks timer i vores stresstest.

Annonce
Selfies bliver bedst, hvis de tages med det primære kamera og den eksterne skærm som søger. Underligt nok er det med denne konfiguration kun muligt at tage billedet i 1:1- eller 4:3-format. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Motorola Razr 5G forsøger alt, hvad den kan, at tale til hjertet snarere end til hjernen. Den kommer trods alt med ægte smartphone-funktionalitet pakket ind i en skal med foldbar skærm, der gør alt for at ligne Motorolas ikoniske succesmobil fra starten af 00’erne.

Men Samsung har overhalet Motorola indenom med et produkt, som har samme formfaktor og charme, men som også tilbyder brugerne reelt nye, kreative muligheder, hvilket Motorola har forsømt.

Og når Motorola Razr 5G på næsten alle punkter er dårligere end sin konkurrent – med lavere skærmopløsning, mindre robust design, dårligere kamera og langsommere processor – så er det meget svært at argumentere for, at det er Motorola Razr 5G, man skal kaste børneopsparingen efter. Ikonet er falmet, og den burde koste det halve!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Annonce
Annonce

Læs også

Nu kan du også lede efter ting, der ikke er lavet af Apple.
Den nye Nokia X-serie af smartphones er udviklet til at opfordre brugerne til at beholde deres smartphone i længere tid med tre års garanti, sikkerhedsopdateringer og Android-versioner.
I dag løfter Lenovo sløret for den nye version af gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byder blandt andet på en Snapdragon 888-processor, 5G og otte virtuelle taster.
Kommer i hele seks forskellige farver.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.