Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Motorola Razr 5G

Minimal klapmobil til maksimal pris

Motorola Razr 5G kunne have været næsten magisk. I stedet lever klapmobilen ikke op til sit ikoniske navn.
Motorola Razr 5G
Karakter
Motorola Razr 5G
Lyd & Billede mener
Foldbarhed er en attraktion i sig selv, og frontskærmen er stor nok til at være brugbar. Desuden solid batterilevetid.
Ingen nævneværdige funktioner, der udnytter det foldbare design. Kvaliteten står generelt ikke mål med den ekstremt høje pris.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 10
  • Skærm: 6,2″ 21:9 pOLED, 2142 x 876, 373 ppi (primær) / 2,7″ gOLED, 800 x 600, 370 ppi (front)
  • Processor: Snapdragon 765G + Adreno 620 GPU
  • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager
  • Kameraer: 48 Mp f/1.7 OIS (primært) / 20 Mp f/2.2 (front)
  • Trådløst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mål og vægt: 169,2 x 72,6 x 7,9 mm (foldet ud), 91,7 x 72,6 x 16 mm (klappet sammen) / 192 g
  • Batteri: 2800 mAh litium-ion, 15 W TurboPower-opladning
  • Web: motorola.com/dk/
Benchmarks

Vejl. pris 10 990 Produktside

Der er gået næsten et år, siden vi sidst testede en ægte klapmobil. Det var Samsung Galaxy Z Flip, der dengang landede først på testbænken, selv om Motorola flere måneder forinden – allerede i efteråret 2019 – havde lanceret Motorola Razr. Den nye Motorola Razr blev præsenteret som efterfølger til den oprindelige, ekstremt populære klapmobil af samme navn, som kom på markedet i 2004 og efterfølgende solgte mere end 50 millioner eksemplarer på verdensplan. 

Derfor havde vi selvfølgelig glædet os til at teste den nye smartphone med fleksibel skærm og Android, men det skete bare aldrig. Motorola producerede angiveligt den nye klapmobil i så få eksemplarer, at der “desværre” ikke var testeksemplarer til rådighed for pressen, og Samsung overhalede derfor Motorola indenom med Galaxy Z Flip, som blev lanceret i begyndelsen af februar 2020 og blev stillet til rådighed som testeksemplar mindre end 14 dage senere.

Men nu er det endelig lykkedes os at få Motorola Razr i hænderne. Ikke i den udgave, som det kinesisk ejede firma lancerede tilbage i 2019, men i stedet Motorola Razr 5G, som er en opdateret version med 5G og ny processor, der kom på markedet i efteråret 2020.

Motorola Razr 5G

Hængslet, der forbinder de to halvdele af Motorola Razr 5G, er rimelig stramt, så det kræver et godt håndelag at åbne mobilen med blot et vrid med håndleddet. (Foto: Motorola)

Udseende og konstruktion

Razr 5G er næsten identisk med Motorola Razr fra 2019, hvilket først og fremmest vil sige, at den har to skærme: Den store indvendige skærm, der foldes sammen, når mobilen lukkes, og en mindre udvendig skærm på forsiden af den sammenklappede telefon.

Annonce

Den indvendige OLED-skærm er fremstillet af plastic og er naturligvis fleksibel. Mobilen kan åbnes og lukkes med én hånd, når man først har vænnet sig til bevægelsen. Til gengæld kan Razr 5G i modsætning til Samsung Galaxy Z Flip ikke holde sig åben af egen kraft. Enten er mobilen helt åben, eller også klapper den sammen, hvilket betyder, at Razr 5G ikke, i modsætning til Samsungs klapmobil, kan placeres på et hvilket som helst underlag og anvendes som sit eget kamerastativ.

Faktisk har Motorola hverken forsynet Razr 5G med specielle funktioner til produktivitet eller andre unikke anvendelsesmuligheder med udgangspunkt i den foldbare skærm. Det hele handler om “klappet”. Altså den tilfredsstillende følelse af at kunne folde mobilen sammen på midten.

Er Samsung Galaxy Z Flip den perfekte influencer-mobil? Samsung Galaxy Z Flip er den første virkelig vellykkede klapmobil. Og den er specielt perfekt til dig, der elsker at filme eller tage billeder af dig selv!

I sig selv er Motorola Razr 5G temmelig robust –  fremstillet, som den er, af Gorilla Glass 6 både for og bag (når den er klappet sammen) samt omkranset af aluminium. Det hængsel, der gør det ud for mobilens foldemekanisme, virker robust (Motorola lover da også, at Razr 5G kan holde til at blive åbnet og lukket op til 200.000 gange) og lidt stramt, så man faktisk skal have et godt vrid i håndleddet for at kunne åbne mobilen i én bevægelse. Til gengæld behøver man næppe at være bange for, at den falder fra hinanden.

I sammenklappet tilstand fylder klapmobilen ikke mere, end at den let og elegant passer i de fleste lommer, mens den i udfoldet tilstand er cirka på størrelse med iPhone 12 Pro Max.

Motorola Razr 5G

Skærmen på Motorola Razr 5G måler 6,2 tommer i udfoldet tilstand. Den såkaldt eksterne skærm på fronten måler 2,7 tommer. (Foto: Motorola)

Annonce

Skærm og lyd

Den indvendige skærm af typen pOLED måler 6,2 tommer og har en opløsning på 2142 x 876 pixel, hvilket giver den samme 21:9 biografformat som Sony Xperia 1 II og Motorolas egen One Vision budgetmobil. Det aflange skærmformat betyder, at Razr 5G nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen, ligesom det også giver mere vertikal plads til dit feed i Facebook-app’en samt i Twitter, på Instagram og på websider.

Den eksterne skærm måler 2,7 tommer og har en opløsning på 800 x 600 pixel. Det er en del mere end den alt for lille frontskærm på Samsung Galaxy Z Flip, og Motorola Razrs eksterne skærm har da også flere funktioner, så man f.eks. kan bruge kameraet samt apps som meddelelser, lommeregner og YouTube uden at åbne mobilen.

Motorola Razr 5G

Det aflange 21:9 skærmformat betyder, at Motorola Razr 5G nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen. (Foto: Peter Gotschalk)

Når skærmen på Motorola Razr 5G er foldet ud, kan man næsten ikke se med det blotte øje, at der er tale om en fleksibel mobilskærm. Til gengæld mærkes det rimelig tydeligt med fingrene, når man betjener mobilen, og der er ingen tvivl om, at Samsungs Ultra Thin Glass (en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden), som udgør skærmen på Galaxy Z Flip, er af højere kvalitet og formentlig også holder bedre i længden end det plastmateriale, som Motorola Razr er udstyret med.

Og når man først har vænnet sig til den nye oplevelse af at kunne folde sin mobilskærm sammen på midten, så kommer Motorola Razr 5G desværre hurtigt til kort. Skærmopløsningen er nemlig ikke særlig høj, og billedkvaliteten er ikke, hvad man burde kunne forvente af en smartphone i high-end-segmentet, for så vidt angår prisen.

Annonce

Af indbyggede højttalere er der kun én, og lyden er ikke nævneværdig, så det emne vil vi forbigå i stilhed.

Det er ikke kun det dårlige vejr, der gør, at billederne fra Motorola Razr 5G er flade og kedelige. Her er HDR ovenikøbet slået til. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På papiret er Motorola Razr 5G udstyret med et fremragende kamera med 48 megapixel objektiv og quad pixel binning, hvilket skulle sikre bedre følsomhed i lav belysning. I praksis bliver billederne fra kameraet kedelige og flade. Ikke vildt overraskende, eftersom pixel binning i sig selv ikke er befordrende for billedkvaliteten.

Det såkaldte selfie-kamera, som sidder indvendig, når skærmen er foldet ud, er virkelig dårligt, men heldigvis kan man bruge den eksterne skærm som søger, hvis man vil tage selvportrætter. Glemt alt om ultravidvinkel og optisk zoomfunktion, men i det mindste kan man da tage ordentlige selfies til Instagram med Motorola Razr 5G.

Frontskærmen har også en sjov funktion kaldet animation til blikfang, som viser fjollede ansigter for at få motivets opmærksomhed, hvis man tager billeder af andre.

Annonce

Til gengæld betyder hængslets manglende evne til at “låse” skærmenes position, at Razr 5G ikke kan bruges som kamerastativ, når man tager billeder eller videoer af sig selv, hvilket gør Galaxy Z Flip til et langt mere oplagt valg for både unge og gamle, som vil bruge telefonen til at berige os andre på Instagram, TikTok og YouTube.

Kameraet kommer helt uden optisk zoom. Det kan man ret tydeligt se på dette billede, hvor der er zoomet tre gange ind på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Ud over 5G-understøttelse har den nye Razr 5G mere hukommelse og lager samt en hurtigere processor end sin forgænger. Men i forhold til Samsung Galaxy Z Flip, som i skrivende stund er den eneste reelle konkurrent på markedet, kommer Motorolas klapmobil til kort punkt for punkt.

I benchmark-tests præsterer Razr 5G nogenlunde på niveau med OnePlus Nord, som nok er en glimrende mobil i mellemklassen, men dermed også kun koster en fjerdedel af, hvad man skal bløde for Motorola Razr. Også i daglig brug oplever vi klapmobilen som en smule sløv i optrækket.

Ros skal Motorola dog have for batteriet, som blot er på 2800 mAh, men alligevel yder over seks timer i vores stresstest.

Annonce

Selfies bliver bedst, hvis de tages med det primære kamera og den eksterne skærm som søger. Underligt nok er det med denne konfiguration kun muligt at tage billedet i 1:1- eller 4:3-format. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Motorola Razr 5G forsøger alt, hvad den kan, at tale til hjertet snarere end til hjernen. Den kommer trods alt med ægte smartphone-funktionalitet pakket ind i en skal med foldbar skærm, der gør alt for at ligne Motorolas ikoniske succesmobil fra starten af 00’erne.

Men Samsung har overhalet Motorola indenom med et produkt, som har samme formfaktor og charme, men som også tilbyder brugerne reelt nye, kreative muligheder, hvilket Motorola har forsømt.

Og når Motorola Razr 5G på næsten alle punkter er dårligere end sin konkurrent – med lavere skærmopløsning, mindre robust design, dårligere kamera og langsommere processor – så er det meget svært at argumentere for, at det er Motorola Razr 5G, man skal kaste børneopsparingen efter. Ikonet er falmet, og den burde koste det halve!

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.