Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12 Pro Max

Den de andre skal slå

iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.

Skrevet af / 22/11/2020 - 12:30
Apple iPhone 12 Pro Max
Peter Gotschalk

Apples iPhone 12 Pro Max er den største og vildeste iPhone nogensinde. Men også den dyreste. Næsten 12.500 kroner skal man bløde, hvis man anskaffer sig den største model med 512 gigabyte indbygget lager. Vi har set giraffen og må bare konstatere, at selv om prisen er vanvittig, er iPhone 12 Pro Max virkelig alle pengene værd!

Apples nye iPhone 12 Pro Max fås i farverne sølv, grafitgrå, guld og stillehavsblå. (Foto: Apple)

Udseende og konstruktion

Designmæssigt er iPhone 12 Pro Max ligesom de øvrige iPhone 12-modeller et unikum. De glatte, afrundede kanter, vi kender fra iPhone 11 Pro, er væk. I stedet er den kantede formfaktor, som man finder på den nye iPad Air, iPad Pro samt de klassiske iPhone 4- og iPhone 5-modeller, tilbage på alle iPhone 12-modellerne, herunder naturligvis også iPhone 12 Pro Max.

Rent æstetisk er det et klogt valg, der giver Apples nyeste iPhones et eksklusivt designsprog og et luksuriøst præg. Desuden giver de lige kanter faktisk et mere sikkert greb om mobilen.

Præcis som den almindelige iPhone 12 Pro er også iPhone 12 Pro Max vandtæt ned til seks meter i 30 minutter (qua IP68-certificering) mod forgængerens fire meter i 30 minutter.

Der er en betydelig størrelsesforskel mellem iPhone 12 Mini og iPhone 12 Pro Max, der er Apples største iPhone til dato. (Foto: Apple)

Også glasset på den nye iPhone 12 Pro Max er forbedret på forskellige måder for at øge robustheden. Den såkaldte Ceramic Shield-teknologi indebærer, at Apple har tilføjet keramiske krystaller i støbningen af glasset for at gøre mobilen mere brudsikker, mens glasset på bagsiden er dobbelt ioniseret for at gøre det mere ridsefast.

Glasset på for- og bagside flugter desuden med metalrammen omkring mobilen, hvilket også beskytter glasset bedre end på telefoner, hvor glasset er buet i kanterne.

Skærm og lyd

Ifølge DisplayMate har iPhone 12 Pro Max den bedste mobilskærm på markedet nogensinde. Med hele 11 rekorder slår den alle konkurrerende smartphones med flere længder. Således scorer den 6,7 tommer store Super Retina XDR OLED-skærm topkarakterer, for så vidt angår bl.a. absolut farvenøjagtighed, billedkontrastnøjagtighed, kontrastforhold, skærmrefleksion, synlig skærmopløsning osv.

Samtidig vurderer eksperterne fra DisplayMate, at Apples lynhurtige processor og grafikmotor samt OLED-skærmens responstid er tilstrækkelig kompensation for den kendsgerning, at iPhone 12 Pro Max-skærmen ikke har en opdateringsfrekvens på 120 Hz som de fleste Android-mobiler i samme prisklasse, men af hensyn til strømforbruget stadig må nøjes med en opdateringsfrekvens på 60 Hz. Det svarer meget godt til vores brugeroplevelse.

Der er et lille hint af varme i farverne, som kan ses på hudtoner, hvid tekst på sort baggrund og lignende. Det skyldes bl.a. True Tone, som tilpasser hvidbalancen til det omgivende lys.

De indbyggede stereohøjttalere leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Det er en helt uovertruffen oplevelse at se video på sin iPhone 12 Pro Max. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen understøtter visning af video med HDR10, HLG og Dolby Vision, og kontrast og farvegengivelse på film og video ser fænomenalt ud. Video har aldrig set så godt ud på en mobilskærm. Så er det til leve med, at det ser knap så fløjlsblødt ud, når man scroller på websider eller i mobilens menuer, som tilfældet er på f.eks. OnePlus 8 Pro.

Lydoplevelsen er også den bedste hidtil fra en iPhone. De indbyggede stereohøjttalere leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Prøv at afspille denne trailer på din iPhone 12 Pro Max, og du kan tydeligt høre, hvad vi mener.

At spille spil eller se video på sin iPhone bliver aldrig det samme igen!

Mobilen kommer med tre kameraer: Et 12 megapixel 13 mm f/2.4 120 graders ultravidvinkel og en 12 megapixel 26 mm f/1.6 vidvinkel. Dertil kommer 65 mm tele med optisk billedstabilisering og 2,5x zoom. Som noget helt nyt har kameraet også LiDAR-scanner, som bruges det til at scanne motivets pixeldybde. (Foto: Apple)

Kamera

Til og med iPhone Xs Max var Apples iPhones langt bagud på kamerafronten i forhold til Android-konkurrenterne fra især Huawei og Samsung. Først med iPhone 11 Pro kom Apple med en acceptabel kameramobil med både ultravidvinkel- og teleobjektiv samt en mere lysfølsom sensor og bedre billedprocessering.

Med de nye iPhone 12 Pro-modeller tager Apple imidlertid et syvmileskridt på kamerafronten. Ikke alene har iPhone 12 Pro Max et væsentlig bedre kamera end forgængeren – den er simpelthen en af de allerbedste kameramobiler, man overhovedet kan købe for penge.

Farvegengivelsen i bl.a. landskabsbilleder er noget af det bedste, vi har set fra et mobilkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen kommer med tre kameraer med i alt 5x optisk zoom: Et 12 megapixel 13 mm f/2.4 120 graders ultravidvinkel og en 12 megapixel 26 mm f/1.6 vidvinkel. Dertil kommer 65 mm tele med optisk billedstabilisering og 2,5x zoom.

Som noget helt nyt har kameraet også LiDAR-scanner, som bruges til at scanne motivets pixeldybde. Fordelen ved LiDAR er, at kameraet fokuserer bedre i svagt lys, og at portrætter taget med vidvinkel i svagt lys bliver mere jævnt belyst og bedre eksponeret. LiDAR-scanning virker ikke på lange afstande, men fungerer fint, når det er mørkt, og motivet er tæt nok på. LiDAR bruges også, hvis man vil scanne og måle et rum op, f.eks. til Augmented Reality, hvor man kan lege med festlige effekter i AR-apps.

Den til dato bedste gengivelse af hudtoner i dagslys fra noget mobilkamera. (Foto: Marcus Engelbrecht)

Frontkameraet hedder True Depth-kamera på Apple-sprog, og ud over at understøtte Face ID, som identificerer brugeren af mobilen, har det samme 12 megapixel opløsning som de andre kameraer.

Summa summarum leverer iPhone 12 Pro Max billeder med uovertruffen høj billedkvalitet. Ikke mindst når det gælder motiver i svagt lys. Kameraets HDR-egenskaber er i øvrigt nyttige til bl.a. landskabsbilleder og har den til dato bedste gengivelse af hudtoner i dagslys fra noget mobilkamera.

Dagen går på hæld. Men iPhone-kameraet klarer at gengive solnedgangen uden overeksponering og med masser af detaljer i billedet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Under skærmen sidder Apples seneste og mest kraftfulde processor til dato, A14 Bionic, som vi første gang stiftede bekendtskab med på den nye iPad Air. A14 Bionic er en 5 nm chip, hvilket ifølge Apple giver plads til et hidtil uset antal transistorer. Det gør iPhone 12 Pro Max lynhurtig, hvilket vores benchmark-tests også bekræfter. I snart sagt alle benchmark-tests tørrer den gulv med topmodeller som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, OnePlus 8 Pro og Sony Xperia 5 II.

Ultravidvinkel giver stor dybde i billederne. (Foto: Peter Gotschalk)

Bemærk til gengæld, at den lille USB-oplader, vi kender fra tidligere iPhone-modeller, ikke følger med i æsken sammen med iPhone 12 Pro Max. Det velkendte Lightning-til-USB-kabel medfølger, men opladeren skal købes separat. F.eks. Apples nyligt lancerede MagSafe-oplader – en trådløs oplader med en rund Qi-ladeplade, der er magnetisk og sættes på bagsiden af iPhone 12 Pro Max.

Det vil givetvis irritere mange brugere, at man ikke får opladeren med i købet, når man giver så mange penge for sin mobil, men Apples argument er, at det er spild af ressourcer, fordi så mange af os alligevel har de små opladere liggende i store mængder. Og det er jo ikke helt forkert.

Strøget i København om aftenen med normal eksponering. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Dette er intet mindre end den bedste smartphone, Apple nogensinde har skabt. Den store skærm scorer topkarakterer for farvegengivelse, kontrast og lysstyrke, og er helt fantastisk at se billeder og film på. Ydelsen er formidabel og placerer iPhone 12 Pro Max et godt stykke foran konkurrenterne, og når man snart kan bruge 5G for alvor, har man en vanvittig hurtig mobil.

Dertil kommer, at iPhone 12 Pro Max efter vores mening er den bedste kameramobil på markedet lige nu. Ikke bare for amatører, for med kameraernes mange muligheder (herunder LiDAR) og mobilens intelligente billedprocessering har også fotoentusiaster et kraftigt værktøj i lommen.

Karakter
Apple iPhone 12 Pro Max
High End

Home mener

Den hurtigste smartphone på markedet, fremragende kamera med sublim billed- og videokvalitet, lysstærk mobilskærm med naturtro farvegengivelse, 5G, vandtæt og robust, MagSafe integreret. Skærm med 60 Hz opdateringsfrekvens. Leveres uden oplader. Pebret pris.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Scroll to Top