Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Flip

Et nyt håb for smartphones

Samsung Galaxy Z Flip er den første virkelig vellykkede klapmobil. Og den er specielt perfekt til dig, der elsker at filme eller tage billeder af dig selv!

Skrevet af / 21/02/2020 - 10:58
Samsung Galaxy Z Flip
Peter Gotschalk

24 timer. Så lang tid kunne vi få lov til at teste Samsungs nye klapmobil, Galaxy Z Flip. Og det gælder ikke bare os. Ingen tech-medier noget sted i verden har fået lov til at beholde deres testeksemplar af Samsung Galaxy Z Flip i mere end et par dage, og det er der en grund til, hvis man spørger Samsung. Den nye klapmobil er nemlig tænkt og bliver også markedsført som en vaskeægte “influencer-mobil”.

Da Galaxy Z Flip blev lanceret for nylig, skrev Samsung således i deres pressemeddelelse, at “det kompakte og stilfulde design af Galaxy Z Flip er udviklet til de udtryksfulde og sociale brugere, der ser teknologi som en naturlig del af livet”.

Og da udvalgte medier blev inviteret til London for at se giraffen lige efter den officielle lancering, var der flere unge YouTubere og Instagrammere med på turen end halvgamle, mandlige tech-journalister, som ellers plejer at være standarden på den slags ture.

Det er med andre ord den nye formfaktor og de mange nye og anderledes måder at bruge mobilen på, der skal stå i centrum, synes Samsung, og de gamle tech-journalister går for meget op i specifikationer og teknik, synes den sydkoreanske elektronikgigant at mene.

Hvis man husker tilbage på den hårde medfart, som firmaets første foldbare mobil, Samsung Galaxy Fold, fik af en samlet techpresse, kan man måske ikke fortænke sydkoreanerne i at være en smule trætte af os journalister, men alle børnesygdommene, der stak en pind i hjulet på lanceringen af Galaxy Fold, er også blevet kureret, forsikrer Samsung, og efter vores 24 timer med Samsung Galaxy Z Flip er vi tilbøjelige til at give dem ret.

Da Samsung Galaxy Z Flip kan forblive åben i vinkler mellem 70 og 130 grader, kan den placeres åben på et hvilket som helst underlag og fungere som sit eget kamerastativ. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Samsung Galaxy Z Flip føles og opleves som væsentlig mere robust end Samsung Galaxy Fold. Også selv om den med sine 183 gram er en del lettere end Fold, der havde en kampvægt på 276 gram. Det gør den også væsentlig mere behagelig at have i en bukselomme, hvor den ikke fylder meget mere end en pengeclip. Ja, klapmobilen passer sågar i brystlommen på din skjorte.

Når Galaxy Z Flip er klappet sammen, beskyttes den af Gorilla Glass 6, mens hængslerne kommer med dobbeltmekanismer, der både beskytter mod støv og sikrer, at bevægelsen føles glat og stabil, hver gang telefonen åbnes og lukkes.

Det såkaldte Hideaway Hinge kommer med dobbeltmekanismer, der både beskytter mod støv og sikrer, at bevægelsen føles glat og stabil, hver gang telefonen åbnes og lukkes. (Foto: Peter Gotschalk)

Desuden kan Galaxy Z Flip ligesom en bærbar computer holde sig åben i flere vinkler mellem ca. 70 og 130 grader. Det gør til gengæld hængslet så “modstandsdygtigt”, at det til at begynde med kan være vanskeligt at åbne og lukke Galaxy Z Flip med en enkelt håndbevægelse, hvilket jo ellers er en af de fede features ved en klapmobil, men med lidt øvelse går det an.

Samsung hævder, at hængslet kan tåle at blive åbnet og lukket op til 200.000 gange, hvilket svarer til knap 110 gange om dagen hver dag i fem år. Det har vi af gode grunde ikke haft mulighed for at teste, men på intet tidspunkt oplevede vi Galaxy Z Flip som skrøbelig, hvilket er heldigt, for hvis man hele tiden er bange for at ødelægge den, hvilken fornøjelse har man så af en smartphone til næsten 12.000 kroner?

Ligesom Galaxy Fold har Samsung Galaxy Z Flip en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, når den er foldet ud, men det er ikke noget, som forstyrrer brugeroplevelsen i praksis. (Foto: Peter Gotschalk)

Er den foldbare skærm flip eller flop?

Den foldbare skærm er så at sige hele pointen med Galaxy Z Flip, og den er heldigvis en hel del mere robust end skærmen på Galaxy Fold. Den var fremstillet i et fleksibelt polymermateriale, hvilket betød, at den meget nemt gav efter, hvis man var for hårdhændet.

Z Flip-skærmen, derimod, er rent faktisk fremstillet af glas, hævder Samsung. Ultra Thin Glass (UTG) kalder de materialet, der nærmest er en slags glaslegering med et tyndt lag plastic som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden.

Det er selvfølgelig heller ikke så robust som en “rigtig” glasskærm (hvorfor Samsung, når man går i gang med at opsætte mobilen, som det første advarer om, at man ikke må mishandle skærmen), men det giver ikke efter ved normal brug, og selv om også Galaxy Z Flip ligesom Galaxy Fold har en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, når den er foldet ud, så er det ikke noget, som forstyrrer brugeroplevelsen i praksis. Dog skal man være opmærksom på, at mobilen hverken er støv- eller vandafvisende.

Stor skærm og lille skærm

Faktisk har Samsung Galaxy Z Flip ikke bare én, men to skærme. Der sidder nemlig en lillebitte 1,1 tommes skærm af typen S-AMOLED på fronten ved siden af kameramodulet, men den vender vi tilbage til lige straks.

Den primære skærm måler 6,7 tommer, når den er foldet ud, og er af typen Dynamic AMOLED. Opløsningen er Full HD+, men ligesom f.eks. Sony Xperia 1 har klapmobilen et ekstremt aflangt skærmformat – i dette tilfælde 21,9:9 – hvilket betyder, at Samsung Galaxy Z Flip nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen, ligesom det også giver mere vertikal plads til dit feed i Facebook-app’en samt i Twitter, på Instagram og på websider.

21,9:9 skærmformatet giver mere vertikal plads til dit feed i Facebook-app’en samt i Twitter-app’en, på websider eller, som her, i Instagram-app’en. (Foto: Peter Gotschalk)

Der er heldigvis masser af streaming-indhold og spil, der understøtter det lange format. På Netflix gælder det f.eks. to tredjedele af de tilgængelige film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Da skærmen understøtter HDR10+, er billedkvaliteten fremragende med klare farver og masser af kontrast.

Det ekstremt aflange 21,9:9 skærmformat betyder, at Samsung Galaxy Z Flip nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen. (Foto: Peter Gotschalk)

Fordi Samsung har fundet plads til frontkameraet på Galaxy Z Flip ved at udstanse et lille hul øverst i midten af skærmen, går skærmbilledet næsten til kanten hele vejen rundt. Fingeraftrykslæseren er til gengæld blevet forvist til siden af telefonen, hvor den er integreret i tænd/sluk-knappen.

Den førnævnte lille frontskærm bruges primært til notifikationer, og så viser den klokken. Men faktisk har den også nogle af de samme funktioner som den 4,3 tommer store frontskærm på Samsung Galaxy Fold. Man kan f.eks. svare på telefonopkald og skifte mellem sange i sin foretrukne musik-app uden at åbne mobilen, og nogle apps understøtter også app-kontinuitet, så man går direkte til den relevante app, når man åbner mobilen, hvis man forinden har klikket på en bestemt notifikation.

Kamera

Men selv om den lille frontskærm er dødsmart, så ville vi ønske, den var større. Det er nemlig som hjælpeskærm, når man tager billeder og optager video, at den virkelig kommer til sin ret.

Sådan helt objektivt set er det nemlig ikke markedets bedste kamera, der sidder i Samsung Galaxy Z Flip. Bevares, det er heller ikke det dårligste. Langtfra. Med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis vidvinkel med optisk billedstabilisering og 123 graders ultravidvinkel), og mulighed for HDR10+ video-optagelse er kameraet stort set identisk med det kameramodul, som sad i Samsung Galaxy S9 fra begyndelsen af 2018, selv om det må undvære bl.a. optisk zoom.

Til gengæld har det fået den samme opdaterede kamera-app som Samsung Galaxy S20, herunder med funktioner som Single Take, der tager både video og flere stillbilleder af den samme situation på én gang. Smart.

Men det smarteste er formfaktoren i sig selv, og det er her, frontskærmen kommer ind i billedet. Og alle YouTuberne og Instagrammerne!

Ved hjælp af frontskærmen og det primære kameras ultravidvinkelobjektiv kan man tage de ondeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

For da mobilen ikke blot kan klappes sammen, men på grund af det særlige hængsel også kan forblive åben i vinkler mellem 70 og 130 grader, kan den placeres åben på et hvilket som helst underlag og fungere som sit eget kamerastativ. Man åbner simpelthen mobilen 90 grader og peger det primære kamera mod sig selv. Den lille frontskærm fungerer som kamera-display, så man kan se, hvad man fotograferer eller filmer, og dermed er det så let som ingenting at tage virkelig gode billeder af sig selv, f.eks. ved hjælp af selvudløseren, eller at optage video til en hvilken som helst social medieplatform.

Med den indbyggede, forbedrede nattemodus (som eksponerer billedet hele 14 gange) bliver sågar billeder ved dårlig belysning ganske gode, og selv om Samsung Galaxy Z Flip som nævnt ikke har verdens bedste kamera, så er det helt klart blandt de sjoveste på markedet lige nu. Mission accomplished, Samsung!

Her har vi brugt Galaxy Z Flip som sit eget kamerastativ og taget et aftenbillede ved hjælp af kameraets nattetilstand. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Samsung Galaxy Z Flip er ikke sydkoreanernes absolutte topmodel, og det er bestemt heller ikke meningen, at de nye foldbare telefoner skal erstatte de sædvanlige Galaxy S- og Galaxy Note-flagskibsserier. Men når det er sagt, så har Samsung alligevel bestykket Galaxy Z Flip fra i hvert fald næstøverste hylde. Mobilen kommer f.eks. med Qualcomms Snapdragon 855+ processor, der er den bedste processor fra amerikanerne, som ikke har 5G, og så har Galaxy Z Flip både 8 gigabyte ram og 256 gigabyte indbygget lager.

Den største svaghed er batteriet på blot 3300 mAh. Fordi vi kun har haft mobilen til rådighed i 24 timer, kunne det ikke lade sig gøre at lave en decideret benchmark-test af batterilevetiden, men efter nogle timers test var det ret tydeligt, at batteriet kan få svært ved at holde en hel dag ved mere intensiv brug.

Men når det er sagt, så kan Samsung Galaxy Z Flip uden problemer klare de største apps og spil, ligesom den indbyggede multitasking, som drager nytte af den aflange skærm, også kører uden problemer.

I de øvrige benchmark-tests klarer Samsungs klapmobil sig lige så godt som sidste års fartmonster, OnePlus 7T Pro McLaren Edition, så der er ingen fare for, at Galaxy Z Flip føles forældet lige med det samme.

Ud over multitasking har Galaxy Z Flip også et par andre kaniner i hatten, der udnytter klapmobilens særlige formfaktor. Det gælder f.eks. den lille detalje i brugerfladen, som flytter ikoner i kamera-app’en fra toppen af skærmen og ned på den nederste del, når man lader klapmobilen være halvåben for at tage selfies. Det samme sker, hvis man bruger Galleri-app’en. Så kan man bruge nederste del af skærmen til at swipe mellem billederne, der så vises på den øverste halvdel.

Konklusion

Da vi testede Samsung Galaxy Fold, skrev vi, at Samsung ikke var nået helt i mål med deres første foldbare mobil. Men det er de med Samsung Galaxy Z Flip. Den er både slankere, lettere og mere elegant end Galaxy Fold, og så folder den den rigtige vej!

Formfaktoren gør, at mobilen fylder mindre i lommen, og sammen med det udmærkede kamera giver Galaxy Z Flip brugerne helt nye kreative muligheder, som vi simpelthen aldrig har set før på mobilmarkedet.

Det eneste aber dabei er prisen, som er en kamel, mange forbrugere vil have svært ved at sluge. For 11.700 kroner får du markedets absolutte bedste og nyeste smartphone uden nogen af de kompromiser, som man trods alt er nødt til at indgå med Samsung Galaxy Z Flip.

Men der ER også tale om et produkt, der kan komme til at definere en helt ny produktkategori, og for mange vil det være prisen værd at være en del af den første bølge.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip
High End

Home mener

For første gang virker den foldbare formfaktor og giver brugeren nye kreative muligheder. Byggekvaliteten er i orden, og ydelsen er helt i top. Er ikke støv- og vandafvisende. Frontskærmen kunne godt være større, og kameraet mangler optisk zoom.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top