Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Første indtryk: Samsung Galaxy Z Flip

Med ny klapmobil vil Samsung genoplive tidligere tiders mest populære formfaktor.

Skrevet af / 12/02/2020 - 16:18
Første indtryk: Samsung Galaxy Z Flip

Især i Nordamerika var klapmobiler i gamle dage særdeles populære. Hvem har ikke set krimiserier og gangsterfilm fra de sene 90’ere eller tidlige 00’ere, hvor skurken tager livet af sin “burner phone” ved at vride de to halvdele fra hinanden, inden de ryger i affaldscontaineren?

Er dette din “burner phone”? Så koster det knap 12.000 kroner at vride den i stykker og smide den i affaldscontaineren. Og så går du jo også glip af den spændende artikel på lydogbillede.dk! (Foto: Peter Gotschalk)

En af datidens mest ikoniske klapmobiler var Motorola Razr, og nu kinesisk-ejede Motorola har i nostalgiens navn også allerede lanceret en spritny Razr som smart klapmobil. Men selvom den nye Motorola Razr blev introduceret allerede sidste efterår, er den stadig ikke landet i butikkerne, og nu tyder alt på, at Motorola bliver overhalet indenom af Samsung, som i går i forbindelse med Galaxy Unpacked lancerede sin egen klapmobil under navnet Samsung Galaxy Z Flip.

Salgsstart for den nye telefon er nemlig allerede d. 21. februar, og dermed kommer Samsung Galaxy Z Flip med al sandsynlighed ud i butikkerne før Motorola Razr.

Specifikationer er ikke vigtige, selvom de er bedre

Ligesom det var tilfældet med den nye Galaxy S20-serie, var mange detaljer om Samsung Galaxy Z Flip også forlængst blevet lækket før gårsdagens lancering. Derfor vidste vi det meste på forhånd, for så vidt angår specifikationerne.

Men selvom specifikationer selvfølgelig ikke er ligegyldige – Galaxy Z Flip har f.eks. næsten over hele linjen bedre specifikationer end den dyrere Motorola Razr, bl.a. har Motorolas klapmobil mindre skærm, langsommere processor, mindre hukommelse og lager, og så kommer den blot med Android 9 – så er det helt klart ikke dem af os, der går meget op i den slags, som er Samsungs målgruppe for Galaxy Z Flip.

Med sine dobbeltmekanismer er hængslerne udviklet så det sikres, at hver gang telefonen åbnes og lukkes, er bevægelsen glat og stabil. (Foto: Peter Gotschalk)

“Vores ambition er konstant at udvikle teknologier for at skabe nye oplevelser og muligheder for vores brugere. Med den foldbare glasskærm og nye formfaktor skubber Galaxy Z Flip virkelig grænserne for, hvad en telefon kan. Vi tror, at den vil appellere til designbevidste, kreative og sociale brugere,” siger Claus Holm, Director IM & Country Manager Denmark således i Samsungs officielle pressemeddelelse om produktet.

 

Her står der bl.a. også, at Galaxy Z Flip kun er den første i en helt ny serie af “foldbare telefoner, der viser Samsungs engagement i den innovative kategori. Det kompakte og stilfulde design af Galaxy Z Flip er udviklet til de udtryksfulde og sociale brugere, der ser teknologi som en naturlig del af livet.”

En fed mobil, du nok ikke vil købe

Og vores første indtryk går i samme retning. Præcis som Motorola Razr handler Samsung Galaxy Z Flip om skærm og formfaktor. Og nostalgi.

Samsung havde jo massive problemer med sin første foldbare mobil, Galaxy Fold, der efter flere måneders forsinkelse endelig kom på markedet sidste efterår. Men nu lader det til, at Samsung har fået styr på teknologien. Med den såkaldte Hideaway Hinge kommer hængslerne med dobbeltmekanismer, så det sikres, at hver gang telefonen åbnes og lukkes, er bevægelsen glat og stabil. Og Galaxy Z Flip kan desuden holde sig åben i flere vinkler som en bærbar computer mellem 70° og 110°.

Sådan skriver Samsung i pressemeddelelsen, og efter at have haft Samsung Galaxy Z Flip i hænderne ved den officielle lancering i London, kan vi kun bekræfte, at telefonen virker langt mere robust og solid end Galaxy Fold.

Faktisk er hængslet så “modstandsdygtigt”, at det til tider er vanskeligt at åbne og lukke telefonen med en enkelt håndbevægelse, hvilket jo ellers er det fede ved en klapmobil. Men det kan være, at det går over, når man har brugt mobilen et par dage. Det vil vores kommende test vise.

Når den er foldet sammen, passer Samsung Galaxy Z Flip i de fleste bukselommer. Også selvom den med sine 17,3 mm er lidt bred om maven. (Foto: Peter Gotschalk)

I øvrigt har Samsung – præcis som tilfældet var med Galaxy Fold – arbejdet sammen med Google om at tweake lidt på Android-oplevelsen, så det specielle skærmformat kommer til sin ret. Når telefonen står selv, opdeles skærmen f.eks. i to 4” skærme, så brugerne nemt kan se bl.a. billeder og videoer i den øverste halvdel og styre eller kommentere indhold på den nederste. Også her trækker Galaxy Z Flip fra Motorola, som ikke på nogen måde har optimeret softwaren, så den passer til formatet.

Den 6,7″ store skærm i 22:9-format er virkelig fed. Der er masser af videoindhold både på YouTube og Netflix, som passer til formatet, og Galaxy Z Flip ender nærmest med at føles som at have en foldbar biograf i lommen (se video herunder). For når mobilen er foldet sammen, fylder den jo kun det halve, og det er virkelig praktisk.

 

Alligevel kan vi godt tvivle lidt på, om Samsung Galaxy Z Flip – eller Motorola Razr for den sags skyld – bliver det helt store hit blandt skandinaviske forbrugere. Vi har ikke samme tradition for klapmobiler her som i USA og Japan (hvor man nærmest specialiserede sig i kæmpe klapmobiler med lang antenne, før alle skulle have en smartphone), og begge mobiler koster spidsen af en jetjager. Også Samsung Galaxy Z Flip, selvom den dog er et par tusinde kroner billigere end Motorola Razr.

Vores endelige vurdering af Samsung Galaxy Z Flip vil du kunne læse i løbet af næste uge, hvor vi regner med at have haft klapmobilen på testbænken.

Pris og tilgængelighed

Samsung Galaxy Z Flip har salgsstart den 21. februar og kommer i farverne Mirror Purple og Mirror Black. Vejledende salgspris er 11.700 kroner.

Samsung Galaxy Z Flip kommer i to farver. Mirror Black og, som her, Mirror Purple. (Foto: Peter Gotschalk)

Specifikationer – Samsung Galaxy Z Flip

Operativsystem: Android 10 med Samsung One UI 2
Skærm: 6,7″ foldbar 21.9:9 Dynamic AMOLED, Full HD+ (2636 x 1080, 425 ppi) (primær), 1,1″ S-AMOLED (300 x 112) (front)
Processor: 2,95 GHz 7㎚ 64-bit octa-core
Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager
Kameraer: 12 Mp f/1.8 med OIS + 12 Mp f/2.2 ultravidvinkel (primært) / 10 Mp f/2.4 m. autofokus (front)
Trådløst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo
Mål og vægt: 167,3 x 73,6 x 6,9 – 7,2 mm (foldet ud), 87,4 x 73,6 x 15,4 – 17,3 mm (klappet sammen) / 183 g
Batteri: 3300 mAh, 15W hurtigopladning + trådløs opladning

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

0
Lyd & Billede
Scroll to Top