Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

Nu skal DU udpege det bedste mobilkamera!

Hvilken smartphone har det bedste kamera? Dette svære spørgsmål vil vi gerne have din hjælp til at besvare. Deltag i afstemningen herunder.

Skrevet af / 03/10/2020 - 12:08
Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung
Peter Gotschalk

Det bedste kamera er det, du har med dig. Vi tager flere og flere billeder – ikke mindst til brug på de sociale medier – og mobilkameraet er uden sammenligning det, de fleste af os bruger mest.

Derfor plejer Lyd & Billede også jævnligt at teste kameraerne i markedets bedste smartphones. For vi vil selvfølgelig gerne hjælpe læserne med at vælge de bedst mulige produkter på markedet.

Men hvad nu hvis vi har misforstået det hele? Vi plejer nemlig at tage de tekniske briller på, når vi anmelder mobilkameraer. Det fyger med begreber som brændvidde, blænde, ISO og OIS, og vi nærstuderer funktionerne i kamera-app’en, ligesom også kameraopsætningen (optik, sensorstørrelse osv.) kommer under luppen.

Nu er det imidlertid resultatet, der tæller i sidste ende, og når vi kigger på kvaliteten af de billeder, de forskellige mobilkameraer producerer, sker det muligvis med nogle andre briller og ud fra andre kriterier end dem, du lægger vægt på til daglig.

Læs også Her er det bedste mobilkamera Vi gennemtester kameraet i markedets 6 mest eksklusive mobiler

Sådan testede vi – og sådan udpeger du vinderen

Derfor vil vi gerne invitere dig til at deltage i et lille eksperiment: Vi har udvalgt fem af de mest populære smartphones i premium-klassen – Apple iPhone 11, Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy Note 20 –  og vi har fotograferet otte forskellige standardscener med hver af dem, svarende til den type billeder, som de fleste skyder igen og igen med deres mobiltelefon.

Hver scene er fotograferet i 4:3-format med mobilernes standardindstillinger for den pågældende type billeder. Vi har derefter navngivet og om nødvendigt beskåret billederne, så det ikke umiddelbart er muligt at se, hvilken mobil der har taget hvilke billeder.

Læs også Mobil eller kamera? Mange har gemt kameraet af vejen, i takt med at mobilerne har fået bedre kameraer og antallet af billeder, folk tager, er eksploderet. Men hvor godt er mobilkameraet egentlig?

Herunder finder du derfor otte sæt a fem billeder i vores valgte kategorier. Alle billederne har fået et unikt nummer, og under hver kategori beder vi dig så om at stemme på, hvilket billede der efter din mening er det bedste i den pågældende kategori.

Afstemningen kører til og med den 13. oktober, hvorefter vi tæller samtlige stemmer sammen i alle kategorierne. Få dage senere vil vi så publicere en artikel, hvor vi løfter sløret for, hvilken smartphone I har givet flest stemmer og dermed udpeget som læsernes foretrukne kameramobil!

1. Standardbillede, dagslys

Her er der tale om et billede helt uden dikkedarer. Motivet er fra Prenzlauer Berg i Berlin og viser en statue af den tyske kommunist Ernst Thälmann. Billedet er taget uden zoom på en halvoverskyet eftermiddag.

2. Ultravidvinkel, dagslys

Her er motivet den olympiske svømmehal i Europasportpark i Berlin. Hvert billede er taget med den pågældende smartphones standardindstillinger for ultravidvinkel.

3. 5x zoom

De testede telefoner er meget forskelligt udstyret, når det gælder zoomfunktionen. Men eftersom iPhone 11 maksimalt kan klare op til 5x digital zoom, har vi valgt at lade det være grænsen. Så alle mobilerne har taget et billede med 5x zoom af den samme byggeplads i Friedrichshain i Berlin. At billederne ikke er helt ens, skyldes IKKE en fejl fra vores side, men derimod at resultaterne bliver meget forskellige fra mobil til mobil, selv om man vælger præcis samme zoomindstilling.

4. Standardbillede, indendørs

At tage gode billeder med mobilen derhjemme er ikke helt så enkelt, som man skulle tro. Tit har man forskellige lyskilder med forskellig lysstyrke og farvetemperatur tændt på én gang, hvilket sætter mobilkameraets software på overarbejde. Her har vi taget et billede af et helt almindeligt køkken i en lejlighed i Berlin en tidlig aften. Lyset kommer både fra neonrør, glødelamper og en LED-pære, som man ikke kan se på billedet.

5. Selfie

Især de yngre bruger mobilens frontkamera mere end noget andet. Der skal jo både tages selfies til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og meget andet! Her er det artiklens skribent, der har fotograferet sine rynker helt uden filter foran førnævnte statue af Ernst Thälmann. Der er hverken brugt zoom eller vidvinkel.

6. Makro

Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tæt på sit motiv med et godt mobilkamera. I dette tilfælde har vi brugt den pågældende mobils makroindstilling, hvis en sådan var tilgængelig. Hvis ikke har vi brugt standardindstillingerne og er gået så tæt på motivet som muligt.

7. Portræt

Så godt som alle smartphones i premium-klassen har en særlig portrætfunktion, som lader dig tage lækre personbilleder med sløret baggrund. Men igen er der stor forskel på, hvor godt kamera-softwaren klarer opgaven. Både når det gælder sløring af baggrunden og gengivelse af kontrast og hudtoner.

8. Natindstilling

Huawei var blandt de første til at lancere en særlig natindstilling på sine dyreste smartphones. Med P30 Pro lancerede den kinesiske producent således en kombination af lysstærk optik og nyskabende billedprocessering, der kunne lysne billederne og samtidig kompensere for billedstøj i mørket.

I dag er muligheden for at tage gode billeder i mørke omgivelser standard på alle smartphones i premium-klassen, men som du kan se på testbillederne, er der meget stor forskel på, hvordan og hvor godt de forskellige mobiler slipper fra opgaven.

BEMÆRK: Afstemningen kører til og med den 13. oktober, hvorefter vi tæller samtlige stemmer sammen i alle kategorierne. Få dage senere vil vi så publicere en artikel, hvor vi løfter sløret for, hvilken smartphone I har givet flest stemmer og dermed udpeget som læsernes foretrukne kameramobil!

Home mener

2 kommentarer til “Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung”

  1. Michael Nielsen

    Jeg forstår ganske enkelt ikke at et af de bedste, alment anerkendte og anmelderroste mobilkameraer Sony Xperia 1 II ikke er med i testen. Hvad giver det af mening at det måske bedste mobilkamera ikke er med?

    1. Peter Gotschalk

      Hej Michael, det har simpelthen noget med pris og klasse at gøre. Alle de deltagende produkter koster mellem 5.500 og 7.000 kroner – det vi kalder Premium-klassen – mens Sony Xperia 1 II i udgangspunktet var et par tusind kroner dyrere og kategoriseret som High-End i vores testdatabase. Vi ved godt, at Xperia 1 II i øjeblikket kan købes for godt 7.000 kroner hos enkelte forhandlere, men ift. specifikationer hører den til i samme kategori som iPhone 11 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra og Huawei P40 Pro+. Det er dog bestemt ikke utænkeligt, at vi laver en ny blindtest med mobiler i High-End-klassen på et senere tidspunkt, hvor Sony Xperia 1 II i givet fald også ville deltage.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top