TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Fairphone 5

Når grøn samvittighed koster

Vil du købe elektronik med (god) grøn samvittighed, vælger du Fairphones nye Fairphone 5. Ønsker du en hurtig, udholdende smartphone med tidssvarende kamera, så led videre.

Af / 12/10/2023 - 08:51
Fairphone 5

Home mener

  • Ingen spildplads på en god, klar skærm. Nem at åbne og pille i for at reparere. Garanti for fem opdateringer (2031). Nul bloatware.
  • Matte farver på fotos og et batteri, der ikke leverer i forhold til priskategorien. Opkaldslyd og dens placering er irriterende.

Wolfram, litium og guld. Fortsæt listen med aluminium, tin, nikkel, zink, kobber, magnesium og plastik. Fremstilling af elektronik æder af jordens ressourcer i form af ovennævnte materialer. Dertil kommer de millioner af enheder og opladere, som hvert år ender på lossepladsen.

Hollandske Fairphone går imod strømmen ved at fremstille smartphones af genanvendelige materialer. Flere dele kan brugeren tilmed udskifte, og du må selv fremskaffe en oplader, for der følger ikke én med i æsken

I 10 år har firmaet produceret ”grønne” smartphones. Hver generation af Fairphone er på papiret blevet bedre. Senest er FHD+-skærmen på 6,3 tommer på Fairphone 4 blevet til en 6,46 tommer 90 MHz OLED på firmaets nyeste model, Fairphone 5.

En god, større skærm er dog ikke altid nok. Hvis batterilevetiden, kameraet og lyden ikke leverer i forhold til prisen for en Fairphone 5 på over 5.000 kroner, må man som forbruger spørge sig selv: Hvor meget koster min grønne samvittighed egentlig

Udseende og konstruktion

Den buede kant efterligner designet på visse iPhone-modeller, men Fairphone 5 snyder på vægten, også rent visuelt. Den ”grønne” smartphone er næsten en centimeter tyk og vejer 212 gram. Lidt af en krabat.

Annonce

OLED-skærmen (1.224 x 2.700 pixel) har sort ramme, lidt bredere i top og bund. Det var også tilfældet med forgængeren, Fairphone 4. Tager du fotos eller ser video, er pladsen fint udnyttet trods kanten. Bare husk ikke at gøre det i sollys. For så vil du ikke kunne se en pind, medmindre du skruer gevaldigt op for skærmens lys.

fairphone5 landskab
Fotos i klart dagslys giver gode detaljer, men farverne er lidt fade og uklare. (Foto: Natasja Broström)

Kamera med blandede resultater

Fairphone 5 er forsynet med tre kameraer. Et hovedkamera, et vidvinkel- og et frontkamera – alle med 50 megapixel. Det såkaldte selfiekamera fungerer fint, giver en ok hudtone og tager fotos uden en forstrakt (skæv) ansigtsform.

Fotografering afslører nogle af Fairphone 5’s svagheder. Zoom giver blandede resultater. I værste fald får du grynede billeder. AI-funktionen, som skulle gøre for eksempel optagelse af en solnedgang og solopgang til en leg, kan ikke finde ud af, hvad den vil. Motivet blev i stedet foreviget manuelt og i langsom optagelse. Resultatet var tåleligt.

fairphone5 solopgang
Optagelse af solopgang og solnedgang har særlige indstillinger i Fairphone 5. De virker bare ikke altid, og så må du optage manuelt. (Foto: Natasja Broström)

Som nævnt er skærmen fin og funktionel. Blandt andet under optagelser i panorama-format. Generelt virker fotos dog matte og uoplagte i farver og kontrast. Er der sollys på motivet og dermed knald på farverne, leverer Fairphone 5 derimod hæderlige resultater.

fairphone5 landskab 1
Fairphone 5 skal have lidt hjælp i form af farverige motiver for at få klarere kontraster frem. (Foto: Natasja Broström)

Ligesom hos forgængeren, Fairphone 4, er makrofotografering ikke Fairphone 5’s stærke side. Næroptagelse af blade på stuens planter blev uden dybde i kontrast, skarphed eller farver. Resultatet var ikke decideret ringe, men heller ikke ophidsende.

fairphone5 detalje
Kameraets detaljegrad er ikke den bedste, og farverne er matte. (Foto: Natasja Broström)

Batteri under par

Opladning er en blandet oplevelse med skiftende ydelse. 4.200 mAh-batteriet har indimellem kunnet præstere at oplade fra få procent til 100 procent på under en halv time. Andre gange tog det den dobbelt så lang tid. Lidt af et mysterium.

fairphone5 pano
Skærmen på Fairphone 5 er klar og en god hjælp, hvis du for eksempel vil optage i panorama eller 4K. (Foto: Natasja Broström)

Det er dog sikkert og vist, at Fairphone 5 bruger rigeligt med ”saft”, for eksempel til visning af Youtube-videoer. Så opladning skal ske dagligt, hvis ikke mere.

Vores test viste syv timer og 10 minutter fra fuld opladning til omkring nul procent. Forbruget var video, opkald og dvale i forskellige doseringer. Scoren er under den, vi målte på Fairphone 4. Her lå batterilevetiden på otte timer.

Læs også Mobil med grøn samvittighed Fairphone 4 er en mobil uden indbygget forældelse. Man kan nemlig selv skifte delene. Desværre kan man ikke købe en hurtigere processor.

Sløv processor og besværlige opkald

Hjernen i Fairphone 5 er en usædvanlig Qualcomm QCM6490 octa-core. Normalt et chipsæt til anden hardware. Fairphone selv påpeger, at valget gør Fairphone 5 levedygtig frem til 2031. Efter planen vil forbrugerne dermed få udbytte af de næste fem opdateringer til Android.    

I praksis skranter Fairphone 5 en del. Den bliver varm og kan finde på at lukke apps ned. Selv med 5G (den del trumfer dog hjemmets wi-fi i hastighed) svinger ydelsen. Lyden er ulden og svær at ”fange” – selv midt i storbyens skov af sendemaster. Ofte måtte jeg flytte på Fairphone 5 foran øret for bedre at høre, hvad folk sagde i den anden ende.

Vores benchmarks-tests viser, at Fairphone 5 klarer sig bedre end forgængeren (ja, da), men halter på flere måder efter for eksempel Google Pixel 7A. Fairphone 5 vil få hård konkurrence i mellemsegmentet fra smartphones med lavere pris og generelt højere ydelse.

Læs også Pixel 7a er den nye konge Pixels billigere model nærmer sig Pro-modellen, men til en noget lavere pris!

De klare fordele

Udover massage af den grønne samvittighed har Fairphone 5 dog også praktiske goodies i posen. Styresystemet er Android, men det er tilpasset lækkert og enkelt i sit udtryk.

Skærmen er klar og ryddelig og gengiver fint 4K-optagelser fra front- og selfie-kameraet. Fairphone 5 arbejder lige ud af æsken. Du er fri for bloatware og kan koncentrere dig om at hive det ind, du har brug for.

fairphone5 adskillelse
Fairphone 5 er nem og hurtig at skille ad og sætte sammen igen. Man kan ikke bruge reservedele fra andre generationer af telefonen. (Foto: Natasja Broström)

Største salgsargument er nok, at du kan udskifte 10 af delene. Bl.a. fører Elgiganten reservedelene, men du kan kun bruge dem med Fairphone 5, ikke tidligere modeller. Med rette skruetrækker (PH0) fik jeg snildt adskilt batteri, kameraer, USB-C-porten med videre. På få minutter fik jeg også samlet det hele igen – og det virker.

Konklusion
En god skærm og et enkelt design kan ikke skjule, at du skal grave dybt i lommerne for at hjemtage Fairphone 5. Valget er op til den enkelte.

Over 5.000 danske kroner for en smartphone uden markante fordele, sammenlignet med modeller i samme prisklasse, er dog lidt af en mundfuld.

Til gengæld trykker Fairphone 5 på alle de ”rigtige” knapper, når det gælder brug-og-smid-væk-kulturen. Især IT- og elektronik-segmentet kunne godt trænge til en opsang her.

At kunne udskifte de indre dele tiltaler alle med trang til at pille ting fra hinanden og sætte dem sammen igen (jeg er skyldig!). Manglen på et USB-C-kabel i æsken var ikke værre, end at et ledigt og ubrugt blev fundet i skuffen på få minutter.

Dermed understreger Fairphone effektivt sin pointe: Vi har alle en rem af huden, når det gælder teknologisk overforbrug. Mange af os har jo nok adskillige typer ledninger liggende efter forrige elektronik-køb. Om Fairphone 5 så er den rette løsning, kan diskuteres.

Karakter
Fairphone 5
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke