TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Fairphone 4

Smartphone for køkkenbordsmekanikere

Fairphone 4 er en mobil uden indbygget forældelse. Man kan nemlig selv skifte delene. Desværre kan man ikke købe en hurtigere processor.

forfatter
Publiceret 19/04/2022 - 12:00
Karakter
Fairphone 4
L&B mener
Garanti for opdateringer de næste fem år. Nemt at reparere defekte dele – hjemme på køkkenbordet.
Hvordan prissætter man en bæredygtig fremtid? Målt med en kynisk målestok får man for lidt rå ydelse for pengene. Ingen oplader.
 • Skærm: 6,3″ LCD FHD+ (2340 x 1080), Corning Gorilla Glass 5
 • CPU: 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 750G octa-core
 • GPU: Qualcomm Adreno 619
 • Hukommelse: 6 GB RAM / 128 GB lager (+ microSD op til 2 TB)
 • Styresystem: Android 11
 • Kameraer: Hovedkamera: 48 Mp f/1.6 m. optisk billedstabilisering, Ultravidvinkel: 48 Mp f/2.2 120°, Frontkamera: 25 Mp f/2.2
 • Tilslutninger: USB-C
 • Trådløst: 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
 • SIM: Dual Nano SIM/microSD
 • Batteri: 3900 mAh, udskifteligt
 • Farver: Grå, grøn, grøn med nister
 • Mål og vægt: 75,5 x 162 x 10,5 mm / 225 g
 • Web: fairphone.com
 • Geekbench 5: 635 (single-core) / 1.879 (multi-core)
 • GFXBench T-Rex: 3.353
 • AnTuTu 9: 386.426
 • 3DMark Wild Life: 1.119
 • PCMark Work 3.0: 8123
 • Batteritest: 8:10 timer
Vejl. pris 4499Pr. 19/04/2022 Produktside

Vi kan pakke det mere eller mindre pænt ind, men sandheden er, at vi er miljøsvin. Du er et svin. Jeg er et svin. Beklager! Især når det gælder mobiltelefoner, omgiver vi os med elektronik, der belaster miljøet fatalt.

Derfor er hollandske Fairphone ubestrideligt inde på noget af det rigtige, når de siden 2013 har lavet mobiltelefoner, der skal belaste miljøet mindre og være lettere at genbruge.

Fairphone 4 er det seneste skud på stammen. En nydelig smartphone, der med 6,3 tommer i størrelsen og FHD+ skærm giver håb om, at man både kan være miljøbevidst og med på noderne på samme tid.

Fairphone4 hand2
Der er kun to bagsidekameraer på Fairphone 4. Men de er af fornuftig kvalitet. (Foto: Fairphone).

Solid mellemklasse

Telefonen ligner i det hele taget en god, typisk mellemklassemobil med solid metalramme og bagside i grå eller grøn plast. Kabinettet er dog lidt tykkere end vanligt, hvilket sikkert skyldes, at mobilen skal være servicevenlig. Det vender vi tilbage til.

Kamerablokken består af et hovedkamera på 47 megapixel, en vidvinkellinse på 25 megapixel og en dybdesensor (Time-of-Flight).

Skærmen dækker det meste af mobilens forside, men der er dog en lidt bredere ramme i top og bund, end vi er vant til fra premiummobiler. Skærmen har en temmelig stor udskæring til selfie-kameraet.

Skærmen er i FHD+ opløsning (2340 x 1080 pixel), hvilket er udmærket. Desværre er det kun en almindelig LCD-skærm og ikke en farve- og kontrastrig AMOLED, som er ret almindeligt i prisklassen.

Gør-det-selv-venlig

Fairphones absolut bedste party-trick er, at man selv kan reparere den. Man får endda medleveret en skruetrækker i æsken samt en vejledning i, hvordan man udskifter batteri, kamera, skærm, USB-port med mere! Delene kan købes på Fairphones hjemmeside, og man kan stadig købe reservedele til alle modeller bortset fra den første fra 2013.

Også softwaren er “grøn” i den forstand, at Fairphone lover systemopdateringer indtil 2027.

Fairphone4 DIY
Fairphone 4 kan repareres hjemme på spisebordet. (Foto: Fairphone)

Selv om delene kan udskiftes hjemme på køkkenbordet, kan man dog kun erstatte defekte dele med nye magen til. Fairphone tilbyder ikke opgraderingsdele til ældre modeller, hvilket ellers ville have været en genistreg set fra et forbrugersynspunkt.

Faktisk kunne jeg allerede nu tænke mig at udskifte processoren med noget mere tidssvarende. For mobilen er langsom.

Mens der følger en skruetrækker med i kassen, leder man forgæves efter en oplader. I netop Fairphones tilfælde giver forklaringen om miljøhensyn mening, da vi alle har en skuffe med forældreløse opladere fra tidligere mobiltelefoner. Men til prisen forventer man faktisk at finde en moderne hurtigoplader.

Fornuftigt kamerakompromis

Fairphone 4 har kun to kameraer på bagsiden: En 48 megapixel sensor med optisk billedstabilisering til generel brug og som tele. Og en 120 graders ultravidvinkel/makro, som ligeledes er på 48 megapixel. Selfie-kameraet på forsiden er på 25 megapixel.

For en mobil, der forventes at være med på noderne i et halvt årti, er kamerasektionen alt andet end ophidsende. Men Fairphone skal dog have ros for at have valgt et ret velfungerende kompromis.

fairphone4 hi res fairphone4 zoom fairphone4 selfie fairphone4 macro
<
>
Zoomfunktionen har så megen billedstøj, at resultatet ligner et impressionistisk maleri. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

48 megapixel er rigelig opløsning til al normal brug, og både telekameraet og vidvinkellinsen tager ganske brugbare, omend ikke særlig farvemættede billeder. Og jeg vil hellere have en 48 megapixel sensor med en velfungerende digital zoom end en 108 megapixel superhøjopløst sensor uden zoom, som det var tilfældet på Xiaomi Redmi Note Pro 11 5G.

Selfie-kameraet tager skarpe og velopløste billeder, der får hver en rynke i huden med. Men igen med en lidt mat hudtone. Vidvinkelobjektivet klarer også makrofotografering til acceptabelt husbehov. Men hvis supernærbilleder betyder meget for dig, skal du lede efter en mobil med separat makrooptik.

Fairphone4 tilt2 Fairphone4 tilt1 Fairphone4 tilt3
<
>
Telefonen er garanteret softwareopdateringer fem år frem i tiden, og reservedele kan købes i syv år. Men desværre er hardwaren forældet allerede i dag. (Foto: Fairphone)

Benchmarks

Processoren i Fairphone 4 er en Snapdragon 750G. Det er en 2,2 GHz ottekerners CPU, og modelnummeret midt i 700-serien lugter behageligt af “næstbedste klasse” frem for den Snapdragon 695, der sad i Redmi Note Pro 11 5G.

Men det er af navn mere end af gavn. Geekbench-testen ender på henholdsvis 635 i single-core og 1.879 i multi-core. Det er endda langsommere end Note Pro 11. Kun en smule bedre går det med PCMark-kontorsimuleringen, der lander på 8.123. Det er godt nok til daglig brug – men ikke i forhold til premiumprisen.

Heller ikke på grafiksiden hæver Fairphone 4 sig over det middelmådige. En score på 1.119 i 3DMark Wildlife er direkte ringe. Og det er svært at finde lige så langsom grafik til prisen.

I modsætning til hastighedstestene klarer Fairphone 4 batteritesten rigtig godt. Godt otte timer er bedre end gennemsnittet.

Konkurrenter

Målt på ydelse kan Fairphone 4 bedst sammenlignes med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, som vi netop har testet. De to telefoner er i praksis lige hurtigere, men Redmi Note 11 Pro fører med en bedre skærm og et hovedkamera med dobbelt så høj opløsning. På ét punkt er der dog stor forskel på de to: Fairphone 4 koster halvanden gang så meget!

Fairphone4 flat2 Fairphone4 flat1 Fairphone4 flat3
<
>
Fairphone 4 er en sympatisk idé, men man betaler temmelig meget ekstra for den gode samvittighed. (Foto: Fairphone)

Konklusion

Fairphone 4 bygger på en sund og sympatisk idé: At undgå forældelse og samtidig sikre, at intet går til spilde som elektronisk affald. Ideen med, at man som bruger kan udskifte defekte dele selv, tiltaler også mit hobbyfuskerhjerte.

Desværre kan man ikke selv udskifte processoren med en hurtigere udgave. Allerede i dag er den forholdsvis langsom. Og jeg tør ikke tænke på, hvor teknologisk forældet den vil være i 2027. Det gør langtidsholdbarheden temmelig hypotetisk.

Fairphone 4 ligger prismæssigt i premiumsegmentet. Men der hører den ikke hjemme. Det er omkostningstungt at tænke genbrug ind i processen, og det vil uundgåeligt påvirke salgsprisen, når medarbejderne på fabrikken skal have en løn, de kan leve af. Men som det er nu, er samvittigheden det eneste argument for at købe Fairphone 4.

Fairphone4 life6
Fairphone 4 tager faktisk udmærkede selfies. (Foto: Fairphone)

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

Nej, USA forbyder IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheders fokus er på at stoppe salget af telekommunikationsudstyr og overvågningsteknologi fra fem navngivne kinesiske virksomheder.
Kongen af klapmobiler er tilbage Motorola Razr 2022 beviser, at tredje gang er lykkens gang. Endelig lever Motorolas klapmobil op til sin ikoniske forgænger.
Lang, men middelmådig levetid Nokia X30 5G er den grønneste telefon fra finske HMD, men ydelsen er ikke imponerende.
Huawei: Sådan undgår du HBO's blokade Huawei bekræfter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Topmobiler i 2023 kommer med denne processor Sådan bliver Qualcomms nye processor til markedets dyreste Android-mobiler.
Den perfekte midimobil Google Pixel 7 har stort set alt det, som storebror Pro har – men lidt billigere.
Følg Lyd & Billede