Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad mini 6 (2021)

Et lille fartmonster

Den nye iPad mini er ikke for alle og enhver, men for dig, der kan lide det kompakte format, er den det bedste tablet-køb, du kan gøre.

Skrevet af / 13/10/2021 - 09:20
Apple iPad mini 6 (2021)
Peter Gotschalk

Apples iPad mini og Samsungs Galaxy Note-serie har én ting tilfælles. Begge er nicheprodukter i forhold til de to producenters mere gængse modeller (henholdsvis iPad Air og mobilerne i Samsung Galaxy S-serien), men har alligevel deres trofaste fanskare, som hver især synes, at produkternes respektive specielle formfaktor er helt perfekt.

Sådan har jeg det personligt med iPad mini. I det store og hele kan den det samme som de større tablets i iPad Air-serien, men iPad mini både vejer og fylder en del mindre – f.eks. passer den glimrende i inderlommen på de fleste frakker – og så er den sågar også billigere.

iPad mini 6 (2021)
Med sin skærm på 8,3 tommer og sit kompakte format passer iPad mini i inderlommen på de fleste frakker. (Foto: Apple)

Den helt nye iPad mini er også et væsentlig bedre køb end den aktuelle iPad Air, der kom på markedet for godt et år siden. 2021-udgaven af iPad mini kommer således både med 5G og Apples nyeste A15 Bionic-processor, ligesom den har fået forbedret selfie-kamera i forhold til sidste års Air-model. Og alligevel koster den næsten 1.000 kroner mindre. Det er da til at tage og føle på.

iPad mini er markant bedre end sin forgænger

Den nye iPad mini byder dog især på talrige forbedringer i forhold til sin egen forgænger fra 2019, der nok var endnu billigere, men til gengæld måtte nøjes med en mindre skærm og samme gammeldags design som den helt billige iPad – det vil sige en bred ramme omkring skærmen og den store runde hjem-knap med indbygget Touch ID på forsiden.

Ikke mindst har 2021-udgaven af iPad mini – også kaldet iPad mini 6 – fået helt nyt design i samme stil som førnævnte iPad Air, nemlig med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, ligesom Touch ID nu sidder i tænd/sluk-knappen.

iPad mini 6 (2021)
Touch ID nu sidder i tænd/sluk-knappen. (Foto: Apple)

Det er også lækkert, at Lightning-porten er blevet udskiftet med USB-C – ligesom på iPad Pro – hvilket lader dig tilslutte mange flere typer tilbehør, ligesom overførselshastigheden også er steget betragteligt.

Skærmen er af samme type som på iPad Air – Liquid Retina – og understøtter dermed også Apples True Tone-teknologi, der tilpasser skærmens hvidbalance til dine omgivelser, så skærmbilledet bliver mere behageligt for øjnene at kigge på i længere tid ad gangen.

Endnu en ting, iPad mini 6 har tilfælles med iPad Air, er de indbyggede stereohøjttalere, der nu er blevet placeret horisontalt. På den måde får man lækker stereolyd, ligegyldigt om man spiller spil eller ser video på sin tablet.

iPad mini 6 (2021)
Det er lækkert, at Lightning-porten er blevet udskiftet med USB-C, hvilket lader dig tilslutte mange flere typer tilbehør, ligesom overførselshastigheden også er steget betragteligt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamerafunktion fra iPad Pro

Og som nævnt ovenfor er der selvfølgelig kameraet, hvor både iPad mini fra 2019 og iPad Air fra 2020 må se sig slået. Den nye iPad mini har nemlig et helt nyt frontkamera magen til det på den langt dyrere iPad Pro med en ultravidvinkel-linse på 122 grader, som understøtter den I Fokus-funktion, som Apple lancerede i foråret.

I Fokus (også kaldet Center Stage) benytter ved hjælp af kunstig intelligens det nye front-ultravidvinkelkamera til at følge den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller bedsteforældrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinder sig i midten af billedet, bliver man så at sige fulgt af kameraet op til ca. 2,5 meter til både højre og venstre, og effekten fungerer upåklageligt og virker meget naturlig i daglig brug.

Det virker mindst lige så godt på iPad mini som på forårets store iPad Pro, og jeg tør godt allerede nu spå, at funktionen også vil finde vej til Apples næste iPad Air-model.

Det primære kamera er også ganske hæderligt, og selv om det byder mig en del imod at tage billeder med en tablet, så klarer iPad mini opgaven ganske glimrende, hvilket man kan se eksempler på i billedgalleriet herunder.

IMG_0028 IMG_0031 IMG_0032 IMG_0033 IMG_0034 IMG_0035 IMG_0037 IMG_0039
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Tørrer gulv med konkurrenterne

Den nye iPad minis største fortrin er den heftige A15 Bionic-processor, som produktet har tilfælles med den nye iPhone 13-serie. Der er her tale om Apples bedste mobilprocessor til dato, som simpelthen tørrer gulv med alt, hvad konkurrenterne kan diske op med.

Hvis vi f.eks. sammenligner benchmark-resultaterne for iPad mini med ditto for Samsung Galaxy Z Fold 3, der kommer med Snapdragon 888, ser tallene ud som følger:

Geekbench 5:

 • iPad mini – 1.601 (single-core) / 4.631 (multi-core)
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 1.135 (single-core) / 3.386 (multi-core)

AnTuTu 9:

 • iPad mini – 835.699
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 710.618

3DMark Wild Life:

 • iPad mini – 9.583
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 5.646

Basemark Web 3.0:

 • iPad mini – 1.092,03
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 489,2

Disse resultater taler deres tydelige sprog, og det er ikke bare teori. Også i daglig brug er iPad mini et lille fartmonster, som ikke er til at slide op. Ti gange ud af ti vælger jeg personligt iPad mini frem for Galaxy Z Fold 3, og så er jeg altså ligeglad med, at iPad-skærmen ikke kan foldes på midten!

Apropos skærmen, så er det faktisk vores eneste væsentlige kritikpunkt. Apple burde have forsynet iPad mini med den samme Mini-LED skærmteknologi som iPad Pro. I stedet satser man stadig på den bedagede IPS-teknologi, hvilket i praksis betyder, at lysstyrken altid opleves som lidt for lav, ligesom kontrast og sortniveau også kunne være bedre.

Det er en skam, for det trækker ned i det samlede indtryk af et ellers perfekt produkt.

GB5 3DM
<
>
Både i Geekbench 5 og i 3DMark Wild Life scorer iPad mini langt højere end f.eks. Samsung Galaxy Z Fold 3, der er udstyret med Snapdragon 888-processoren fra Qualcomm. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Den lille iPad mini er ikke for alle og enhver. Mange vil sikkert synes, at skærmen er for lille, men hvis man som jeg ligefrem foretrækker det kompakte format, så findes der faktisk ingen bedre tablet på markedet lige nu. Jo, storebror iPad Pro, men så er vi også oppe i en helt anden prisklasse.

Apples nyeste iPad mini yder som et atomkraftværk og kommer desuden med så mange andre forbedringer – 5G, stereolyd, USB-C, selfie-kamera med ultravidvinkel og I Fokus-funktion osv. – at det er til at leve med, at vi må undvære den Mini-LED-skærm, som iPad mini så åbenlyst fortjener.

Karakter
Apple iPad mini 6 (2021)
Premium

Home mener

A15 Bionic-processor, USB-C, forbedret kamera med “I Fokus”, 5G samt ikonisk Apple-design af høj kvalitet. Desuden rejsevenlig og kompakt. IPS-skærmen er ikke tidssvarende og kunne uanset være mere lysstærk.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top