Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad (2019)

En iPad er en iPad er en iPad

Apples billigste iPad har fået et par væsentlige opdateringer, som gør den til et endnu bedre køb, end den var i forvejen.

Skrevet af / 01/11/2019 - 13:25
Apple iPad (2019)
Peter Gotschalk

Du er lovligt undskyldt, hvis du har svært ved at finde hoved og hale i Apples mange forskellige iPad-modeller. Der er iPad Pro med den bedste skærm og lyd og den højeste ydelse; iPad Air, som er den lettere og slankere mellemmodel; 7,9 tommers modellen iPad mini; og så endelig blot iPad, der for tiden er navnet på Apples billigste tablet.

Forvirringen bliver total, fordi Apple gennem årene har udfaset visse modeller for så at introducere dem igen (f.eks. iPad mini), mens iPad på et tidspunkt skiftede navn til iPad Air, hvorefter iPad-navnet senere vendte tilbage som betegnelse for budgetmodellen.

Er du forvirret over de mange forskellige iPad-modeller? Så er du lovligt undskyldt. (Foto: Apple)

Den iPad, som er på testbænken lige nu, kalder Apple for iPad (7. generation), og den er efterfølgeren til iPad 9,7” fra 2018, der i sig selv var en let opgradering i forhold til sin forgænger fra 2017. På samme måde byder 2019-modellen heller ikke på de store revolutioner, men der er dog sket et par vigtige fremskridt, som jeg vender tilbage til.

Minder meget om tidligere­ ­modeller

Først og fremmest må jeg slå fast, at hvis du sidder med den nyeste iPad i hænderne, er det nærmest umuligt at se forskel på den og så en af de modeller, der var sidste skrig tilbage i 2012-2013. Skærmrammen er præcis lige så bred, den har en fysisk hjemknap i bunden, og så er den faktisk tykkere og tungere end f.eks. den første iPad Air, der kom tilbage i slutningen af 2013. En iPad er en iPad er en iPad, med andre ord.

Dermed også sagt, at hvis du allerede har en nogenlunde velfungerende iPad købt inden for de seneste år, er der ingen grund – som i ingen overhovedet – til at udskifte den med den nyeste model. Hvis du omvendt ikke allerede har en tablet og er på udkig efter markedets bedste tablet i budgetklassen, så er den nye iPad din bedste ven.

Apples nyeste budget-iPad understøtter for første gang Smart Keyboard. (Foto: Apple)
For første gang får Apples billigste iPad en større skærm. 2019-modellen kommer med 10,2 tommers IPS-skærm og 2160 x 1620 pixel opløsning. (Foto: Apple)

10,2” skærm og andre små ­forbedringer

For selvfølgelig kommer iPad med Apples nyeste iPadOS (en separat videreudvikling af iOS), hvilket bl.a. giver dig dark mode og bedre mulighed for multitasking, ligesom filhåndtering også er blevet lettere og mere fleksibelt.

Og så er der som nævnt sket et par væsentlige forbedringer i forhold til sidste års model. Ikke mindst er skærmarealet vokset til 10,2 tommer, og selv om skærmtypen er den samme (IPS LCD, vel at mærke uden den True Tone farvegengivelse, som iPad Air tilbyder), er opløsningen højere, så du nu får 2160 x 1620 pixel at boltre dig på.

Processoren er den samme, som sad i de to forrige modeller fra 2017 og 2018 (nemlig Apples A10 Fusion 64 bit processor, der så dagens lys for godt tre år siden sammen med iPhone 7), men den nye iPad har til gengæld fået lidt mere RAM (den er gået fra 2 til 3 gigabyte), og den understøtter nu også Apples eget Smart Keyboard (koster 1.399 kroner), så den sammen med Apple Pencil kan bruges som erstatning for en almindelig bærbar computer.

Til gengæld må den stadig undvære ansigtsgenkendelse, og den har kun to indbyggede højttalere (ikke fire som iPad Pro), ligesom ydelsen heller ikke er overvældende.

Ydelse

I benchmark-tests scorer den nye iPad på niveau med ældre premium-produkter som Apples første iPad Pro fra 2015, ligesom den faktisk også på nogle punkter scorer lige så højt som en af sidste års Android-topmodeller, Galaxy Tab S4 fra Samsung. Alligevel oplever vi små hak i store spil som Asphalt 9 og Into the Dead 2, men det er dog i et acceptabelt omfang fra en tablet, som koster under 3.000 kroner, hvis man vælger Wi-Fi-modellen med 32 gigabyte lager.

Batteritiden holder sig til de omkring ti timer, Apple selv oplyser som forventet batterilevetid ved almindelig brug. Vores benchmark-resultat på 4 timer og 27 minutter (målt med GFXBench) er ved uafbrudt maksimal belastning og er ikke et udtryk for, hvor længe iPad reelt holder strøm.

Understøttelse af Apple Pencil kom allerede i 2018. Men i år får brugeren flere muligheder, bl.a. for multitasking, takket være iPadOS. (Foto: Apple)

Konklusion

Selv om Apples nyeste budget-iPad umiddelbart kan se ud som mere af det samme, så er det en vigtig forbedring, at den nye model nu understøtter det halvdyre Smart Keyboard. Sammen med Apple Pencil-understøttelse (som kom med sidste års model) og det nye iPadOS er iPad meget tæt på at være en relevant erstatning for den bærbare computer. Det har iPad Pro været længe, men det er nyt, at man kan få al den funktionalitet for godt 5.000 kroner (prisen for den mindste iPad plus Smart Keyboard og Apple Pencil).

Dertil kommer, at iPad generelt er den bedste tablet, man kan købe for penge. Og for langt de fleste er budgetmodellen mere end tilstrækkelig. Det er faktisk halv- og helprofessionelle “power users”, der for alvor får noget ud af de dyrere iPad Air- og iPad Pro-produkter.

Du skal købe den nye iPad, hvis du ikke allerede har en model fra en af de seneste årgange, eller hvis muligheden for at bruge Apples eget Smart Keyboard er en høj prioritet. Og i det hele taget hvis du er på udkig efter den bedste tablet til prisen.

Karakter
Apple iPad (2019)

Home mener

Mere RAM og større skærm end forgængeren. Understøtter nu både Apple Pencil og Smart Keyboard. Med iPadOS den bedste budget-tablet, der kan købes lige nu. Designet er efterhånden ret gammeldags med en bred ramme omkring skærmen og en fysisk hjemknap. Også processoren har mere end tre år på bagen, hvorfor ydelsen heller ikke er i top.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top