TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Shure SRH1540

De bedste allroundere

Hovedtelefoner, der er gode til alt, er ikke hverdagskost, men på Shure SRH1540 klapper det hele bare.

forfatter
Publiceret 23/02/2016 - 08:00
L&B mener
Noget nær optimal klangbalance til næsten al slags musik. Stort, åbent lydbillede med varm klang og stor detaljerigdom. Gode allround-hovedtelefoner.
De kan ikke klappes sammen, og dårlige lydfiler afsløres ubarmhjertigt.
Specifikationer

 

Shure SRH1540

  • Type: Lukkede
  • Følsomhed: 99 dB, 46 ohm
  • Andet: Aftagelig ledning, bæretaske
Vejl. pris 3995Pr. 23/02/2016 Produktside

Går du med Shure SRH1540 på hovedet, er du sandsynligvis en lydbevidst musikelsker, der har forstået noget, som få andre har. For det diskrete design på Shures hovedtelefoner fortæller kun de indviede, at det her er noget særligt.

Shure SRH1540 passer lige så godt i studiet som derhjemme eller sammen med mobiltelefonen. De er letdrevne nok til, at man får tilstrækkeligt lydtryk med mobilen som musikafspiller, og komfortable nok til, at man kan have dem på i timevis.

Disse lukkede hovedtelefoner er ikke blandt de billigste, vi har testet. Men med en solid metalbøjle, kulfiber i ørekopperne og alcantara-betrukne ørepuder giver de en slags diskret luksusfølelse.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De anvender Shures 40 mm elementer – drevet af neodymium-magneter – som hverken er de største eller de mest højtspillende, vi kender, men her er de bemærkelsesværdig afbalancerede og skaber et enormt detaljeret lydbillede.

De er selvfølgelig ikke uden konkurrence. Bowers & Wilkins P7 er f.eks. billigere og blev med god grund kåret som Årets Bedste hovedtelefoner i 2015. Grado PS500 opnåede samme hæder året før, og så er der de dyrere HD-modeller fra Sennheiser, Ultrasone og Denon – for bare at nævne et par stykker. Vi skal heller ikke glemme de fine Oppo PM-3, der stiller op i samme prisklasse.

De lukkede SRH1540 er baseret på de åbne SRH1840, som vi testede for nogle år siden. Men de her er bedre egnet som allround-hovedtelefoner. De kommer med to sæt aftagelige ledninger med MMCX-stik, hvilket gør dem pænt fleksible, og man kan også bruge andre kabler.

Ørepuderne, der er betrukket med alcantara – et kunststof, som man bl.a. også bruger til bilsæder – er blandt de mest behagelige, jeg har testet. De former sig efter hovedet og klemmer ikke nogen steder.

Desværre kan hovedtelefonerne ikke foldes eller klappes sammen, hvilket begrænser bærbarheden lidt. Værre er det, at der ikke er nogen justering eller fleksibel hængsling af ørekopperne. Dermed kan man ikke vinkle dem indad, så de sidder og – ikke mindst – lyder optimalt.

Hvis man tager fat i bøjlen med den ene hånd og den gaffel, der flankerer hver ørekop, med den anden, så er det muligt at bøje bøjlen lige præcis nok til, at de vinkles lidt indad. Så sidder de meget bedre, men det burde ikke være nødvendigt at bruge vold.

Med lidt tykkere polstring på bøjlen tror jeg, de havde indtaget pladsen som de allermest behagelige hovedtelefoner på markedet. Man har slet ikke lyst til at tage dem af.

 

Åbne og afbalancerede

Med en følsomhed på 99 dB og 46 ohm modstand er SRH1540 ikke blandt de mest tungtdrevne hovedtelefoner, vi har testet. En smartphone vil fint kunne drive dem, men de vil utvivlsomt lyde endnu bedre med en separat hovedtelefonforstærker. Tilslut f.eks. en bærbar Fostex eller FiiO; det garanterer langt bedre lyd og mere potent dynamik fra mobilen.

Derhjemme vil de også drage fordel af en god hovedtelefonforstærker. Eller en forstærker med en god hovedtelefonudgang. Hvis man giver dem de rette betingelser, kan Shure SRH1540 få dig til at tabe kæben.

Ud over ukomprimeret musik fra Tidal HiFi brugte jeg musikafspilleren Amarra for Tidal på en Mac sluttet til anlæggets DAC. Det gav langt bedre lyd, end jeg fik fra internetradio og Apple Music. Hvor der i begge tilfælde bruges komprimerede lydfiler.

Tag f.eks. ouverturen fra Mozarts Figaros Bryllup – et pragtfuldt stykke musik med masser af dynamik. Her er Shures hovedtelefoner mere åbne og detaljerede end selv Bowers & Wilkins P7, og der er større rumfølelse og dynamisk kontrast. Balancen i lydbilledet er også bedre end på de dyrere Denon-hovedtelefoner, ligesom bassen er mere fyldig.

Frekvensgangen er ikke 100 procent neutral, hvilket man kan høre på den remasterede udgave af Radka Toneffs Fairytales. Her er det tydeligt, at bassen er peppet lidt op i forhold til SRH1840. Men til det bedre; faktisk tror jeg, at de fleste vil foretrække SRH1540 af netop den grund.

Musikken får mere fylde, mellemtonen er varmere, og det er noget, der kan mærkes, f.eks. på Luke Elliotts “Get’em While They’re Hot”. Mens trommerne hamrer kontant i kraniet, er vokalen – ligesom på Fairytales – varm og klangrig. Samtidig drukner detaljerne ikke i lydbilledet, selv ikke når det bliver meget komplekst.

Jaga Jazzists “Big City Music” lyder aldrig hårdt eller presset, og jeg kan høre meget små nuancer i det efterhånden ret komplekse lydbillede. Den luftige diskant bliver heller ikke hård eller forvrænget, og ligesom med strygere i klassisk musik og den øverste oktav på et koncertflygel oplever jeg, at diskanten er godt fokuseret, uden at det lyder skarpt.

Sidste års store hit, Adeles “Hello”, kunne måske have fremstået med lidt glattere og blødere mellemtone, men det er den pris, man må betale for hovedtelefoner, der er nådesløst afslørende. Spiller du komprimerede musikfiler – MP3, MP2 fra DAB-radio osv. – lyder det lidt, som om lyden er krakeleret.

Så rådet er at holde sig til Tidal HiFi og ukomprimerede lydfiler.

 

Konklusion

Shure SRH1540 er måske de bedste hovedtelefoner til allround-brug under 5.000 kroner. Du kan få mere bas andetsteds og mere cool design på andre hovedtelefoner, men så går du glip af den bedste lyd, der er at finde i denne prisklasse.

Et par hovedtelefoner, der kan bruges til alt, spiller alt lige godt (undtagen komprimeret musik) og ser diskrete og solide ud – det er ikke hverdagskost.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Forstærkere som bør sætte liv i hjemmebiografen Hvis en forstærker på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster. Sig hej til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
En drøm til både lydstudie og nydelse MM-500 er udviklet af og for studieteknikere, for at afsløre hele substansen i en optagelse. Noget som også giver ren nydelse til "almindelige mennesker".
Spændende nyheder fra Audio-Technica StreamSet-serien er lavet specielt til professionelle gamere og Twitch-streamere.
lbpluss
Unikke hovedtelefoner Disse hovedtelefoner ser både fantastiske ud og lyder fremragende. Og med et udseende, som kun instrumentmagere kan designe.
Kineserne kan købe OnePlus 11 allerede på mandag Lanceringen sker mere end en måned før den globale lancering, som først løber af stablen d. 7. februar.
Følg Lyd & Billede