Search
Generic filters

Test : Ollo Audio HPS S4

Håndbygget charme

Slovenske Ollo har lavet et sæt rustikke hovedtelefoner, der gør sig lige godt i lydstudiet og herreværelset.

Ollo Audio HPS S4

Lyd & Billede mener

Lækker og medrivende lydgengivelse, der gør det til en fornøjelse at lytte til musik i timevis.
Materialerne er lækre, men finishen noget upoleret. Ingen mikrofon eller styring til smartphone.
 • Type: Over-ear, halvåbne
 • Drivere: 50 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 22 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Tilslutning: 3,5 mm stereo-minijack, 6,3 mm adapter, aftageligt kabel
 • Web: hoved-grej.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2195 kr

Sommer, vinter, forår og efterår. Det er altid hovedtelefontid. Og hovedtelefoner tester vi hver måned året rundt. Gode, gammeldags “almindelige” hovedtelefoner med kabel er imidlertid en gruppe, som der bliver stadig færre af. Men sådan nogle hovedtelefoner er Ollo Audio HPS S4. Ollo markedsfører dem selv som hovedtelefoner til brug i lydstudier, men de sælges også til privat brug, og prisen er på et niveau, hvor hjemmebrugere sagtens kan være med.

Ollo HPS S4 er passive over-ear hovedtelefoner uden indbygget forstærker, trådløshed eller aktiv støjreduktion. S4-modellen er halvåben, men der findes også en lukket udgave kaldet S4R. De to koster i øvrigt det samme.

Firmaet har hjemme i Šempas i Slovenien, få kilometer fra den italienske grænse og tæt på Trieste, og deres produkter bygges i hånden. Det kan man godt se.

Ollo pointerer på sin hjemmeside, at hovedtelefonerne er servicevenlige, og at alle dele kan udskiftes ved hjælp af almindeligt husholdningsværktøj. En anden måde at sige det på er, at S4 ligner noget, der kunne være fremstillet i et veludstyret hobbyværksted. Man kan se sporene fra fræseværktøjet i ørekopperne af valnøddetræ, og hovedbåndet i kunstlæder krøller en smule. Men det hele har på sin vis en hjemmegjort charme, der vil virke tiltalende på dem, der foretrækker vandrestøvler og Range Rover frem for Lloyd-sko og Mercedes.

Ollo Audio S4 gør sig lige godt i lydstudiet og herreværelset. Foto: Ollo Audio

Til hjemmebrug

Med ørekopper i ægte træ og en forholdsvis spinkel konstruktion er Ollo S4 ikke hovedtelefoner, der indbyder til at blive taget med på tur, hvor de kan blive udsat for knubs og regn. Der er heller ingen mikrofon eller fjernstyring af afspilning. Man kan dog godt drive dem med en smartphone – hvis du overhovedet kan finde en med stik til hovedtelefoner. Skal du have fuld glæde af den gode dynamik og åbne lyd, er en hovedtelefonforstærker dog et must.

At tage et sæt hovedtelefoner i brug indbefatter i dag at hente mobil-app’en og opdatere firmwaren i selve hovedtelefonerne samt vælge imellem forskellige EQ-indstillinger eller lytteprofiler. Ikke her: Sæt stikket i forstærkeren, sæt dig ned – og lyt. Det stiller også krav til konstruktionen, da intet kan fikses i DSP-programmeringen. For at bevise, at det er lykkedes, følger der en individuel frekvenskurve med i pakken. Og den er rigtig pæn!

Selv om ørekopperne er store, er bærekomforten glimrende. Og hovedbåndet er krøllet, men behageligt og indeholder en elastik, så det hele tilpasser sig hovedstørrelsen.

annonce
De halvåbne hovedtelefoner er håndlavede – med en vis hjemmegjort charme. Foto: Ollo Audio

Lydkvalitet

Jeg skal indrømme, at det var med en vis skepsis, jeg pakkede Ollo Audio HPS S4 ud af deres anonyme brune papæske. Mistroen til det lidt hjemmelavede look varede dog ikke længere, end til jeg fik dem på plads over ørerne og åbnede for musikken. De lyder godt. Rigtig godt. Og det hele bliver bedre efter den nødvendige tilspilning.

annonce

Det bedste ord, jeg kan finde om lyden af Ollo S4, er “helhedsorienteret”. De fokuserer først og fremmest på helheden i musikken. Ikke i den forstand, at der skøjtes hen over detaljerne, men når man lytter, er opmærksomheden på sammenhængen i musikken. Ikke på en tung bas, en sislende diskant eller på at udpinde detaljerne. Det handler først og fremmest om musik. Ikke nogen dårlig egenskab for hovedtelefoner, der af producenten anbefales til miksning i lydstudier.

Lyden er ren, men ikke renere end nødvendigt. Sangstemmer står klart og skarpt, og det er let at fokusere på balancen mellem toneområderne. Sammenlignet med et decideret high-end-produkt som de tre gange så dyre AKG N5005, der retter et forstørrelsesglas på de mindste detaljer, er det på Ollo S4 sammenhængen i musiknummeret, der er i fokus.

Ollo Audio S4 er passive over-ear hovedtelefoner uden indbygget forstærker, trådløshed eller aktiv støjreduktion. Bare beregnet til musik. Foto: Ollo Audio

Ret som en lineal

De fleste hovedtelefoner har en tonebalance, der hælder i den ene eller den anden retning. Og baselskerne har i dag lettest ved at blive stillet tilfredse. Ollo S4 er overraskende lineære – og det forvirrer lidt i begyndelsen. Bund plejer ikke at være åbne hovedtelefoners stærke side, men der er al den orgelbas, der skal til på Koyaanisqatsi.

Mellemtone og diskant er på ingen måde stedbørn. Tværtimod gengives stemmer med al den frigjorthed, der kendetegner gode åbne hovedtelefoner, som Audio Technica ATH-AD900X. Men man bruger mere tid på at glæde sig over samspillet mellem instrumenterne og på at rokke med på rytmen med foden.

annonce

Skal jeg sætte fingeren på en svaghed ved S4, bliver det en tendens til en smule skarphed i toppen. På en absolut skala er den på ingen måde skarp at høre på. Men sammenholdt med den høje homogenitet resten af vejen er diskanten kun næsten perfekt. Jeg skal dog samtidig understrege, at jeg har hørt dobbelt så dyre, vellykkede hovedtelefoner gøre det halvt så godt!

Konklusion

Ollo Audio HPS S4 bruges i flere anerkendte lydstudier. Det er en cadeau til et så forholdsvis billigt produkt fra en lille slovensk producent. Men den er helt fortjent, for S4 har netop det, der skal til for at være et perfekt værktøj til en lang dag ved mikserpulten: En præcis og homogen gengivelse, formidabelt overblik – og en bærekomfort, der betyder, at du kan have dem på i timevis uden at blive træt.

At du muligvis ikke selv er i gang med at mikse et hitalbum, er uden praktisk betydning. For de selv samme egenskaber gør Ollo S4 til en lige så perfekt kammerat i hyggekrogen med en stak yndlingsalbums ved hånden.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endelig nogen, der slår Sony på støjreducerende hovedtelefoner. Og så er det Sony selv! WH-1000XM4 overtager tronen som markedsleder.
  På udkig efter en storskærm til en fornuftig pris? Så kommer Sony XH8096 som kaldet.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er meget federe!
  De, der netop har bestilt funklende ny Audi e-tron uden at sætte kryds ved et Bang & Olufsen-lydanlæg, må tilgive os, når vi siger: Au, au, au!
  Yamaha viser tydeligt, hvorfor de behersker high-end bedre end de fleste, med en pladespiller, der river konventionerne ned og går sine egne veje.
  De små Klipsch-højttalere slår soundbars i forhold til spilleglæde og lydtryk og virker lige godt på tv’et som på mobilen.
  OnePlus Nord er blevet markedsført, som var mobilen ensbetydende med Jesu genkomst. Det er den ikke, men mindre kan også gøre det.
  Bose Frames holder UV-strålerne væk, samtidig med at de sender luftige musikalske toner direkte ind i dine øregange. Er det sommerens sejeste gadget?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Timekettle M2

  Vejl.pris 800 kr Din egen tolk direkte i øret

  HiFiMAN HE-1000se

  Vejl.pris 27650 kr Det rene vanvid – men åh, så dejligt!

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Vejl.pris 2750 kr Sved og løb kabelfrit med B&O

  JBL Live 300TWS

  Vejl.pris 1199 kr Prop hi-fi i øret
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link