TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: JBL Live Pro+

App’en er afgørende

JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.

Af / 01/04/2021 - 21:51
JBL Live Pro+

Lyd & Billede mener

  • Rigtig god talekvalitet! Nyttig app med måske den bedste EQ på markedet. Den lyd, du drømmer om, er dermed inden for rækkevidde.
  • Lige ud af æsken er mellemtonen for tynd og fesen, især på stemmer. De forudprogrammerede lydindstillinger i app’en er ikke gode nok. Reduceret funktionalitet med iPhone.

Med de helt trådløse hørepropper Live Pro+ sigter JBL højt med aktiv støjreduktion og lang batterilevetid, og satser på lydkvalitet med kraftige 11 mm drivere (“højttaler-enheder”). Det almindelige er alt fra 6 til 10 mm, så det er klart i den høje ende for hørepropper.

JBL kan ligne en klon af Apples AirPods med mikrofoner placeret for enden af to små pinde. Det er for at få mikrofonerne tættere på munden, så modtageren i den anden ende af en samtale bedre kan høre én.

Læs også Dem alle vil have Forbrugerne afskrækkes ikke af det mærkelige design, men flokkes omkring Apples AirPods. Og Pro-udgaven er endnu bedre – på alle måder.

Live Pro+ har både aktiv støjreduktion og ambient-lyd (altså at lyd udefra forstærkes, så man kan høre sine omgivelser), og man kan aktivere og skifte mellem disse to ved at trykke på venstre høreprop. Download My Headphones-app’en for at lave indstillinger, hvor man kan også vælge forskellige slags støjreduktion.

jb2
JBL Live Pro+ har op til syv timers batterilevetid i hørepropperne, mens etuiet giver yderligere to opladninger. (Foto: JBL)

Flere slags støjreduktion

Everyday er standard, mens Travel fokuserer mest på støjområdet i flykabiner og togkupeer, og Active er til udendørs brug.

Jeg har selvfølgelig ikke kunnet testet på et fly, men uanset hvilken indstilling man vælger, dæmper hørepropperne støj på en behagelig måde, uden at man får en følelse af vakuum i ørerne. Active dæmper et bredere frekvensområde, så der kun er lidt overtoner tilbage. F.eks. er tastaturklikkene på PC’en meget lavere i Active-tilstand, og klikkene lyder også lysere.

Annonce

Som med alle andre hørepropper og hovedtelefoner tilfører støjreduktion en svag susen fra de indbyggede mikrofoner. Hvis man ikke vil høre den, kan man slå støjreduktionen fra.

Ambient-tilstanden kan også tilpasses i app’en. Vælg imellem Ambient Aware, der lukker omgivelserne igennem, og TalkThru, som også dæmper musikken, så man kan tale med nogen uden først at skulle slukke for musikken.

Når jeg sidder og arbejder på kontoret, foretrækker jeg faktisk ofte at have Ambient slået til, så jeg kan høre, hvis en af kollegerne vil i kontakt med mig. Når jeg er på hjemmekontoret, sker det også, at der kommer kurerer med testemner til døren, hvilket det selvfølgelig er en stor fordel at kunne høre.

jb3
JBL Live Pro+ fås i fire farver: Lyserød, sort, beige og hvid. (Foto: JBL)

Stemmeassistenter

JBL Live Pro+ understøtter stemmeassistenter, og i app’en kan man vælge, om man vil trykke på højre eller venstre høreprop for at kalde assistenten frem. Bemærk, at den aktuelle funktion så erstattes, som er støjreduktion og ambient-tilstand på den venstre prop, og start/stop af musikken på den højre.

Man kan kun vælge imellem Google Assistant og Amazon Alexa, ikke Apples Siri. JBL regner vel med, at iPhone-brugere alligevel vil vælge AirPods, men selv er jeg ikke så sikker på, at det er så smart.

God batterilevetid

Batterilevetiden på Live Pro+ er i den øvre ende for helt trådløse hørepropper med hele syv timer i propperne og to ekstra opladninger fra transportetuiets indbyggede batteri. Med aktiv støjreduktion holder propperne i seks timer.

jb4
(Foto: JBL)

Pasform

Hørepropperne er meget kompakte, og i mine ører sidder de rigtig godt med de silikonedutter, der er på fra start. Der følger også fire andre størrelser med, så man har i alt fem pasformer at vælge imellem. Mere end hos de fleste af konkurrenterne.

Vælg Bluetooth-forbindelse

JBL Live Pro+ har nogle valgmuligheder for Bluetooth-forbindelsen med tanke på lydkvalitet. Normal bruges den almindelige SBC lyd-codec, som giver mere stabil forbindelse på bekostning af lidt reduceret lydkvalitet. Audio giver den bedste lyd på musik, mens Video har mindst forsinkelse og den bedste lip-sync på film og spil.

Med iPhone er disse modus identiske så vidt jeg kunne høre, men måske fungerer det anderledes med Android.

Det skal også nævnes, at man kan vælge kun at slutte én høreprop til i situationer, hvor man først og fremmest har brug for at kommunikere og ikke høre musik.

jb5
Lige ud af æsken lyder JBL Live Pro+ udmærket. Men efter en tur gennem EQ’en i app’en lyder de fabelagtigt. (Foto: Skærmskud)

Equalizer

Noget, der er endnu vigtigere for lydkvaliteten, er at JBL har den bedste equalizer (EQ), jeg nogensinde har mødt til hørepropper eller hovedtelefoner. Den kan justeres fra 32 Hz til 16 kHz, og man kan prikke så mange punkter ind på grafen, som man vil, og vælge, præcis hvilke frekvenser man vil skrue op eller ned med op til +/-3 dB.

Lydkvalitet lige ud af æsken

Lige ud af æsken er der en rig og fyldig basrespons, så baspumpen kører, når der er elektronisk popmusik på menuen. Diskanten er distinkt, og man kan tydeligt høre de sprøde bækkener i toppen.

Problemet er mellemtonen, der er for tilbageholdende. Den er simpelthen tynd og tam, så sangstemmer ikke kommer godt nok frem af musikken, og instrumenterne mangler klangfarver. Lydbilledet er fladt og udynamisk på grænsen til det kedelige. Og diskanten er lidt for skarp i kontrast til den manglende mellemtone.

Det er ikke noget voldsomt problem, men man savner den åbne og klare lyd fra Huawei Freebuds Pro. Og Sennheiser CX 400BT – som har mindre energi i mellemtonen end Freebuds Pro – har flere lag af klangfarver end JBL Live Pro+.

jb6
(Foto: JBL)

Lydkvalitet efter EQ-indstilling

Men her viser EQ’en sig at være nyttig. De tre forhåndsvalgte indstillinger fungerede ikke for mig, så jeg måtte lave min egen kurve. Jeg havde dog ikke brug for at finjustere så mange punkter på grafen.

Jeg ville gerne have mellemtonen omkring 1 kHz mere frem, så jeg prikkede et punkt ind her og trak det ret meget op. Derefter prikkede jeg et punkt ind ved 8 kHz for at holde den nede, før jeg prikkede et ind ved 16 kHz, som jeg trak op for at få lidt mere luft helt i toppen.

Efter indstillingerne er hørepropperne ikke til at kende igen. Pludselig er de energiske og livlige med et helt andet indtryk af opløsning og luft end før. Den saftige bas lyder nu meget mere homogent, sangstemmer kommer klokkeklart frem, og klangfarverne i akustiske instrumenter er helt anderledes.

Tim Scott McConnells “The Man I Am” fra TV-serien Exit er en følsom sang med McConnells sarte stemme liggende foran klaveret. Det lyder rigtig godt, bedre end på både Huawei og Sennheiser.

En af mine personlige favoritter, Beats Powerbeats Pro, som jeg kan lide for deres underholde spillestil med masser af energi i både bas og mellemtone, må nu også se sig slået af JBL-hørepropperne. Gwen Stefanis nye sang “Slowclap” får blodet til at pumpe, og Dagnys “Somebody” har næppe lydt bedre med nogen trådløse hørepropper i denne klasse.

Flot talekvalitet

Til sidst skal vi lige runde talekvaliteten. For JBL Live Pro+ formidler brugerens stemme til modtageren på forbilledlig vis. Tale lyder meget klart og tydeligt, og man kan let høre forskel på s- og f-lyde. Hvilket er noget, de fleste hørepropper har problemer med.

JBL har nogle komprimeringsartefakter i toppen, men det er ikke slemt. Også her er JBL-propperne blandt de bedre.

jb7
(Foto: JBL)

Konklusion

JBL Live Pro+ er hørepropper med et meget stort potentiale. De sidder godt i ørerne, har mange gode funktioner, og både støjreduktion og ambient-tilstand fungerer rigtig godt.

Lyden lige ud af æsken er helt okay, men mellemtonen er for tam. Heldigvis er EQ-justeringen i app’en så god, at man kan få den lyd, man ønsker. Med bare et par små justeringer fik jeg bedre lyd fra disse hørepropper end fra flere af mine favoritter i prisklassen.

Man kan mene, at det er snyd, for jeg har trods alt måttet stille på lyden. Havde det ikke været for den gode EQ, ville Live Pro+ have fået en lavere karakter. Men havde de haft den lyd, jeg skruede mig frem til, fra starten, ville de nok have fået topkarakter. I stedet ender vi med en solid femmer, da det ikke er alle brugere, der er lige komfortable med at indstille EQ.

Karakter
JBL Live Pro+
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “JBL Live Pro+”

  1. Jan Weichel

    Ja de lyder fremragende med stort lydbillede efter en tur igennem appen…..men hvor pokker har du den codecs fra?
    Det er kun aac….hvis jeg tvinger via udv.indstillinger springer den tilbage till aac!!

    1. Hei! Du har rett, de har ikke aptX. Jeg vet ikke hvor jeg så det, men dette er nå tatt bort. Nå forstår jeg enda mindre rundt funksjonene som skal prioritere Audio og Video. Må nesten få testet dem ut med Android, men jeg kan ikke forstå at de skal gjøre noe som helst når øreproppene ikke har aptX LL.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?