Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Focal Utopia 2022

De fantastiske Utopia er blevet mere gennemførte

Focal har opdateret de kompromisløse Utopia-hovedtelefoner. Men er det virkelig muligt at gøre dem endnu bedre?

Skrevet af / 27/02/2023 - 15:56
Focal Utopia 2022
Geir Gråbein Nordby

Første gang jeg hørte Focal Utopia var på en hi-fi-messe, hvor jeg måtte konstatere, at her fik jeg messens bedste lyd blandt alle stereoanlæg i millionklassen. Så fantastisk lød de! 

Da jeg blev mere fortrolig med dem, på eget udstyr og med egen musiksamling, blev jeg endnu mere overrasket over, hvor meget magi det er muligt at trylle ud af en musikindspilning. Med detaljer jeg ikke havde hørt før, og med en helt rå dynamik! Her var bremseklodserne fuldstændig ude af drift, og gaspedalen i bund. Fuldstændig og nådesløs kontrol, med en fantastisk opløsning og detaljerigdom. 

Utopia – originalen. (Foto: Focal)

Det var i 2017, og siden dengang har den franske højttalerproducent (ja, det er Focal stadig for mig) lanceret en hel del hovedtelefonmodeller i high-end-klassen. Men ingen af dem som Utopia. 

Efter flere fantastiske Focal-hovedtelefoner kom på markedet med nye diffraktionsmønstre både inde og ude, såsom de lukkede Celestee og Stellia med deres store cirkler og Clear Mg med sit bikumenmønster, har Focal set et behov for også at opgradere Utopa. Ikke mindst for at de designmæssigt passer ind i de nye ørekopper. Den nye 2022-udgave har derfor modtaget det nye bikubemønster af ClearMg.

Focal Utopia 2022
Utopia, anno 2022. (Foto: Focal)

Hvorfor sekskantmønster?

Gitteret udenpå kopperne er gennembrudt af sekskantede huller i et mønster med gradvis øgede og mindskede størrelser, alt efter hvilken vej du ser dem fra. Dette skal både reducere resonanserne og forskyde dem til mere naturlige frekvenser for ørerne.  

Det luftige gitter giver såvel stivhed til konstruktionen som maksimal luftgennemstrømning for at bevare dynamikken så godt som muligt. Dette er også grunden til, at lukkede hovedtelefoner aldrig nogensinde vil kunne lyde lige så dynamisk som åbne. 

Læs også Audezes dyreste er blandt de bedste vi har hørt LCD-5 er mindre og meget lettere end nogen af de andre hovedtelefoner i serien. Men sikke en lyd!

Lammeskindpuder og kulfibergaffel

Kopperne er ophængt i en gaffel – eller et yoke eller ønskekvistophæng, om du vil. Det fremstilles nu i støbt, genanvendt kulfiber. Fibrene lægger sig aldrig ens, hvilket giver hvert sæt hovedtelefoner forskellige mønstre. Det giver et mat, lidt råt udseende, men det er stadig meget elegant – og megasejt!  

Puderne er i memory-skum, dækket med perforeret lammeskind. På den måde kan du bruge hovedtelefonerne i timevis uden at gå på kompromis med komforten. 

Hovedbøjlen er også beklædt med ægte skind, så der er intet at udsætte på finish. Alle materialer er valgt ud fra deres lette vægt og høje komfort. Alligevel vejer de nye Utopia 490 gram ligesom forgængerne. 

Focal Utopia 2022 Graabein
Komfortable, selv med briller. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ægte højttalere – på hovedet

Målet med Focal Utopia var at give os et par hovedtelefoner, der lyder som et par high-end højttalere – på hovedet. Det lykkedes i høj grad, i hvert fald så langt det kan lade sig gøre. Passive hovedtelefoner kan aldrig give et lydbillede frem foran dig som et par højttalere, men Utopia giver indtryk af en lidt snævrere bredde i lydbilledet i forhold til en del andre, hvilket betyder, at man alligevel får lidt mere fornemmelse af et par højttalere i et rum. Focal mener da også, at 2022-versionen er endnu tættere på målet. 

Læs også Focal Utopia Ligesom Formel 1 udvider grænserne for, hvad man kan med biler, har Focal med Utopia taget hovedtelefoner et skridt videre.

Egne beryllium-drivere

Focal bruger kun egne drivere i sine hovedtelefoner, og i de nye Utopia er materialevalget faldet på beryllium. Ligesom i forgængeren. Den samme M-form, når man ser membranen i profil, giver ekstra stivhed og skal absorbere eventuelle resonanser.  

Men der er forskelle. Spolen er lettere end tidligere, med en forfinet legering af kobber og aluminium. Sammen med et ultratyndt ophæng skal det give os den letteste og hurtigste driver, Focal hidtil har fremstillet.  

Hele designet er udviklet og håndbygget på fabrikken i Saint Etienne i Frankrig. 

Foto: Focal

Tilbehør

De nye Utopia leveres med både et 1,5 meter kabel med kombineret 3,5 og 6,3 mm stik, og et 3 meter langt 4-pin XLR-kabel til ‘balanceret’ drift. Hvilket i virkeligheden betyder, at højre og venstre kanal har separate jord i stedet for delt. Dette forhindrer, at noget af lydsignalet smitter mellem kanalerne via jord, og derfor vil lydbilledet næsten altid opleves bedre adskilt og bredere med et balanceret kabel. 

Der medfølger et bæretui til nem og sikker transport samt en læderbeklædt opbevaringsboks, der understreger eksklusiviteten. 

Læs også Hvis dette er en drøm, så lad mig aldrig vågne Hvis du bare én gang i livet skal give los og investere i et par svinedyre hovedtelefoner, som sender dig til drømmeland og får din formue til at fordufte, hvorfor så ikke gøre det nu?

Focal Utopia 2022: Komfort og brugervenlighed

Som de fleste Focal-kopper sidder Utopias 2022-model som en drøm på mit hoved. Et fjedersystem klemmer let mod kæbebenet på undersiden af øret, men ikke så meget, at det er ubehageligt. Mere end noget andet sikrer det en fast pasform, hvilket også tager lidt af for vægten på hovedet. 490 gram er trods alt en betydelig vægt, men jeg vil ikke sige, at hovedtelefonerne føles tunge.  

De velpolstrede, gode puder gør det også ganske behageligt for brillebærere, selv om brillerne så bliver holdt fast på plads.   

Følsomheden på 104 dB er generøs, og med en impedans på hele 80 ohm kan hovedtelefonerne uden problemer bruges sammen med f.eks. en rørforstærker. Disse har næsten altid en lav dæmpningsfaktor, hvilket kan medføre øget forvrængning med hovedtelefoner med lav impedans. Planmagneter skal man f.eks. være forsigtig med. Men Utopia fungerer rigtig godt sammen med f.eks. McIntosh MHA 200 – selv om jeg kan komme på mange andre bedre makkere.

Utopia 2022 _illus_13_02
Utopia 2022 fungerer glimrende med Naim Uniti Atom HE. (Foto: Naim / Focal)

Lyd som får tiden til at stå stille

I hverdagens stress og jag har man brug for at slappe af. Og med Focal Utopia på hovedet er det næsten, som om tiden står stille.  

Vikingur Olafssons fortolkning af Brahms’ Syv fantasier (op. 116) skildres så smukt og nuanceret, at flyglet klinger som bølgebrus i havet. Hver tone klinger med komplekse strukturer. Lag på lag kommer frem, og selv de svageste anslag skildres med lynhurtige transienter på mikroniveau. Hvorefter tonerne synges ud i deres helhed, til de til sidst dør ud i optagelsens støjgulv. Det er så smukt, så smukt. 

Keith Jarretts klaver på Shostakovich’ Preludes and Fugues for Piano, Op. 87, er optaget på længere afstand, så man får mere af rummet med, og selve klaveret lyder mørkere. Men her ‘sidder sjælen i væggene’, og man kan bare lukke øjnene og drømme, at man er der. 

Rock fungerer også som smurt. Time fra det banebrydende Pink Floyd-album Dark Side of the Moon lyder måske ikke så moderne som for 50 (!) år siden, men du milde, hvor det rocker! Til tider kan det lyde lidt skarpt, med lidt vel meget energi i nedre diskant – hvor Utopia er vældigt afslørende – men luftguitaren og rockfoden er stadig i gang. 

Foto: Focal

Ny vs. gammel Utopia

De oprindelige Utopia-hovedtelefoner havde lynhurtig transientrespons og afslørede detaljerne lag på lag. Men de kunne også blive lige i overkanten skarpe med ‘forkert’ musikmateriale og lydkilde. De afslørede meget i det nedre diskantområde og kunne indimellem stikke lidt i øret.  

Den nye Utopia-modellen føles mere afslappet i den del af diskantområdet, men uden at jeg føler det går på bekostning af lydlækkerierne. Her får du stadig legendarisk kort start/stoptid på transienter, og detaljerne vælter bare ud! 

Man kommer ikke helt så tæt på instrumenterne her som med forgængeren, men samtidig bliver man inviteret mere ind i musikken, snarere end at den bliver påtvunget lytteren – dog med en kirurgisk præcision, jeg næppe nogensinde har hørt magen til. 

Jeg må gå efter hukommelsen her, men jeg føler i hvert fald, at den nye model er noget mildere end den oprindelige. Og selv om bassen både i den tidligere og i den nye version gengives med en hel masse klanglag, så mindes jeg, at den var mindre fyldig hos forgængeren.  

Focal Utopia 2022 Audeze LCD-5 Sennheiser HD800S- scaled
Focal Utopia 2022, Audeze LCD-5 og Sennheiser HD 800 S. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Trives med ‘fyldig’ forstærker

Ikke at bassen er udpræget fed i de nye hovedtelefoner heller, men den går helt ned i dybbassen og opleves som væsentligt dybere end f.eks. HD 800 S. Den er et rigtig godt match med Auralic Taurus, som har en varm glød i bas og mellemtone, men jeg vil også tro, at den lyder fantastisk sammen med McIntosh MHA 150.  

I forbindelse med testen har jeg lånt Naim Uniti Atom HE, som også er en fabelagtig forstærker sammen med de nye Utopia. Hovedtelefonerne reagerer rigtig godt på forstærkerens hastighed og basrespons.  

En anden forstærker, der virkelig bringer dynamikken frem i disse hovedtelefoner, er Burson Soloist 3X GT. Den er bare vanvittig! Husk blot, at gain skal sættes til lav, ellers kan man høre et hvæsende støjgulv.   

Læs også Det her er ikke lyd – det er magi Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

Moderat stereobredde

Stereobredden er ikke den største, jeg har hørt, og hvis du f.eks. ejer et par Sennheiser HD 800 eller 800 S, vil du opleve, at lyden er smallere fra Focal Utopia. Musikken kommer ret tæt på her. Nu er Sennheiserne måske også de hovedtelefoner på markedet, der har det største lydbillede, så det er ikke så mærkeligt. Men Focal’erne er også mere moderate end f.eks. Audeze LCD-5, som koster ca. det samme som Utopia.  

Jeg har set enkelte anmeldere skrive om de nye Utopia, at lydbilledet mere foran lytteren end inde i hovedet. Det kan jeg ikke helt genkende fra min oplevelse. Det er stadig et par hovedtelefoner, og jeg føler aldrig, at lydbilledet er foran mit ansigt. Face it – it’s all in your head! 

Foto: Focal

Stor, dejlig mellemtone

Til gengæld har Utopia’erne en stor og flot mellemtone. Vokalerne kommer bedre frem i mellemregisteret, med mere brystklang end med HD 800 S. Her er de nye Utopia mere i liga med Audeze LCD-5. Samtidig er der mere krop i bassen her end med LCD-5 – og især end med HD 800 S.  

Men selv om de nye Utopia er lidt mere afslappede i diskanten end den oprindelige model, så er de alligevel en anelse mere fremtrædende end både LCD-5 og HD 800 S. Og når det gælder forstærker, går de nok bedre sammen med den neutrale Sennheiser HDV 820-forstærkeren end den originale Utopia, men den mere voluminøse Naim Uniti Atom HE gør et bedre stykke arbejde. 

Foto: Focal

Konklusion

Den nyeste version af Focal Utopia er high-end til fingerspidserne, med en byggekvalitet og komfort i virkelig topklasse. Og med en lyd, der matcher. Dynamikken og præcisionen er ekstrem, her er der luft i massevis, og klanglagene er så klokkerene, at rigtig meget andet bliver gråt og kedeligt i sammenligning. 

Hovedtelefonerne har fået slebet lidt af sibilanterne fra forgængeren væk, som kunne være barberbladsskarpe til tider. Der er ganske vist stadig lidt, så man skal fortsat være påpasselig med musik med ekstremt meget energi omkring 3-4 kHz. Det kan også være en fordel af tilslutte dem en forstærker med en varm og fyldig lyd fremfor en, der er klinisk og kold i klangen.  

Med den rigtige forstærker og gode musikindspilninger er lyden simpelthen guld.  

Karakter
Focal Utopia 2022
Ultra High End

Lyd & Billede mener

De legendariske Utopia-hovedtelefoner er tæmmet, hvor det gælder. Resultatet er mindst lige så fantastisk! Kan som forgængeren med nogle typer udstyr og musik opleves lidt vel energiske i toppen.

2 kommentarer til “Focal Utopia 2022”

  1. Prisen er vist helt forkert de koster over det dobbelte 34950,-…. Men god anmeldelse

    1. Takk, vet ikke hva som har skjedd. Pris oppdatert nå, 37.980 kr var den vi fant. Enda litt høyere 😉

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Scroll to Top