Videoanmeldelse: FiiO BTR3

Trådløs dims til hovedtelefoner

FiiO BTR3 er navnet på en sej lille sag, der puster nyt, trådløst liv i dine gamle hovedtelefoner.
FiiO BTR3 HiFiMAN HE-1000SE
Karakter
FiiO BTR3
Lyd & Billede mener
Gør almindelige hovedtelefoner “trådløse”. Kraftigere lyd end fra mobilens hovedtelefonudgang. Understøtter de bedste lyd-codecs via Bluetooth 5.0. Glimrende lyd på mobilsamtaler, hvis den sættes fast på kraven. USB-DAC.
Du slipper ikke for ledningen fra selve hovedtelefonerne, men frigør dem bare fra mobilen. Dyrere forstærkere har mere nuanceret lyd.
Specifikationer
  • Type: Bærbar, trådløs hovedtelefonforstærker
  • Opløsning: Op til 24 bit/96 kHz
  • Digital ind: Bluetooth, USB-C
  • Bluetooth-version: 5.0
  • Codecs: AAC, aptX (LL, HD), LDAC, LHDC/HWA, SBC
  • Batteritid: 11 timer (300 mAh)
  • Ud: 3,5 mm variabel
  • Effekt: 25 mW (32 ohm), 33 mW (16 ohm)
  • Mål og vægt: 5,8 x 2,5 x 1 cm / 25 g
  • Web: fiio.com
Annonce
Annonce
forfatter

Kinesiske FiiO er kendt for små dimser, der gør livet lidt sjovere for hovedtelefonbrugere. Det nyeste produkt, jeg har stiftet bekendtskab med fra den kant, er BTR3. Det er en lille forstærker/DAC, som kobles trådløst til mobilen med Bluetooth og dermed giver dig en mere frigjort musikoplevelse med dine kablede hovedtelefoner.

Det kan virke unødvendigt, da man trods alt kan få trådløse hovedtelefoner til en lavere pris end de ca. 1.000 kroner, som BTR3 koster. Men så får man heller ikke særlig god lyd. Og netop lydkvaliteten er argumentet for at vælge den frem for et par billige trådløse hovedtelefoner.

For dine hi-fi-hovedtelefoner bliver trods alt ikke trådløse. Du flytter bare stikket fra mobiltelefonen i lommen over i en ny dims, som du må have med dig. Men den tilføjer samtidig noget nyt.

Mikrofon

For det første har BTR3 indbygget mikrofon til mobilsamtaler. Den har en klemme, så den kan sidde ved kraven på jakken eller skjorten, og så får du mikrofonen meget tættere på munden end med et par trådløse hovedtelefoner. Hvor mikrofonen jo sidder på den ene eller begge ørekopper og i en forkert vinkel i forhold til munden. Med det resultat, at rigtig mange trådløse hovedtelefoner giver din samtalepartner et temmelig grødet formidling af din stemme.

FiiO BTR3
BTR3 giver trådløs lyd til dine kablede hovedtelefoner og fungerer desuden som USB-DAC. (Foto: FiiO)

Kraft

En anden grund til at vælge BTR3 frem for at bruge hovedtelefonudgangen på mobilen (hvis den overhovedet har sådan en) er, at den lille FiiO-forstærker er meget kraftigere end nogen mobiltelefon, jeg har hørt. Min egen iPhone 11 Max Pro blegner i sammenligning, hvilket gør, at jeg aldrig ville overveje at bruge den sammen med et par tungtdrevne hovedtelefoner som Sennheiser HD 800 S eller – oh rædsel! – HiFiMAN HE-1000SE.

Det ville jeg ærlig talt heller ikke gøre med BTR3, da de begge er ret uegnede til bærbar brug. Både fordi de er åbne, og fordi de er for dyre til, at jeg stoler nok på mig selv til at tage dem med ud i verden.

Læs også
Beyerdynamic Amiron Wireless Når Beyerdynamic laver trådløse hovedtelefoner, så mener de det alvorligt. Amiron Wireless er de dyreste – og de bedste – vi har testet.

Derimod kan det være en perfekt mulighed for at tage et par kanongode lukkede hovedtelefoner som Denon AH-D5200 eller Beyerdynamic DT 1770 Pro med ud. Hovedtelefoner, der er for tungtdrevne til, at det bliver sjovt med mobilen, men som faktisk får godt med tryk på af BTR3.

FiiO BTR3 connections
USB-C-porten bruges både til opladning og som DAC-indgang fra PC og Mac. (Foto: Creative Commons)

Der er sørget for lyden

FiiO har også taget vare på lydkvaliteten via Bluetooth ved at understøtte de fleste højkvalitets-codecs. Der er AAC til iPhone, men Android-brugere er endnu mere forkælede med både aptX HD og LDAC. Du kan lige så godt sætte hovedtelefonerne til LDAC først som sidst, da det giver det bedste resultat. Så får du næsten fire gange højere båndbredde, end iPhone-brugere får med AAC (990 mod 256 Mbit/s).

Som en ekstra bonus kan du koble PC’en til USB-C-porten på FiiO-forstærkeren og bruge den som USB-DAC. Og dermed få bedre lyd fra den bærbare, end du er vant til.

Indeni sidder der en DAC-chip fra AKM (4367A), og BTR3 skulle understøtte højopløst lyd op til 96 kHz. Men Roon på min PC ville hele tiden nedskalere til 16 bit/44,1-48 kHz, afhængigt af den oprindelige opløsning. Det betyder normalt, at DAC’en ikke understøtter mere. Jeg opdaterede firmwaren via FiiOs website, men resultatet var det samme.

fiio-btr3 top
(Foto: Creative Commons)

I brug

Bluetooth-tilslutning er nemt. Første gang BTR3 tændes, går den i parrings-mode, og man kobler den til mobilen, som man ville gøre med et hvilket som helst par trådløse hovedtelefoner. Næste gang man tænder den, parres de automatisk.

Lyden fra den lille tingest er meget kraftigere, end jeg troede, da jeg bestilte den til test. Som nævnt blegner min iPhone – med Lightning-adapter – i sammenligning, og jeg kan nu få næsten fuldt udbytte af de lukkede Denon AH-D5200, men også de billigere, men knaldgode planmagnetiske Massdrop/HiFiMAN HE4XX, som jeg har købt gennem drop.com.

Musikken får god pondus i bassen, med seje rytmer og mere liv, end mobilen formår. I denne disciplin er den lille BTR3 i samme liga som AudioQuest DragonFly Black, omend stereoperspektivet er mere sløret.

BTR3 har marginalt mere crosstalk, altså at venstre og højre kanal smitter lidt af på hinanden. Men det er stadig helt acceptabelt, og det er sjovt, at jeg faktisk kan slutte de svinedyre HiFiMAN HE-1000SE til, uden at det går helt galt. Tværtimod er det rytmisk og underholdende, og giver en god antydning af hovedtelefonernes kvaliteter.

Som PC-DAC er lyden endnu en tand bedre end med Bluetooth, og det er her, BTR3 er bedst. Der er stadig lidt op til DragonFly, selv i dennes billigste version, men hovedtelefonudgangen på min bærbare PC kommer slet ikke i nærheden. Med andre ord har BTR3 også en eksistensberettigelse ud over den trådløse Bluetooth-lyd.

Klemmen på bagsiden gør det nemt at fæstne FiiO BTR3 til skjortekraven. (Foto: Creative Commons)

Konklusion

FiiO BTR3 er ikke nogen nødvendighed, men gør livet som hovedtelefon-fan lidt sjovere. Nu kan jeg tage det par, jeg foretrækker i øjeblikket, med ud og bruge dem næsten trådløst. Det er bare at gemme ledningen inde i jakken eller skjorten. Og det med meget kraftigere lyd end fra mobiltelefonen, så man får pustet liv i selv temmelig tungtdrevne hovedtelefoner.

Det ville give mindre mening, hvis det ikke var for den indbyggede mikrofon, som faktisk tilføjer noget nyttigt. Så slipper man nemlig for at tage mobilen frem, når nogen ringer. Bare svar med en af knapperne på FiiO-dimsen, og tal som normalt. Med bedre samtalelyd end de fleste trådløse hovedtelefoner.

Læg USB-DAC-funktionen oveni, og BTR3 kan tricks nok med tilstrækkelig god lydkvalitet til at få vores anbefaling.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Efter optøjerne i Washington har de sociale medier taget grovfilen i brug. Er det censur eller rettidig omhu?
SoundBeamer er en lydenhed til skrivebordet, der udstråler lyd direkte til hvert øre.
Kan revolutionere billedoplevelsen fra VR-briller.
Ventilation? Vægkunst? Eller kan det have noget med akustikken at gøre? Vi giver svaret!
Netatmo Smart Video Doorbell er blandt de få kablede smart-ringeklokker, der duer med dansk strømforsyning. Man har heller ikke brug for et abonnement for at få fuld funktionalitet.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!