TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay EQ

En prop mod verdens støj

Bang & Olufsen har lavet sine første helt trådløse hørepropper med elektronisk støjreduktion.

forfatter
Publiceret 29/07/2021 - 09:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay EQ
L&B mener
Etuiet kan oplades trådløst. Ren og velopløst lyd. Første B&O-propper med ANC.
Kostbare! ANC giver et lukket lydbillede. Falder nemt ud af ørerne. Ingen stemmestyring.
Specifikationer
 • Type: In-ear, helt trådløs
 • Drivere: 6,8 mm
 • Frekvensområde: 20 – 22.000 Hz (tolerance ikke opgivet)
 • Aktiv støjdæmpning: Ja, adaptiv
 • Tæthed: IP54 (bygetæt)
 • Mikrofoner: 6
 • Batteritid: 5,5 timer med aptX og ANC (7,5 timer med AAC og uden ANC)
 • Opladningsetui: 2 fulde opladninger. Etui kan oplades trådløst og med USC-C
 • Stemmestyring: Nej
 • App: Bang & Olufsen
 • Tilslutning: Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
 • Vægt: 8 gram stykket
 • Web: bang-olufsen.com

Bang & Olufsen har på det seneste udvidet sit udvalg af trådløse hovedtelefoner med en hastighed, så man næsten bliver svimmel. Blandt dem livsstils-gaminghovedtelefonerne Beoplay Portal og high-end-flagskibet Beoplay H95.

Beoplay EQ er en fysisk meget mindre nyhed, nemlig et sæt helt trådløse hørepropper. Og for første gang med elektronisk støjreduktion (ANC).

Beoplay EQ er de første ANC-hørepropper fra B&O. (Foto: Bang & Olufsen)

Primæssigt placerer den sig lige akkurat over Beoplay E8 3. gen., men selv om E8 ikke i første omgang tages af markedet, er det svært at forestille sig, hvad der skulle få folk til at købe et sæt hørepropper, hvis eneste forskel fra topmodellen er manglen på ANC, når prisen i praksis er den samme.

Der er ikke plads til knapper på en trådløs høreprop. Derfor sker betjeningen med touch og kombinationer af tryk og bevægelser på rygskjoldet af de to propper. Det er ikke helt intuitivt, men kan ikke gøres ret meget bedre på den plads, der er til rådighed. Det betyder desværre også, at man uforvarende kommer til at skifte nummer eller ændre lydstyrke, når man retter på propperne for at få dem til at sidde bedre fast. Noget, der ofte er brug for.

Betjeningen sker med kombinationer af tryk og bevægelser på rygskjoldet af de to propper. (Foto: Bang & Olufsen)

Der medfølger silikone-øredutter i fire størrelser og et enkelt sæt i memoryskum. Der er desværre ingen stabiliseringsfinner som dem, man får med til træningshørepropperne E8 Sport.

Batteritiden er på niveau med, hvad man finder på helt trådløse hørepropper i dag: Alt efter om man bruger ANC og den hi-fi-venlige lydprotokol aptX Adaptive eller den simplere AAC, varierer brugstiden fra 5,5 timer til 6,5 timer. Opladningsetuiet giver to fulde opladninger. Etuiet kan både oplades med USB-C-kabel og trådløst. Nydeligt.

Bluetoothparring er ofte lidt mere kritisk med helt trådløse hørepropper end med vanlige trådløse høretelefoner. Sandsynligvis fordi hver prop skal skabe forbindelse separat, og forbindelsen skal være fuldkommen synkroniseret for at undgå ekkoeffekter. Forbindelsen virkede oftest problemfri i testperioden, men enkelte gange var kontakten ustabil, og den ene eller begge propper tabte forbindelsen indimellem.

Ikke til løbeturen

Beoplay EQ er ikke beregnet til træning, da de i modsætning til E8 Sport kun er bygetætte (IP54) og heller ikke er udstyret med kroge eller “horn” i silikone til at holde dem fast på øret under løb. Faktisk sad Beoplay EQ dårligere fast end nogen andre hørepropper, jeg hidtil har lagt øregange til. Og jeg måtte blandt andet lede efter den ene af dem på en trafikeret vej, efter at den pludselig og helt uden varsel var faldet ud midt i fodgængerfeltet.

Opladningsetuiet giver to fulde opladninger. Etuiet kan oplades trådløst. (Foto: Bang & Olufsen )

Til forskel fra flertallet af konkurrenter har Beoplay EQ ikke indbygget stemmestyring. Det er et bevidst fravalg fra Bang & Olufsens side, da det ville fordyre produktet, og man ikke oplever, at kunderne efterspørger funktionen på hørepropper. Netop på helt trådløse hørepropper kan stemmestyring ellers være et alternativ til de ret forvirrende sekvenser af tryk og swipes, der gør det ud for betjening.

Til gengæld er der blevet råd til at udstyre Beoplay EQ med lydoverførselsprokollen aptX Adaptive, der giver mulighed for en lydkvalitet, der nærmer sig CD-kvalitet.

Som andre Bang & Olufsen-produkter skal Beoplay EQ styres via Bang & Olufsen-appen. Her kan man tilpasse lydbalancen og også justere graden af støjreduktion og/eller Transparency – hvor en del af lyden fra omgivelserne sendes ind i hørepropperne, så man kan deltage i samtaler eller følge trafikken.

Denne del kunne vi dog ikke teste, da vi lånte et sæt til test inden den officielle lanceringsdato. Og på det tidspunkt var trinløs justering af ANC og Transparency ikke implementeret i appen på testtidspunktet. Funktionen vil blive rullet ud kort efter lanceringen.

Lydkvaliteten

Lydmæssigt havde vi store forventninger til Beoplay EQ. For det første fordi Bang & Olufsen plejer at have rigtig godt styr på den lydmæssige tuning af sine produkter. Og så også fordi man kan tillade sig at vente temmelig meget af et sæt hørepropper til en så voldsom pris!

(Foto: Bang & Olufsen)

Bassen er det sværeste i hørepropper, da de skal sidde helt præcist og fuldkommen tæt i øregangen for at få rimelig basgengivelse. Når det er på plads, opnås til gengæld en overraskende solid bas, hvor der ikke mangler volumen, og hvor det stadig er muligt at høre forskel på instrumenterne.

Mellemtonegengivelsen er dog det bedste ved Beoplay EQ. Stemmer gengives nuanceret og velopløst, og man kan som hi-fi-nørd hygge sig med at lægge mærke til små detaljer i produktionen af ens yndlings-testnumre.

Diskanten er også udmærket. Så længe man ikke bruger høreproppernes største salgsargument, nemlig støjreduktionen.

Med ANC slået til krymper lydbilledet, og luft og åbenhed forsvinder. Denne ”klædeskabseffekt” er ikke noget, der er specielt for Beoplay EQ, men et problem, der i større eller mindre grad kan genfindes på alle ANC-hovedtelefoner. I dette tilfælde er effekten dog ret udtalt. Her skal man dog i rimelighedens navn understrege, at i støjende omgivelser ville musikken lide langt mere uden ANC.

Bang & Olufsens produkter er notorisk kendt for lækkert design og eksklusiv byggekvalitet. Men det er svært at skille sig ud på de punkter med et produkt, der stort set er usynligt, fordi det meste af det er proppet ind øret. Lydmæssigt kommer EQ i svær konkurrence, da næsten alle alternativer er billigere. Der findes dog prismæssigt ligeværdige konkurrenter – som Bowers & Wilkins PI7, der forbliver kongen af eksklusive ANC-hørepropper.

Konklusion

Bang & Olufsen Beoplay EQ er de første ANC-hørepropper fra B&O, men langtfra de første på markedet. Bang & Olufsen melder sig ind i en konkurrence, hvor der i forvejen er mange spillere på banen – og de fleste af dem er billigere. Beoplay EQ lyder og fungerer udmærket, og aptX Adaptive er et kvalitetsmæssigt plus. Uden at det dog helt kan forklare den pebrede pris. Hvis du på den anden side allerede havde tanker om at købe et sæt Beoplay E8, kan du her få elektronisk støjreduktion med i købet til stort set samme pris.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
LG lancerer nye hørepropper LG’s nye TONE Free hørepropper sidder som støbt, og de lover store lydoplevelser med bl.a. Dolby Atmos og støjreduktion
Familieforøgelse i FreeBuds-familien FreeBuds-familien udvides med Pro 2
T+A hovedtelefoner: Topmodellen er en drøm Når T+A laver hovedelefoner, så tager de opgaven alvorligt. Topmodellen Solitaire P er det rene kunstværk.
Mere tilgængelige hovedtelefoner fra Meze Med 109 Pro ønsker Meze at tilbyde mange af kvaliteterne fra sine flagskibe til en meget lavere pris
10 helt trådløse hørepropper til under en tusse Hvilke trådløse hørepropper er bedst, når man allerhelst vil bruge pengene på noget helt andet? Og bør man prioritere støjreduktion i budgetklassen? Læs vores test!
Endelig lancerer de trådløse hørepropper med støjdæmpning Beyerdynamic Free Byrd er utroligt nok deres første helt trådløse hørepropper.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend