Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beoplay Portal

Til både musik og spil

Bang & Olufsen prøver at slå to fluer med ét smæk ved at lave en kombination af gaming-headset og hovedtelefoner.

Skrevet af / 18/04/2021 - 14:00
Bang & Olufsen Beoplay Portal
John Alex Hvidlykke

Gaming er ikke længere noget, der kun er interessant for bumsede teenagedrenge. Der bliver spillet på konsoller, mobiler og computere overalt og i alle aldersgrupper. Og de største spiltitler har for længst overhalet de største Hollywood-film i omsætning.

Ud fra dette er det ikke underligt, at Bang & Olufsen vil have en del af kagen. I september 2020 indgik de en sponsoraftale med e-sportsteamet Astralis, der til gengæld for gavmildheden skal dele sine erfaringer fra de virtuelle slagmarker med folkene i Struer.

Beoplay Portal er det første produkt fra Bang & Olufsen beregnet til gaming. De kalder det ikke et headset, men trådløse gaming-hovedtelefoner. Hvilket er helt præcist.

Læs også Et dusin spillebøffer Hvilket gaming-headset skal ligge under juletræet i år? Læs vores store test af 12 af markedets mest interessante modeller.

Ligner luksushovedtelefoner

Designet er umiskendeligt B&O, hvilket er en god ting, da Beoplay Portal oser af luksus. Lammeskindsbetrukne ørepuder, aluminiumhovedbøjle og åndbart stof i bambusfibre er ikke hverdagskost i gaming. I det hele taget ligner de mest af alt premium-hovedtelefoner. Man finder også luksusdetaljer som automatisk elektronisk støjreduktion (ANC) og den hi-fi-venlige Bluetooth-protokol aptX Adaptive. Man får også adgang til 3D-lyd med Dolby Atmos for Headphones.

Beoplay Portal ligner luksushovedtelefoner, hvad de sådan set også er. De har bare fået indbyggede gaming-funktioner. (Foto: Bang & Olufsen)

Betjeningen sker fortrinsvis med touch, dels på metalsiden af ørekopperne, dels på to bånd bag på ørekopperne, hvor henholdsvis lydstyrke og graden af elektronisk støjreduktion indstilles med en glidende fingerbevægelse.

Det fungerer, men det er ikke lige så let at lave nøjagtige justeringer med touch-felter, som det er med rigtige trykknapper og drejeknapper. Og når man rører ved ørekopperne for at rette på headsettet, kan alt ske. Og det gør det. De eneste funktioner, der er fysiske knapper til, er tænd/sluk/Bluetooth-parring på højre ørekop og Xbox-opkobling på venstre.

“Virtuel mikrofonarm”

I modsætning til normalen er Beoplay Portal ikke udstyret med en mikrofonarm, som ville forstyrre det stilrene design. I stedet har Bang & Olufsen opfundet noget, de kalder “virtual boom arm”, hvor stemmen opfanges med retningsbestemte mikrofoner.

Det er ikke den nemmeste løsning; det ville have været en aftagelig mikrofon, som man ser det på de fleste gaming-headsets. Men det vigtigste er, at det virker. Stemmen går lige så klart igennem som på et headset med mikrofonarm. Og klarere end via de indbyggede mikrofoner i almindelige trådløse hovedtelefoner.

Der er ingen mikrofonarm på Beoplay Portal, men taleforståelsen er fremragende uanset. (Foto: Bang & Olufsen)

Elektronisk støjreduktion

ANC er ikke hverdagskost på gaming-headsets, men Beoplay Portal er i mindst lige så høj grad hovedtelefoner. Graden af støjreduktion kan indstilles trinløst med en skyder i app’en (eller på ørekoppen). Justeringen går fra fuld støjreduktion hen over et nulpunkt og derfra videre til at lede lyden fra omgivelserne igennem via mikrofonerne (Transparency Mode).

Klarer transportstøj, men ikke vindstøj

Bang & Olufsen har flere års erfaring med støjreduktion, og den fungerer glimrende i Beoplay Portal. En af de situationer, hvor støjreducerende hovedtelefoner er populære, er under transport, hvor man kan slippe for støjen i flykabinen eller – mere ydmygt – bussen. Den opgave klarer Beoplay Portal udmærket. Vi kunne af gode grunde ikke teste i et fly, men trafiklarm og kontorstøj dæmpes godt. Også selv om det ikke er på samme niveau som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.

Men de er ikke til udendørs brug! Selv en let brise forvirrer mikrofonerne, så vindstøjen ender med at blive forstærket i stedet for at udslukkes elektronisk. Der kan argumenteres for, at det er en sikkerhedsmæssigt dårlig idé at cykle eller løbe med hovedtelefoner på. Men du skal i hvert fald vide, at det ikke er en mulighed med Beoplay Portal, når det blæser.

Lavet til Xbox

De fleste gaming-headsets, som vi tester, kan bruges med flere platforme, mens nogle alene er til brug med PC. Bang & Olufsen har valgt at fokusere på Xbox-brugerne. Beoplay Portal har indbygget trådløs 2,4 GHz forbindelse til Xbox Wireless. Hvis du vil bruge dem sammen med PC, skal du enten spille kablet via USB-C eller anskaffe dig en særlig adapter.

At satse på Xbox som standard og ikke medlevere en trådløs adapter er en lidt overraskende prioritering i en verden, hvor halvdelen af alle gamerne spiller på PC.

Beoplay Portal er specielt tilpasset trådløs brug med Xbox. (Foto: Bang & Olufsen)

Lyden af Beoplay Portal

Når man sætter hovedtelefoner fra Bang & Olufsen på hovedet, er der en vis forventning til lydkvaliteten. Og den bliver fuldt ud opfyldt. Folkene i Struer har både ingeniørerne og DSP-kraften til at sikre, at tingene bliver, som de vil have det.

Til musik er lydbilledet varmt og behageligt. Bassen er rund, og der er nok af den, men man drukner heller ikke i bulder. Mellemtonen og diskanten er også upåklagelig. Stemmer står rent, og de sprøde overtoner er på plads. Selv om de sidste detaljer i optagelsen ikke bliver hevet frem og smækket i fjæset på dig. Det her er hovedtelefoner, som er beregnet til at have det hyggeligt med.

Det gælder også, når du gamer. Nogle gaming-headsets giver en langt mere fysisk oplevelse af eksplosioner og har snedige algoritmer, der fremhæver de svageste lyde – som fjenders fodtrin i græsset bag dig. Det er ikke Beoplay Portals ærinde. I app’en kan man tilpasse lyden efter smag og anvendelse, og der er også en Gaming-indstilling. Men vægten er på afslappende brug frem for konkurrence. Det er helt forståeligt og fornuftigt, når man som B&O satser på “casual gamers”.

Den automatiske støjreduktion tager uundgåeligt en bid af musikken med i købet, når omgivelsernes støj udlignes. I tilfældet Beoplay Portal går det ud over luftigheden og åbenheden. I takt med at der skrues op for reduktionen, opleves en tiltagende “klædeskabseffekt”.

(For) lidt af begge dele

I tråd med Bang & Olufsens filosofi henvender Beoplay Portal sig mere til livsnydere end til fanatikere. Et crossover-produkt, der både kan bruges som hovedtelefoner og som gaming-headset.

Det er en prisværdig idé, men man ender med et produkt, der er okay til begge dele, men ikke godt til nogen af dem.

For det første har Bang & Olufsen ved at satse ensidigt på Xbox fravalgt det store flertal af gamere, der spiller på PC, PlayStation, Nintendo Switch og Mac. Ja, man kan spille kablet via USB-C eller analog minijack. Men det er ikke det, man køber et kostbart trådløst headset for!

For det andet er Beoplay Portal heller ikke specielt overbevisende som hovedtelefoner. Lyden er udmærket, men ikke i en grad, der berettiger en pris på næsten det dobbelte af de fleste premium ANC-hovedtelefoner. Og den vindfølsomme støjreduktion er noget, som vi forventer, at man må rette i en kommende udgave. Enten i firmwaren eller på hardware-niveau.

Beoplay Portal koster lige så meget som et par gode ANC-hovedtelefoner og et gaming-hovedsæt tilsammen. Og det vil ofte være en fordel at holde de to funktioner adskilt. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beoplay Portal er en spændende debut for Bang & Olufsen, for det er altid interessant at se kendte og erfarne producenter prøve kræfter med nye produktkategorier. Men jeg må sige, at jeg ikke er overbevist af deres første forsøg.

Xbox-spillere kan glæde sig over opmærksomheden, men det flertal, der spiller på PC, må betale ekstra for en adapter for at kunne bruge headsettet. Som ANC-hovedtelefoner betragtet er de i orden, bortset fra vindfølsomheden. Men hvis det ikke er et ufravigeligt krav, at ét par hovedtelefoner skal løse alle opgaver, kan man for samme beløb finde både et Logitech G733 gaming-headset og Beoplay H9 eller Sony WH-1000XM3, der hver især udfylder deres respektive opgaver bedre.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal
High End

Lyd & Billede mener

Det klart lækrest designede gaming-headset på markedet. Bærekomfort i top. ANC. Touch-betjening. Kun til Xbox. ANC for vindfølsomt til udendørs brug. Koster alt, alt for meget. Touch-betjening.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Scroll to Top