Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST AIAIAI TMA-2 HD Wireless

Byg dine egne hovedtelefoner

Du kan få AIAIAIs hovedtelefoner, lige som du vil have dem – for du kombinerer selv delene. Vi har lyttet til topmodellen.
Karakter
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
Lyd & Billede mener
Original idé giver frit valg på alle hylder. Udmærket lydkvalitet. Diskret design uden blær.
Materialerne er lækre, men finishen noget upoleret. Ingen ANC eller styring til smartphone.
Specifikationer
  • Type: Over-ear, lukkede
  • Drivere: 40 mm, biocellulose
  • Frekvensområde: (ikke opgivet)
  • Impedans: 32 ohm
  • Trådløst: Bluetooth 5.0 (aptX HD, aptX, AAC, SPC)
  • Tilslutning: Bluetooth, 3,5 mm stereo-minijack m. 6,3 mm adapter, aftageligt kabel
  • Automatisk støjreduktion: Nej
  • Mikrofon: Omnidirektionel
  • Batteritid: 18 timer
  • Web: aiaiai.audio

Når man bladrer ned gennem den lange liste af hovedtelefonproducenter, dukker danske AIAIAI automatisk op blandt de første.

Firmaet har eksisteret siden 2006, og man kan på deres hjemmeside læse om, hvordan en stor gruppe af professionelle fra musikbranchen har medvirket i udviklingen af deres produkter. Det er i sig selv ikke en enestående ting i hovedtelefonbranchen, hvor rigtig mange mærker knyttes sammen med kendte musikere, men AIAIAI bruger ikke musikernes navne som decideret salgsargument. Hvad der til gengæld er usædvanligt, er, at man kan vælge at købe dele, der er tunet til en bestemt klang, når man sammensætter sine hovedtelefoner.

Klik og vælg

For et par AIAIAI-hovedtelefoner er ikke bare en standardvare, som man køber i en massefremstillet blisterpakning. Dem skal man selv samle ud fra dele, som man vælger. Ganske som at købe et klædeskab i IKEA, hvor hylder, låger og indsatser skal kombineres. Man slipper dog for motionen med at hente delene på pluklageret, da det hele kan bestilles i webshoppen.

Men man skal stadig – på IKEA-manér – samle sine hovedtelefoner selv ved at åbne de mange forseglede poser og klikke delene sammen.

AIAIAIs hovedtelefoner kan sammensættes efter smag og pengepung. Ikke ulig møbler fra en vis svensk varehuskæde. (FOTO: AIAIAI)

Annonce

Alt fra øverste hylde

Vores testeksemplar var topmodellen TMA2-HD, bestående af det bedste fra alle de øverste hylder. Hovedingrediensen er ørekopperne S05, der beskrives som “detaljerede” i lyden. Dertil de største og blødeste over-ear ørekopper (S08) med ørepuder i memory-skum og mikrofibermaterialet Alcantara, der føles lidt som ruskind.

Ørekopperne kan kombineres med syv forskellige hovedbøjler, nogle til kablet brug og andre med indbygget Bluetooth-modtager. Vores eksemplar var H06, som indeholder en Bluetooth-modtager med understøttelse af aptX HD, der giver mulighed for trådløs HD-lyd. Af samme grund behøvede vi ikke at vælge, hvilket af de 13 forskellige kabler vi bedst kunne lide.

Automatisk støjreduktion (ANC) er ikke en valgmulighed. Det ville også kræve en helt anden konstruktion, da ørekopperne er passive, og elektronikken er placeret i hovedbøjlen. ANC-hovedtelefoner har brug for mikrofoner i selve ørekopperne for at kunne opfange den lyd, der skal bruges i korrektionen.

Helheden, når alt er samlet, kan bedst beskrives som ydmyg og uden nogen form for overflødig pynt. Alle dele ud over ørepuderne er i matsort plast. Kvaliteten virker tilforladelig, og hovedbøjlen er ikke leddeløs som på billige hovedtelefoner.

De ligeledes matsorte ørepuder er bløde, men de sidder ikke så behageligt, som jeg har oplevet med andre hovedtelefoner i samme prisklase. Stoffet nærmest suger støv og skidt til sig. Og jeg kan ikke lade være med at føle, at helheden er langt fra at udstråle den luksus, som prisen signalerer.

Annonce

Lydkvaliteten

AIAIAI har et nært samarbejde med professionelle fra musikmiljøet, og i modsætning til nogle af de DJ-brandede hovedtelefoner, som vi har hørt gennem årene, er TMA-2 HD neutrale nok i lyden til at kunne bruges seriøst i musikproduktion. De gengiver nemlig alle toneområder nogenlunde ens. Og også ganske godt.

Bassen er rund og let fremhævet, hvilket giver et varmt helhedsindtryk. Der er passende meget smæk på bunden i Madonnas “Dark Ballet”, og Leonard Cohens gravrøst fylder lydbilledet ud i “You Want It Darker”. Men der er ikke tale om dominerende bas. Hvis du leder efter klublyd, skal du lede et andet sted.

Ørekopperne er mærket “detailed”, men jeg ville nærmere beskrive lyden af dem som “afbalanceret”. Stemmer lyder rent og naturligt, men for en topmodel med professionelle associationer kunne jeg godt ønske mere opløsning. Og det gælder i øvrigt, både når hovedtelefonerne konfigureres som trådløse med HD-lyd, og når man forbinder ørekopperne med kabel og bruger en ekstern hovedtelefonforstærker.

Det samme gælder det højeste område, hvor lyden bestemt er behagelig og uden farvning, men hvor en lille smule mere “tssh” på highhat og lidt friere overtoner havde gjort en forskel.

Den aktive elektronik er indbygget i hovedbøjlen. (Foto: AIAIAI)

Annonce

Konkurrenter

Da AIAIAI er de første modulopbyggede hovedtelefoner, vi har set, er de fri for konkurrenter på hjemmebane. Og ser vi på trådløse hovedtelefoner i samme prisklasse, er det stort set umuligt at finde nogen, der ikke samtidig tilbyder automatisk støjreduktion.

Støjreduktion er ikke i sig selv fremmende for lydkvaliteten. Men det er en yndet funktion i premiumhovedtelefoner. Og funktionen kan slås fra, når man er hjemme og vil lytte seriøst til musik. Og man kommer langt for de penge, som et sæt TMA-2 HD koster.

De bedste med støjreduktion Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.

Konklusion

AIAIAIs idé med at modulopbygge sine hovedtelefoner er et friskt pust, og TMA-2 HD er en topmodel sammensat af glimrende bestanddele. Lyden er behagelig og varm, og man kan lytte til dem i timevis uden at blive lyttetræt. At AIAIAI har valgt at bruge ressourcerne på de indre ting frem for smart design, er også sympatisk. Men jeg må dog indrømme, at jeg til den pris havde ventet mere – både når det gælder bygge- og lydkvalitet.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.