Bil & Mobilitet Computer Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Jabra Elite 4 Active

Spilleglæde til en god pris

Hvad har testens billigste hørepropper at tilbyde? Jabra er ingen nybegynder, så forventningerne er ganske høje.

Publiceret 14/09/2022 - 20:03
Jabra Elite 4 Active
Åsa Warme Hallén

Lige som jeg håbede, er det nemt at komme i gang med Jabra Elite Active 4. Jeg downloader Jabra Sound+-appen og tager hørepropperne ud af etuiet, og de dukker op på mobilskærmen. Så er det bare at forbinde. Hvilken lykke! 

Appen indeholder en utroligt pædagogisk Quick Start Guide med billeder og kort og informativ tekst. 

Etui stangt Etui oppet
<
>
… men nemt at åbne til forskel fra Elite 7 Active. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Brugen

For at lære de nye hørepropper at kende bliver jeg bedt om at trykke på knappen på dem, og til at begynde med er jeg lidt forvirret, fordi jeg hverken kan se eller mærke nogen knap. Så opdager jeg, at hele den flade del af proppen er én stor knap … God idé i teorien, men hvorfor i alverden er den gjort så lidt berøringsfølsom, at jeg skal trykke rigtig hårdt, før der sker noget? Det betyder, at man trykker proppen ind i øret, hver gang man vil starte/stoppe osv.  

Knapptryck
Hvis du har en god hukommelse, kan du måske betjene propperne uden en mobil. (Skærmbillede fra appen)

Desværre er det ikke muligt at programmere/vælge, hvilket knaptryk der skal gøre hvad, og jeg indser meget hurtigt, at jeg aldrig kommer til at huske, om det er højre eller venstre prop, jeg skal trykke på … og var det en eller to gange, jeg skulle trykke? Mine ører protesterer virkelig, og jeg kan mærke, at jeg hellere må bruge telefonen end at prøve mig frem uden. 

Jabra Elite 4 Active
Hørepropperne er små, pæne og vejer kun 5 g/stk. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Jabra Elite 4 Active
Jabra Elite 4 Active er et par rigtig lækre hørepropper. De sidder overraskende godt selv under udfordrende træning, trods manglen på vinger. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg når dog at lære, at hvis jeg trykker én gang på venstre knap, skifter støjreduktionstilstanden mellem Active Noise Cancellation (ANC) og HearThrough. Når jeg går ind i app’en, kan jeg indstille, hvor meget lydgennemslip jeg vil have på sidstnævnte, og jeg kan også slå den fra. 

Støjreduktionen er rigtigt god, og selv om Elite 7 Active klarer vind- og vejstøj noget bedre, er den absolut godkendt. Når jeg er udenfor, kan jeg høre fuglekvidder, og selvfølgelig kan jeg høre trafikstøj, men uden at det virker forstyrrende. Inden for klarer den faktisk at lukke af for lyden af mine selskabssyge katte – i hvert fald når de er i et andet rum. 

Læs også Avancerede og gode Jabra Elite 7 Pro er gode med mange fikse funktioner i en avanceret app.

Jeg savner dog stemmefeedback om, hvorvidt ANC er tændt eller slukket. Der er ganske vist en bekræftelseslyd, men min hukommelse rækker ikke til at huske forskel på tonerne. Nu er det vigtigste at høre, hvilken tilstand der er aktiv, men jeg sætter stadig pris på, når den funktion er tilgængelig. 

Jeg sætter pris på lydbøger, og blandt det værste der er, når hørepropperne begynder at advare om lavt batteri midt i den mest spændende del. Her har Jabra Elite 4 Active en mono-tilstand, hvilket betyder, at du kan bruge den ene høreprop, mens den anden ligger til opladning. Du kan også vælge, at afspilningen holder pause, når du tager den ene høreprop ud. 

Lyden af musik

Når jeg træner, vil jeg gerne lytte til musik, der giver mig energi, motivation og inspiration. Det betyder for mig pop og rock. Inden jeg skal ud på mit lille testløb, sidder jeg roligt og afslappet og skriver med min playlist af træningssange i øret. Pludselig starter For evigt med Volbeat, og jeg mærker hårene rejse sig i nakken. Nej, det er ikke den absolut bedste lydgengivelse, jeg har hørt, men jeg bemærker, at Elite 4 Active også godt kan lide Volbeat, og det er ikke så tosset. 

Ljudinstallningar
Du kan vælge mellem seks forskellige lydindstillinger, og her er det smag og behag … du får det bedste udbytte, hvis du husker at ændre indstillingen alt efter, hvad du lytter til. (Skærmbillede fra app)

Jeg bliver lidt fanget af musiklytningen og gør plads på scenen til træningssangen over dem alle: Du hast med Rammstein. Man kan sige, hvad man vil om den, men den sætter i hvert fald gang i energien. Så går jeg på Spotify og tjekker listen over de mest spillede numre lige nu. Datteren vidste alt, og jeg mener virkelig ALT om One Direction i sin tid, så navnet Harry Styles er meget velkendt. Han ligger som nummer to med As it was og er sikkert værd at lytte til. 

I app’en er der seks forskellige lydindstillinger: Neutral, Bass boost, Smooth, Speach, Treble boost og Energize. Og hvis jeg vil, kan jeg også justere på lydbilledet. Jeg afprøver naturligvis de faste indstillinger først. Man skulle tro, at rocksange, der allerede har lidt punch i bassen, ville være endnu bedre med Bass Boost, men min erfaring er, at der bliver lidt kage med kage på i nogle sange – den samlede oplevelse bliver lidt afdæmpet, og nuancer forsvinder, fordi man sænker diskanten og udjævner mellemtonen. Du kan også eksperimentere dig frem til din egen indstilling og gemme den. 

Jeg kan ikke finde nogen sang, hvor Smooth-indstillingen sidder lige i skabet, det hele bliver utroligt dåseagtigt, unaturligt og mærkeligt. 

Energize giver mere bas end Neutral, men er ikke helt så dæmpet som Bass boost. Hvis jeg skulle nøjes med vælge én indstilling, ville det være denne. 

Læs også Loyal følgesvend Blandt Polars storsællerter finder vi Polar Vantage M2 – hvordan klarer det sig i sammenligning med de andre bestsellere?

Samtale 

De fire mikrofoner er dækket af et net for at give ekstra beskyttelse mod vindstøj eller andre forstyrrelser fra omgivelserne. Jeg prøver at ringe til nogle venner og bekendte, men selv om lyden er helt acceptabel, og ingen bryder helt sammen, er det tydeligt, at det med kunne klare vind måske er lidt af en overdrivelse. Indendørs fungerer det glimrende.   

Konklusion  

Jabra Elite 4 Active testens billigste, og de klarer sig utrolig godt i forhold til konkurrenterne. Jeg tror helt sikkert, at pasformen vil passe til langt de fleste, og selv om hverken støjreduktionen eller lydbilledet er det bedste, jeg har oplevet, er det fuldt tilstrækkeligt. Sammen med en dejlig spilleglæde kommer man rigtig langt. Men hvis du ikke ønsker at bruge din telefon til at styre dine hørepropper, kan det blive et problem. Berøringsknapperne er i den træge ende, og det er ikke muligt at ændre funktionerne.   

Karakter
Jabra Elite 4 Active
Premium

Home mener

Pædagogisk og brugervenlig app. God pasform. Træge touch-knapper, som ikke kan tilpasses personlige behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Overrasker

Når næsten helt frem

Et ur til træning

Smart-ur til kendere

Få gang i træningen

Til udendørstræning

Scroll to Top