annonce

test:
Piega Premium Wireless 301

Trådløs stereo for feinschmeckere

Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

Piega Premium Wireless 301
annonce
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Med trådløse højttalere har man ikke brug for et stereoanlæg. Højttalerne er stereoanlægget. I hvert fald når de kommer i par som her.

Så slipper man for sorte bokse, der står og fylder, og skal kun forholde sig til én fjernbetjening. Eller en app på telefonen. For mange vil det være den perfekte løsning. Især hvis man alligevel streamer musikken i forvejen.

Engang var aktive højttalere noget, man fandt i lydstudier og til koncerter. Senere har de sneget sig ind i hjemmene under dække af at være trådløse, med Bluetooth som trækkraft. I dag har de fleste et bevidst eller måske ubevidst forhold til trådløse højttalere. Der ofte sætter bekvemmelighed over lydkvalitet.

Det kan være grunden til, at mange af de mest seriøse højttalerproducenter har vægret sig ved at lave dyre, trådløse højttalere, men etablerede navne som KEF, Dynaudio og Dali er lykkedes rigtig godt med at kombinere lydkvalitet og trådløs bekvemmelighed.

Nu får de selskab af Piega, som har en ny serie trådløse og dermed aktive højttalere på markedet.

Piega-højttalerene er så små, at de kan stå hvor som helst. Foto: Piega

Premium trådløs

Schweizerne har taget deres Premium-serie, der består af to gulvstående og en kompakthøjttaler, og udstyret dem med indbygget forstærker.

De er i sig selv ikke trådløse; det kræver ekstraudstyr i form af en Piega Connect til ca. 4.000 kroner. Som er en samleboks med analoge og digitale lydindgange samt Bluetooth aptX-streaming. Men ingen tilslutning til Wi-Fi streaming, hverken trådløst eller via Ethernet-kabel.

annonce

Med den kompakte Connect-boks kan man koble TV-lyden og andre lydkilder til, og senere kan man udvide med flere, hvis man vil have lyd i flere rum. Fordi boksen sender lyden trådløst til højttalerne, er der ikke behov for at slutte flere ledninger til højttalerne end strømkablerne.

annonce

De små Premium 301, som vi tester her, kender vi i forvejen. Premium-serien har flere gange været inde til test, senest de gulvstående 501. Som også findes i en aktiv, trådløs version kaldet Premium 501 Wireless. Flagskibet i serien er Premium 701 Wireless.

Fælles for dem alle er meget veludførte kabinetter i ekstruderet aluminium samt Piegas egenudviklede bånddiskanter. Selv om kabinetterne har tynde vægge, er de 30 procent stivere end forrige generation i serien.

Højttalerne fås også i sort anodiseret aluminium eller hvidlakerede med indfældede stoffronter, der holdes på plads af magneter. Desuden findes der standere og vægbeslag, som er specielt tilpasset til Premium 301 Wireless. Højttalerne fås også i almindelige, passive udgaver til lavere pris.

Håndlavet diskant

Højttaler-enhederne er de samme på de passive og de aktive trådløse Premium-højttalere. I Premium 301 betyder det Piegas nyeste Linear Drive Ribbon diskant-enhed. LDR 2642 mk II er en håndlavet enhed drevet af kraftige neodymmagneter og med en papirtynd membran på 26 x 42 mm. Som vejer beskedne 7 milligram og er 20 mikrometer tyk.

annonce

Den lynhurtige diskant er suppleret af en 14 cm bas med fibermembran, der sidder i et basreflekskabinet med refleksportene på den slanke bagside. En 100 watt forstærker i hver af højttalerne driver enhederne.

Opsætning og tilslutninger

Bagpå finder man strømtilslutning, indgang til Connect-boksens lydudgange og tre omskiftere. Den øverste fortæller højttalerne, hvilken af tre grupper de tilhører (rød, hvid og blå). De kan nemlig grupperes efter, hvilke rum lyden skal distribueres til.

Rød er det eneste, der understøtter 24 bit/96 kHz lyd; de to andre understøtter kun 24 bit/48 kHz.

Den anden omskifter vælger DSP-styret bas-equalizer i tre trin: Neutral, væg eller hjørne (Neutral, Wall, Corner), og justerer basniveauet i forhold til højttalernes placering. Den sidste er kanalvælger (højre/venstre), men kan også sættes til mono, hvis man kun har én højttaler i ét rum.

Højttalerne kan bruges uden Connect-boksen, hvis man f.eks. har en lydkilde med volumenkontrol. Så er det bare at plugge den direkte i Premium 301 Wireless og styre lydstyrken fra den tilsluttede kilde.

Connect-boksen har flere indgange, men det er begrænset, hvordan de kan anvendes. I praksis ender man med kun én tilsluttet kilde, selv om boksen har tre indgange.

Man skal nemlig skifte mellem de tre indgange – analog stereo, optisk og koaksial digital – med en omskifter på bagsiden af boksen. Hvilket er alt for upraktisk til, at det giver mening at tilslutte mere end én lydkilde.

Hvis man kan styre volumen fra en ekstern kilde – som man kan med Bluetooth fra telefonen – skal volumenomskifteren bag på boksen stå på Fix. Hvis lydkilden ikke har egen volumenstyring, sættes omskifteren til Var. Så kan man justere lydstyrken med trykknapper oven på boksen. Her finder man også Bluetooth-parringsknappen.

Der er ingen fjernbetjening til Connect-boksen og heller ikke app-styring.

Connect-boksen giver dig Bluetooth og flere tilslutninger, men er dyrt ekstraudstyr. Foto: Piega

Bedst med ledning

Højttalerne er så kompakte, at de let glider ind i bogreolen. De er en smule mindre end KEF LS50 Wireless, men en hel del dyrere. Det mærker man ikke bare på tegnebogen; det kan også høres. Diskanten er mere frisk i de schweiziske højttalere, hvilket giver vokaler en tydeligere tilstedeværelse i lydbilledet.

Bassen er strammere og mere kontrolleret på 301 Wireless, som også har hurtigere dynamisk respons. De lyder større, end de er, men det er klart, at rækkevidden i bassen er begrænset fra så små højttalere.

Mens balancen i lydbilledet er noget nær perfekt, er der lidt tyndere bas, end vi foretrækker. Den stråler ikke helt, og højttalerne virker lidt for pæne med lyden sluttet til Connect-boksen via Bluetooth.

Det blev strammet markant op, fokus blev bedre, og jeg fik flere detaljer med en CD-afspiller sluttet til Connect-boksen. Vokalen på Lise Davidsens Wagner-fortolkninger fik mere krop, varme og fokus, og lydbilledet på Keith Jarretts Köln-koncert fik større format og bedre vægt i basområdet.

Khalids “Better” lød engagerende nok med glimrende dynamisk kontrast via Bluetooth, men manglede opløsning og dybde i lydbilledet sammenlignet med kombinationen af Naim Uniti Star og de gulvstående Premium 501, der dog også er væsentlig dyrere.

Styrken ligger i den neutrale, men langtfra kedelige måde, musikken lyder på gennem Piega-højttalerne. Det har sådan set altid været et kendetegn for Piega og er også let at kende igen i den trådløse udgave.

På bagsiden er der også knapper til lydtilpasning. Foto: Piega

Konklusion

Piega Premium 301 Wireless er en fortræffelig lille trådløs højttaler. Den er ikke bare en åbenlys konkurrent til tilsvarende højttalere fra KEF og Dynaudio, for 301 Wireless lyder tilstrækkelig anderledes til, at den også er et spændende alternativ.

De, der ønsker sig højopløst streaming, vil blive skuffet, og de, der forestiller sig at slutte flere lydkilder til, bør læse testen igen. Billige er de heller ikke. Men lyden er der ikke meget at udsætte på.

 • Type: 2-vejs trådløs højttaler
 • Bas: 14 cm MDS
 • Diskant: LDR 2642 MKII bånd-enhed
 • Effekt: 100 W pr. kanal
 • Indgang: 24/192 analog RCA
 • Følsomhed: 90 dB/4 ohm
 • Frekvensområde: 39 Hz – 35 kHz
 • Mål og vægt: 34 x 18 x 23 cm / 9 kg
 • Finish: Aluminium, sort anodiseret, hvid lak
 • Web: av-connection.dk
Pris: 19990 kr
PlusKlokkeklar og fokuseret lyd med en næsten neutral klang. Kompakte og lette at placere.
MinusBegrænset anvendelse af indgangene, ingen Ethernet-tilslutning. Tam dynamik via Bluetooth. Dyr løsning.
Piega Premium Wireless 301 produktside
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  6 trådløse bordhøjttalere

  6 trådløse bordhøjttalere

  6 billige trådløse bordhøjttalere
  Praktiske trådløse højttalere til hjemmet, der giver valuta for pengene.
  Vivid Audio Kaya 90

  Vivid Audio Kaya 90

  200.000
  Den perfekte højttaler findes ikke. Men den her er tættere på end de fleste.
  Nogle højttalere er dyrere end andre. Og desuden latterlig meget bedre.
  Bang & Olufsen Beosound Stage

  Bang & Olufsen Beosound Stage

  11.000
  Luksus til folket
  Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.
  6 high-end soundbars

  6 high-end soundbars

  Verdens bedste soundbars?
  For dem, der gerne vil betale for den bedste lyd – men ikke gider løse komponenter og kabelrod.
  Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

  Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

  17.498
  Soundbar i musikkens tjeneste
  Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.
  LG SL10YG

  LG SL10YG

  9.999
  En masse udstyr er ikke nok
  Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.
  Bose Soundbar 700 + Bass Module 700

  Bose Soundbar 700 + Bass Module 700

  13.000
  Topsejt fra Bose
  Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  12.990
  Stadig bedst i sin prisklasse
  Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  18.999
  Verdens bedste soundbar
  Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?
  Dynaudio Confidence 50

  Dynaudio Confidence 50

  194.995
  Ny high-end-reference
  Dynaudio har gjort det igen med Confidence 50, der sætter en ny standard for højttalere i high-end-klassen.
  Google Nest Mini

  Google Nest Mini

  449
  Googles mindste gør underværker – nogle gange
  Det er kun det nye navn og nogle detaljer, der adskiller den nye Nest Mini fra forgængeren.
  Dynaudio Confidence 20

  Dynaudio Confidence 20

  39.100
  Ny referencehøjttaler
  Tak for kaffe! Dynaudios Confidence-højttalere er usædvanlig vellykkede – og vellydende.
  Audiovector R1 Arreté

  Audiovector R1 Arreté

  39.100
  Kompromisløs kompakthøjttaler
  Disse højttalere er i en klasse for sig, godt ­hjulpet af en løsning, der er lige så smart, som den er enkel.
  Naim Mu-so Qb 2

  Naim Mu-so Qb 2

  10.995
  Blæser konkurrenterne af banen
  Naim har gjort det igen med en endnu bedre version af deres kompakte højttalerterning.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  10.995
  Soundbaren over alle soundbars
  Soundbaren over alle soundbars koster ikke mere end et lyd­anlæg i mellemklassen. Men det, du får, vil blæse dig bagover.
  Samsung HW-Q76R

  Samsung HW-Q76R

  5.990
  Klar og kraftfuld lyd fra oven
  Vi har aldrig hørt en soundbar til denne pris, der kombinerer kraft og klarhed med sådan en elegance.