test : Piega Premium Wireless 301

Trådløs stereo for feinschmeckere

Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

Piega Premium Wireless 301

Lyd & Billede mener

Klokkeklar og fokuseret lyd med en næsten neutral klang. Kompakte og lette at placere.
Begrænset anvendelse af indgangene, ingen Ethernet-tilslutning. Tam dynamik via Bluetooth. Dyr løsning.
 • Type: 2-vejs trådløs højttaler
 • Bas: 14 cm MDS
 • Diskant: LDR 2642 MKII bånd-enhed
 • Effekt: 100 W pr. kanal
 • Indgang: 24/192 analog RCA
 • Følsomhed: 90 dB/4 ohm
 • Frekvensområde: 39 Hz – 35 kHz
 • Mål og vægt: 34 x 18 x 23 cm / 9 kg
 • Finish: Aluminium, sort anodiseret, hvid lak
 • Web: av-connection.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19990 kr

Med trådløse højttalere har man ikke brug for et stereoanlæg. Højttalerne er stereoanlægget. I hvert fald når de kommer i par som her.

Så slipper man for sorte bokse, der står og fylder, og skal kun forholde sig til én fjernbetjening. Eller en app på telefonen. For mange vil det være den perfekte løsning. Især hvis man alligevel streamer musikken i forvejen.

Engang var aktive højttalere noget, man fandt i lydstudier og til koncerter. Senere har de sneget sig ind i hjemmene under dække af at være trådløse, med Bluetooth som trækkraft. I dag har de fleste et bevidst eller måske ubevidst forhold til trådløse højttalere. Der ofte sætter bekvemmelighed over lydkvalitet.

Det kan være grunden til, at mange af de mest seriøse højttalerproducenter har vægret sig ved at lave dyre, trådløse højttalere, men etablerede navne som KEF, Dynaudio og Dali er lykkedes rigtig godt med at kombinere lydkvalitet og trådløs bekvemmelighed.

Nu får de selskab af Piega, som har en ny serie trådløse og dermed aktive højttalere på markedet.

Piega-højttalerene er så små, at de kan stå hvor som helst. Foto: Piega

Premium trådløs

Schweizerne har taget deres Premium-serie, der består af to gulvstående og en kompakthøjttaler, og udstyret dem med indbygget forstærker.

De er i sig selv ikke trådløse; det kræver ekstraudstyr i form af en Piega Connect til ca. 4.000 kroner. Som er en samleboks med analoge og digitale lydindgange samt Bluetooth aptX-streaming. Men ingen tilslutning til Wi-Fi streaming, hverken trådløst eller via Ethernet-kabel.

Med den kompakte Connect-boks kan man koble TV-lyden og andre lydkilder til, og senere kan man udvide med flere, hvis man vil have lyd i flere rum. Fordi boksen sender lyden trådløst til højttalerne, er der ikke behov for at slutte flere ledninger til højttalerne end strømkablerne.

De små Premium 301, som vi tester her, kender vi i forvejen. Premium-serien har flere gange været inde til test, senest de gulvstående 501. Som også findes i en aktiv, trådløs version kaldet Premium 501 Wireless. Flagskibet i serien er Premium 701 Wireless.

Fælles for dem alle er meget veludførte kabinetter i ekstruderet aluminium samt Piegas egenudviklede bånddiskanter. Selv om kabinetterne har tynde vægge, er de 30 procent stivere end forrige generation i serien.

Højttalerne fås også i sort anodiseret aluminium eller hvidlakerede med indfældede stoffronter, der holdes på plads af magneter. Desuden findes der standere og vægbeslag, som er specielt tilpasset til Premium 301 Wireless. Højttalerne fås også i almindelige, passive udgaver til lavere pris.

Håndlavet diskant

Højttaler-enhederne er de samme på de passive og de aktive trådløse Premium-højttalere. I Premium 301 betyder det Piegas nyeste Linear Drive Ribbon diskant-enhed. LDR 2642 mk II er en håndlavet enhed drevet af kraftige neodymmagneter og med en papirtynd membran på 26 x 42 mm. Som vejer beskedne 7 milligram og er 20 mikrometer tyk.

Den lynhurtige diskant er suppleret af en 14 cm bas med fibermembran, der sidder i et basreflekskabinet med refleksportene på den slanke bagside. En 100 watt forstærker i hver af højttalerne driver enhederne.

Opsætning og tilslutninger

Bagpå finder man strømtilslutning, indgang til Connect-boksens lydudgange og tre omskiftere. Den øverste fortæller højttalerne, hvilken af tre grupper de tilhører (rød, hvid og blå). De kan nemlig grupperes efter, hvilke rum lyden skal distribueres til.

Rød er det eneste, der understøtter 24 bit/96 kHz lyd; de to andre understøtter kun 24 bit/48 kHz.

Den anden omskifter vælger DSP-styret bas-equalizer i tre trin: Neutral, væg eller hjørne (Neutral, Wall, Corner), og justerer basniveauet i forhold til højttalernes placering. Den sidste er kanalvælger (højre/venstre), men kan også sættes til mono, hvis man kun har én højttaler i ét rum.

Højttalerne kan bruges uden Connect-boksen, hvis man f.eks. har en lydkilde med volumenkontrol. Så er det bare at plugge den direkte i Premium 301 Wireless og styre lydstyrken fra den tilsluttede kilde.

Connect-boksen har flere indgange, men det er begrænset, hvordan de kan anvendes. I praksis ender man med kun én tilsluttet kilde, selv om boksen har tre indgange.

Man skal nemlig skifte mellem de tre indgange – analog stereo, optisk og koaksial digital – med en omskifter på bagsiden af boksen. Hvilket er alt for upraktisk til, at det giver mening at tilslutte mere end én lydkilde.

Hvis man kan styre volumen fra en ekstern kilde – som man kan med Bluetooth fra telefonen – skal volumenomskifteren bag på boksen stå på Fix. Hvis lydkilden ikke har egen volumenstyring, sættes omskifteren til Var. Så kan man justere lydstyrken med trykknapper oven på boksen. Her finder man også Bluetooth-parringsknappen.

Der er ingen fjernbetjening til Connect-boksen og heller ikke app-styring.

Connect-boksen giver dig Bluetooth og flere tilslutninger, men er dyrt ekstraudstyr. Foto: Piega

Bedst med ledning

Højttalerne er så kompakte, at de let glider ind i bogreolen. De er en smule mindre end KEF LS50 Wireless, men en hel del dyrere. Det mærker man ikke bare på tegnebogen; det kan også høres. Diskanten er mere frisk i de schweiziske højttalere, hvilket giver vokaler en tydeligere tilstedeværelse i lydbilledet.

Bassen er strammere og mere kontrolleret på 301 Wireless, som også har hurtigere dynamisk respons. De lyder større, end de er, men det er klart, at rækkevidden i bassen er begrænset fra så små højttalere.

Mens balancen i lydbilledet er noget nær perfekt, er der lidt tyndere bas, end vi foretrækker. Den stråler ikke helt, og højttalerne virker lidt for pæne med lyden sluttet til Connect-boksen via Bluetooth.

Det blev strammet markant op, fokus blev bedre, og jeg fik flere detaljer med en CD-afspiller sluttet til Connect-boksen. Vokalen på Lise Davidsens Wagner-fortolkninger fik mere krop, varme og fokus, og lydbilledet på Keith Jarretts Köln-koncert fik større format og bedre vægt i basområdet.

Khalids “Better” lød engagerende nok med glimrende dynamisk kontrast via Bluetooth, men manglede opløsning og dybde i lydbilledet sammenlignet med kombinationen af Naim Uniti Star og de gulvstående Premium 501, der dog også er væsentlig dyrere.

Styrken ligger i den neutrale, men langtfra kedelige måde, musikken lyder på gennem Piega-højttalerne. Det har sådan set altid været et kendetegn for Piega og er også let at kende igen i den trådløse udgave.

På bagsiden er der også knapper til lydtilpasning. Foto: Piega

Konklusion

Piega Premium 301 Wireless er en fortræffelig lille trådløs højttaler. Den er ikke bare en åbenlys konkurrent til tilsvarende højttalere fra KEF og Dynaudio, for 301 Wireless lyder tilstrækkelig anderledes til, at den også er et spændende alternativ.

De, der ønsker sig højopløst streaming, vil blive skuffet, og de, der forestiller sig at slutte flere lydkilder til, bør læse testen igen. Billige er de heller ikke. Men lyden er der ikke meget at udsætte på.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.