Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

: Kef Q900

Med knyttet næve

Den største model i Kefs nye Q-serie knytter næverne og dundrer løs! Og det med mere end en snert af musikalsk magi.

Skrevet af / 23/06/2011 - 18:40
Kef Q900
Geir Gråbein Nordby

I stedet for at være en opgradering af den gamle iQ-serie, er den nye Q-serie udviklet helt fra bunden af. Alt er nyt, både kabinetter, elementer og delefiltre. Hensigten med den nye serie er, ifølge Kef, at gengive lyden så perfekt, at den er umulig at skille fra originalindspilningen. Salgssnak som dette, tager vi naturligvis med et gran salt, men der er flere ting ved storebroren i den nye serie, som tiltaler os.

Lydkvaliteten
Kef Q900 har et vanvittig stort lydbillede, med en slagfærdig og kontant basgengivelse. Drevet med den integrerede Musical Fidelity M6i til kr. 20.000 varter højttalerne op med en meget stor og fyldig basguitar på Dave Matthews Bands ”Crush” fra det meget vellydende album ”Before The Crowdet Streets” fra 1998. Når de jazzede trommer kommer ind, hamrer bastrommen hårdt og dejligt. Dette er blandt de mest udadvendte højttalere i prisklassen, som vi indtil videre har hørt. Og bassen opleves heller aldrig som træg, selv om den mangler noget af klanglagene, vi kender fra højttalere i high-end klassen (Gallo Reference 3.5, Audiovector Si3 Avantgarde Arreté). Sammenlignet med disse er det en relativt enkel basgengivelse hos Q900, men det betyder ikke, at højttalerne ikke tackler akustisk musik med overbevisning. Det gælder også, hvis du har begrænset budget, da de er nemme at drive og lyder ganske godt med selv en billig forstærker som Cambridge Azur 740A til kr. 4.500. Selv om de selvfølgelig kvitterer med endnu bedre lyd, når de får endnu bedre forstærkere.

God sammenhæng
Uanset musik nyder du den glimrende sammenhæng mellem diskant og mellemtone, og specielt mandestemmer er fysiske og nære. Når en trompet eller saxofon spiller for fuld udblæsning, har højttalerne tag på det og serverer instrumenterne med stor krop.

En silkeblød kvindevokal får også god behandling. Vi hører ingen mærkbar forvrængning eller speciel mangel på opløsning i toppen, selv om der findes højttalere i prisklassen med endnu bedre opløsning i overtonerne. Sammenlignet med de meget billigere, men alligevel meget gode til prisen, Monitor Audio Bronze BX6 til kr. 6.400, er Kef Q900 bedre i alle aspekter. Overgangen mellem bas og mellemtone er mere glidende, der er lidt mere opløsning i toppen, og lydtrykket kan ikke sammenlignes.

Kompromisser
Sammenligner vi derimod Q900 med højttalere i sin egen prisklasse, må man alligevel ofre noget for den vanvittig fede lyd. Der er en smule maskering i mellemtonen hos Kef-højttalerne, som gør musikken lidt mere tilsløret end de mest åbne højttalere. Men for så tilpas store gulvhøjttalere, som ikke koster kassen, så er vi imponererede over, hvor lidt disse højttalere faktisk gør forkert.

Et så stort kabinet som her er nød til at resonere noget. Du får et endnu mere rydeligt lydbillede med B&W CM8 (kr. 11.998), Audiovector Ki3 Signature (kr. 15.600) eller Elac FS207, som også giver endnu bedre opløsning i overtonerne. Ingen af disse har derimod samme fysiske fremtoning som Kef Q900 og er langt fra lige så underholdende. I den henseende er Q900 nærmere amerikanske Klipsch end nogen af de nævnte. Altså højttalere med meget bastryk, uden at det er særlig meget på bekostning af de øvrige musikalske kvaliteter.

Konklusion
Kort opsummeret er Kef Q900 store højttalere med stor lyd. De er også nemme at drive og behøver ingen dyr forstærker for at lyde godt. De trives godt nok bedre, jo mere kraft de får, og vi anbefaler at lægge 15-20.000 kroner til forstærkerdelen.

Dynamikken hos Q900 er god og specielt med lidt enkle musikproduktioner, med ikke alt for mange instrumenter på én gang, får vi en vanvittig kontrast mellem vokalisters stille partier og de største udbasuneringer. Det kan blive lidt rodet, når et helt orkester skal have plads, men ikke værre end at dette er et meget godt kompromis til prisen. Det er i hvert fald ikke mange højttalere på markedet, som giver mere underholdning til kr. 13.000.

Lyd & Billede mener

Stort lydbillede Underholdende Hårdtslående og stor bas Der findes mere opløste højttalere

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top