: Kef Q900

Med knyttet næve

Den største model i Kefs nye Q-serie knytter næverne og dundrer løs! Og det med mere end en snert af musikalsk magi.
Annonce
Annonce
forfatter

I stedet for at være en opgradering af den gamle iQ-serie, er den nye Q-serie udviklet helt fra bunden af. Alt er nyt, både kabinetter, elementer og delefiltre. Hensigten med den nye serie er, ifølge Kef, at gengive lyden så perfekt, at den er umulig at skille fra originalindspilningen. Salgssnak som dette, tager vi naturligvis med et gran salt, men der er flere ting ved storebroren i den nye serie, som tiltaler os.

Lydkvaliteten
Kef Q900 har et vanvittig stort lydbillede, med en slagfærdig og kontant basgengivelse. Drevet med den integrerede Musical Fidelity M6i til kr. 20.000 varter højttalerne op med en meget stor og fyldig basguitar på Dave Matthews Bands ”Crush” fra det meget vellydende album ”Before The Crowdet Streets” fra 1998. Når de jazzede trommer kommer ind, hamrer bastrommen hårdt og dejligt. Dette er blandt de mest udadvendte højttalere i prisklassen, som vi indtil videre har hørt. Og bassen opleves heller aldrig som træg, selv om den mangler noget af klanglagene, vi kender fra højttalere i high-end klassen (Gallo Reference 3.5, Audiovector Si3 Avantgarde Arreté). Sammenlignet med disse er det en relativt enkel basgengivelse hos Q900, men det betyder ikke, at højttalerne ikke tackler akustisk musik med overbevisning. Det gælder også, hvis du har begrænset budget, da de er nemme at drive og lyder ganske godt med selv en billig forstærker som Cambridge Azur 740A til kr. 4.500. Selv om de selvfølgelig kvitterer med endnu bedre lyd, når de får endnu bedre forstærkere.

God sammenhæng
Uanset musik nyder du den glimrende sammenhæng mellem diskant og mellemtone, og specielt mandestemmer er fysiske og nære. Når en trompet eller saxofon spiller for fuld udblæsning, har højttalerne tag på det og serverer instrumenterne med stor krop.

En silkeblød kvindevokal får også god behandling. Vi hører ingen mærkbar forvrængning eller speciel mangel på opløsning i toppen, selv om der findes højttalere i prisklassen med endnu bedre opløsning i overtonerne. Sammenlignet med de meget billigere, men alligevel meget gode til prisen, Monitor Audio Bronze BX6 til kr. 6.400, er Kef Q900 bedre i alle aspekter. Overgangen mellem bas og mellemtone er mere glidende, der er lidt mere opløsning i toppen, og lydtrykket kan ikke sammenlignes.

Kompromisser
Sammenligner vi derimod Q900 med højttalere i sin egen prisklasse, må man alligevel ofre noget for den vanvittig fede lyd. Der er en smule maskering i mellemtonen hos Kef-højttalerne, som gør musikken lidt mere tilsløret end de mest åbne højttalere. Men for så tilpas store gulvhøjttalere, som ikke koster kassen, så er vi imponererede over, hvor lidt disse højttalere faktisk gør forkert.

Annonce

Et så stort kabinet som her er nød til at resonere noget. Du får et endnu mere rydeligt lydbillede med B&W CM8 (kr. 11.998), Audiovector Ki3 Signature (kr. 15.600) eller Elac FS207, som også giver endnu bedre opløsning i overtonerne. Ingen af disse har derimod samme fysiske fremtoning som Kef Q900 og er langt fra lige så underholdende. I den henseende er Q900 nærmere amerikanske Klipsch end nogen af de nævnte. Altså højttalere med meget bastryk, uden at det er særlig meget på bekostning af de øvrige musikalske kvaliteter.

Konklusion
Kort opsummeret er Kef Q900 store højttalere med stor lyd. De er også nemme at drive og behøver ingen dyr forstærker for at lyde godt. De trives godt nok bedre, jo mere kraft de får, og vi anbefaler at lægge 15-20.000 kroner til forstærkerdelen.

Dynamikken hos Q900 er god og specielt med lidt enkle musikproduktioner, med ikke alt for mange instrumenter på én gang, får vi en vanvittig kontrast mellem vokalisters stille partier og de største udbasuneringer. Det kan blive lidt rodet, når et helt orkester skal have plads, men ikke værre end at dette er et meget godt kompromis til prisen. Det er i hvert fald ikke mange højttalere på markedet, som giver mere underholdning til kr. 13.000.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.