Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Google Home

Måske en revolution

Med dansk stemmeassistent er Google Home straks blevet meget mere interessant.

Skrevet af / 29/10/2018 - 08:57
Google Home
Geir Gråbein Nordby

Dette er i alt væsentligt den samme tekst som testen af Google Home Mini, med undtagelse af afsnittet Lydkvalitet. At Google Home ikke bliver fremhævet som “specielt anbefalet”, er udelukkende fordi prisen er 250 procent højere.

Nogle dage med Googles nye stemmestyrede højttalere har påvirket hele husstanden, og jeg tror, jeg har fordærvet vores to et halv år gamle datter. Hun er nemlig kørt helt fast: “Hejgugu! Hejgugu!” Jeg burde have regnet ud, at “Hey, Google!” ville smitte af, da vi endnu ikke har fået hende vænnet af med at gå og sige “Jutub” ind i enhver proptrækker og sprittusch, hun finder. Hvilket skyldes hendes fars vedvarende brug af mikrofonen på Apple TV’s fjernbetjening til at skifte kanal.

Smart-højttalerne kommer

Højttalere, man kan tale til, er sidste skrig, eftersom hverken trådløse højttalere eller multirumshøjttalere er noget nyt længere. Stemmestyring kan virke som et desperat markedsførings-gimmick i forsøget på at få os til at købe flere højttalere på et overmættet marked. Men klap lige hesten. For selv om de selvfølgelig kan spiller musik, mener mange, at fremtidens smarte hjem er afhængigt af dem.

Den seneste forudsigelse er, at smart-højttalerne vil tage over som hjemmets diktatorer, idet man kan beordre dem til at spille musik, tænde for tv’et, dæmpe lyset og få husholdningsrobotten til at hente en kold øl fra køleskabet. De kan være det manglende led, der får alle vores smarte, internetopkoblede dimser derhjemme til at fungere sammen i praksis.

Robotten Aeolus kan gøre rent, men også hente ting til dig fra køleskabet. (Foto: Aeolus Robotics)

Den første på dansk

Amazon kom først på markedet med deres Alexa-baserede smart-højttaler Echo. Apple har deres HomePod, men Google har den første smart-højttaler, der kan tale dansk.

Google Home, som højttalerserien hedder, fungerer med Google Assistant som basis, og ud over at spille musik bliver det hurtigt vores digitale assistent i hverdagen.

Væn dig til, at “Hey, Google” og “Okay, Google” (begge dele starter systemet) bliver en del af hverdagens sprogbrug: “Hey, Google, tilføj vådservietter til indkøbslisten.” – “Okay, Google, indstil lydniveauet til 40 procent.” – “Hey, Google, hvor længe skal kartofler koge?” – “Okay, Google, dæmp lyset i loftet.”

Størst på Big Data

Af alle de store producenter er der ingen, der har de samme forudsætninger for at lykkes med stemmestyring som Google. Ingen andre har samlet så store mængder Big Data om deres brugere og verden omkring dem. På grund af vores liv på internettet ved Google mere om vores digitale vaner end nogen andre, bl.a. ud fra hvad vi søger efter og handler på nettet. Og med Google Maps ved Google, hvor man er til enhver tid.

Farvel til privatlivets fred?

Takket være kunstig intelligens og “deep learning” kan man tage forskellige data om folk, der som udgangspunkt ser tilfældige ud, og sætte dem sammen i mønstre og kortlægge vores vaner – og se et system, som vi ikke engang selv vidste var der. Mennesker er vanedyr og dermed meget mere forudsigelige, end vi selv tror.

Dermed kan assistenten forstå, hvad du ønsker, selv om den måske ikke har hele ordforrådet endnu. Fordi den genkender “trigger words”. Og måske bliver det i fremtiden også muligt at gætte, hvad du vil, ud fra ugedag og tidspunkt på døgnet. Måske gætter den sig til, at du vil se trafiksituationen på vejen hen til ungens legekammerat, fordi Google ved, at dit barn er dér, og at det snart er tid til at hente poden. Og jo mere du deler om dig selv til Google, jo bedre vil Google Home fungere for dig.

Nu skal det her ikke være en artikel om beskyttelse af personoplysninger; det må blive en anden gang. Men at de smarte højttalere gør balancen mellem brugervenlighed og privatlivets fred endnu mere hårfin, det er helt sikkert.

Lav pris

En stor fordel ved Google Home er prisen. Når det gælder hjemmeautomatisering og multirumslyd, kan pengene hurtigt få ben at gå på. Et styringssystem af typen Crestron eller Control4 kan koste op mod 40.000 kroner, før man overhovedet har fået nogen produkter at styre. En typisk multirumshøjttaler starter omkring 1.000 kroner, og en fuld multirumsopsætning kan blive lige så dyr, som du vil have den.

Indgangsbilletten til Googles stemmestyrede Home-system koster derimod kun omkring 400 kroner. Så får du en puckformet Home Mini, der har nøjagtig samme funktionalitet som den større Home-højttaler til ca. 1.200 kroner. Den eneste forskel er størrelsen og lyden, idet den store højttaler har mere bas.

Til sammenligning koster Apple HomePod omkring 4.500 kroner (ikke officielt lanceret i Danmark endnu), og Sonos One, som understøtter både Apple og Amazon og med planer om Google Assistant, koster ca. 1.700 kroner. Og prisen er ret væsentlig, for medmindre du bor på et lille hummer, er det ikke nok med én højttaler.

Helle Skjervold og Edward Kenney fra Google viser stolt smart-højttalerne Home og Home Mini frem. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Flere rum

Undertegnede bor i et hus på tre etager, hvilket betyder, at jeg gerne vil have flere Google-højttalere. F.eks. en i tv-stuen, en i køkkenet og en i dagligstuen. Derfor kan det virke fornuftigt at investere i flere Home Mini i stedet for den større Home. Til musiklytning kan jeg jo altid få systemet til at sende lyden videre til Chromecast-donglen, der er sluttet til mit fuldvoksne stereoanlæg. Eller køb én Google Home og to Home Mini. For eksempel.

Jeg lånte både en Home og en Home Mini ved fremvisningen hos Google, og så har jeg en Home Mini i forvejen. En til hver etage er smart, især da højttalerne ikke kører på batteri og dermed er at betragte som stationære. Jeg har også lånt et startpakke med Philips Hue smart-lys, og fra Netgear har jeg et Arlo-overvågningskamera til låns, som jeg langt om længe har fået sluttet til. Det understøttes også af Google Home.

Hovedmenuen i den nye Google Home-app er pæn og velordnet. (Foto: Skærmskud fra iPhone)

Nem tilslutning

Opsætning af systemet er nemt. Du downloader Google Home-app’en og tilføjer højttalere og andre kompatible enheder dér. Sæt et hjem op og føj derefter passende produkter til hver sit rum. Home-app’en er lige blevet opdateret og er meget mere overskuelig end før.

Produkternes navne er vigtige

Jeg lærte hurtigt, at de navne, man giver produkterne i app’en, har stor betydning for, hvor naturlig stemmestyringen bliver. Tv’et, som jeg først kaldte “tv overetage”, blev hurtigt ændret til “tv’et på overetagen”, så jeg kunne sige: “Okay, Google, tænd for tv’et på overetagen.” Ligeledes forudsætter “Hey, Google, dæmp lyset i soveværelset”, at lampen netop hedder “lyset i soveværelset” i app’en og ikke “lys, soveværelse”.

Den nye Google Home-app giver et rigtig godt overblik over husets forskellige rum. (Foto: Skærmskud fra iPhone)

Let at komme i gang

Når alt er koblet op, er det ikke noget problem at styre med stemmen. Man kan oprette op til seks forskellige brugere, og Google vil så genkende deres stemmer. Med én kalibreret bruger kan hvem som helst stadig tale til højttaleren, men den vil hele tiden have den persons grundindstillinger og vaner i sin hukommelse.

Hey, Google, godmorgen!

I app’en kan man oprette forskellige rutiner, så man f.eks. kan sige: “Okay, Google, giv mig Netflix,” og så tændes tv’et, samtidig med at lyset dæmpes.

I skrivende stund fungerer dette ikke i de skandinaviske versioner af app’en. Derimod er der indlagt en morgenrutine, hvor man ved at sige “Godmorgen” får klokkeslæt og vejret lige nu at vide samt en kort gennemgang af dagens nyheder.

Man kan spørge Google, om man har nogen forestående rejser, og assistenten læser f.eks. op, hvilket fly du skal med hvornår. Der er et væld af praktiske funktioner.

Smart-belysning som Philips Hue kan styres med Google Home. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Okay, Google, spil musik

Man kan vælge en foretrukken musiktjeneste, enten YouTube Music, Google Play Music eller Spotify. Jeg har valgt Spotify, så når jeg siger: “Hey, Google, spil musik,” så er det den, der åbnes. Jeg kan spørge efter artister og numre, og desuden artistradio tilhørende en musiker, som jeg kan lide. Men det lykkedes mig ikke at få mit anbefalede Daily Mix med musik, som Spotify gerne vil have mig til at høre.

Igen: Det bliver nok bedre med tiden. Jeg savner understøttelse af Tidal, men samtidig tænker jeg, at algoritmebaserede tjenester som Spotify fungerer bedre med sådan en digital assistent.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på musik er bedre på Google Home end Home Mini, da den har dybere og mere fyldig bas. Den er imidlertid ikke lige så klokkeren på tale, da den er tunet til mere bas, og det går ud over mellemtonen. Især hvis den står i en vinduskarm, hvor glasvinduet og karmen sammen forstærker bassen og tilslører mellemtonen. Stående på et bord lyder den derimod mere åbent.

Det er egentlig ikke rigtig noget stort problem, for højttaleren forstår, hvad der bliver sagt til den, og jeg har heller ingen problemer med at høre, hvad der bliver svaret. Men det er ikke helt så klart og tydeligt som på Home Mini. Så hvis man skal fylde huset med smarte Google-højttalere, er jeg fristet til at anbefale Mini i stedet. Det bliver langt billigere, og funktionaliteten er nøjagtig den samme.

Rigtig god, men ikke fejlfri

Google Home fungerer bedre end nogen andre stemmestyrede systemer, jeg har prøvet, inklusive Siri, som jeg som iPhone-bruger har daglige stridigheder med.

Google-assistenten har bestemt ikke noget perfekt ordforråd, og det skete ikke sjældent, at jeg følte mig låst ude af mit eget smart-hjem …

“Okay, Google, sæt lyset på overetagen til laveste intensitet.” “Beklager, jeg forstår ikke, hvad du mener,” var en genganger. “Okay, Google, sæt lysstyrken ned til nul.” “Okay, sætter farven på lyset til blue.” Og jeg fik det mest pornoblå lys, jeg har været ude for. Til sidst lærte jeg, at jeg skulle sige: “Okay, Google, dæmp lyset på overetagen til én procent”. Men hun lærer stadig, så det vil blive bedre.

Et andet problem var, at jeg aldrig fik Arlo-overvågningskameraet op på tv’et, men måtte se det i app’en. Det skulle fungere, ved at jeg sagde: “Okay, Google, vis verandaen (som er navnet på kameraet) på tv’et i overetagen.” Men uanset hvordan jeg formulerede mig, fik jeg en YouTube-video, der hed “Verandaen”! Google-assistenten favoriserer nemlig YouTube frem for andre tjenester, hvilket kan blive problematisk. Også her regner jeg med forbedringer.

Der findes et væld af tredjepartsprodukter, som understøttes af Google Home, og blandt disse er Harmony-fjernbetjeningerne. I teorien burde man dermed kunne styre en Apple TV med Google Home. Men desværre virker det ikke i Skandinavien i øjeblikket.

Konklusion

Ved lanceringen af de skandinavisksprogede Google-assistenter fungerer Google Home-systemet godt, og Mini-højttaleren er den store stjerne. Den kan alt, hvad den større Home-højttaler kan, og det med klarere lyd på tale. Her har man nemlig ikke presset ekstra bas ud af højttaleren, fordi man ikke regner med, at den skal bruges til musik i samme grad. Den kan selvfølgelig fint spille musik og har en lydkvalitet på niveau med en udmærket bærbar Bluetooth-højttaler.

Men det er som en daglig assistent, at den brillerer. Føj varer til indkøbslisten til næste gang du skal i supermarkedet, få overblik over kommende rejser, spørg om trafikken på vej til arbejde og få nyhederne oplæst. Styr tv, smart-belysning, overvågningskameraer og meget mere.

Man skal også kunne bruge den til at shoppe med, men i Skandinavien kan man ikke tilføje et betalingskort. Under alle omstændigheder vil Android-brugere få mest glæde af assistenten, da telefonen og højttaleren bliver en forlængelse af hinanden. Assistenten fungerer også med iPhone, men langtfra lige så problemfrit.

Assistenten er bestemt ikke fejlfri, men ved lanceringen er den god nok til, at vi spår Google Home en strålende fremtid. Selve talestyringen vil man ikke altid benytte, men for pokker, hvor er det smart at kunne bruge stemmen, når man har hænderne fulde!

Privatlivets fred bliver garanteret et tema, men vi er overbevist om, at fremtiden vil inkludere digitale assistenter, og det er svært at se, hvem der skal kunne slå Google.

Karakter
Google Home

Lyd & Billede mener

Markedets måske mest vellykkede stemmestyring og sammenfletting af smarte produkter. Google Home har pænt fyldig bas og okay lyd på musik, men taleregisteret er ikke så klokkeklart som på Home Mini. Indtil videre begrænset ordforråd på dansk.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top